Теофил Иванов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за революционера. За археолога вижте Теофил Иванов (археолог).

Теофил Иванов
български революционер

Роден
Починал
Петрово, Османска империя
Етнос българи

Теофил Иванов, известен като Тошо войвода[1] и Тошо Банскалията, е български революционер, войвода на Върховния македоно-одрински комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иванов е роден в 1865 година в разложкото село Банско, тогава в Османската империя, днес България. Влиза във ВМОК и в 1897 година е член на районния революционен комитет в Банско. В 1899 година става войвода на чета действаща в Разлога и Валовищко. Заедно с Ангел Харизанов Спанчовалията е помощник в четата на поручик Христо Саракинов. През лятото на 1902 година четата на Саракинов влиза в сражение с вътрешните чети на Илия Кърчовалията, Яне Сандански и Атанас Тешовски в местността Харамийската чешма между селата Петрово и Голешово, в което загиват Теофил Иванов,[2] Ангел Спанчовалията и още трима върховистки четници.[3][4][5] Участникът в сражението Георги Баждаров пише:

И двамата убити бяха юнаци хора... Нищо по-скръбно и по-пакостно от това, синовете на една поробена земя, тези, които са се обрекли в жертва за нейното освобождение, да се делят на лагери! Не споделих радостта на някои от другарите за победата. Тежко ми беше, тъжах за погиналите - те можеха да се пожертват в борба с поробителя на Македония, а не в борба с македонски революционери.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр. 97.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 107.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 7.
  4. Силянов, Христо. „Освободителните борби на Македония“, том I, София, 1993, стр. 162.
  5. Макдермот, Мерсия. За свобода и съвършенство: биография на Яне Сандански. Наука и изкуство, 1987., стр. 100.
     Портал „Македония“         Портал „Македония