Тома Трифоновски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тома Трифоновски
български художник

Роден
Починал
Погребан Централни софийски гробища, София, България

Образование Национална художествена академия

Тома Ахил Трифоновски е виден български художник, живописец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Трифоновски е роден в 1939 година в нестрамското село Дреничево (на гръцки Кранохори) в семейство на македонски българи. Според собствените му признания, детските спомени са най-ярки в съзнанието му. На 11 години по време на Гражданската война Трифоновски е изведен извън Гърция в групата на така наречените деца бежанци. Късното си детство Трифоновски прекарва в Чехословакия, където го откриват родителите му чрез Червения кръст, и Унгария, където учи живопис при професор Ендре Домановски.

В началото на 60-те семейството на Трифоновски се установява в България и той завършва Художествената академия „Николай Павлович“ в София (1966), специалност декоративно – монументална живопис. Трифоновски живее и твори в градовете Плевен, Враца и София.

Един от водещите в България автори в областта на живописта от 70-те години на XX век и до днес. Налага се като творец с женските портрети, голото тяло и натюрмортите. Съчетава по блестящ начин традициите на православната иконопис и модерния колорит. Картините му имат по-скоро камерен и интимен характер. Набляга на сходни по тоналност цветови гами, често клони към минимализъм, в който обаче разкрива огромно богатство от нюанси.

Негови творби са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музей в страната, частни колекции в България и чужбина – Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Северна Македония, Дания и Кипър.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония