Уикипедия:Разговори/Архив/2015/юни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.


Поправка към Атанас Калфов.

Атанас Калфов е женен за Станка Златарова.Станка е дъщеря на Каля Дякова(по баща)Златарова по съпруг. Следователно Атанас Калфов е женен за племеница на Анагности Дяков.
2003:45:E87E:4E4C:94F6:35A8:C29C:8AA0 14:19, 1 юни 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Промяна в лявото меню

Преместено на МедияУики беседа:Sidebar#Промяна в лявото меню. --10:10, 14 юли 2015 (UTC)

Спорно микромъниче: Czarny chleb i czarna kawa

Преместено на Беседа:Czarny chleb i czarna kawa#Спорно микромъниче: Czarny chleb i czarna kawa. --Спас Колев (беседа) 10:14, 14 юли 2015 (UTC)

Финансиране на инициативи в сферата на културата и включването им в календара на културните събития на Община Пловдив

Ако някой има идеи цък :) Зает съм до 12, но след това бих се включил в обсъждане и работа по проект! VladislavNedelev (беседа) 17:25, 3 юни 2015 (UTC)

Визуална vs. текстуална култура

Преместено на Беседа:Начална страница#Визуална vs. текстуална култура. --Спас Колев (беседа) 10:17, 14 юли 2015 (UTC)

Sofia Open Data meetup

Да напомня за това мероприятие: Уикипедия:Новини#Sofia Open Data meetup: DBpedia, Wikidata, на 16 юни вечерта.

Вчера се изясни, че по причини от служебен характер няма да мога да отида, а е добре някой от нас да участва. @ symbol.svgSpiritia, Iliev, Termininja, Panzer, някой друг с интерес към инфокарета, Уикиданни и други подобни? --Спас Колев (беседа) 07:13, 4 юни 2015 (UTC)

Боя се, че почти сигурно също няма да успея да присъствам. — Luchesar • Б/П 18:05, 4 юни 2015 (UTC)

Уикипедия:Уикисреща/Предстоящи

Преди известно време направих известни промени в страницата Уикипедия:Уикисреща, една от които може би трябваше да обявя публично. Става въпрос за предстоящите срещи или семинари. Вместо да бъдат описвани в основната страница, идеята е да се добавят в Уикипедия:Уикисреща/Предстоящи (Б • И • ИБ • КСН • СП). Това позволява 1) страницата да бъде вмъкната също в Уикипедия:За контакти, и 2) по-лесно да се следят предстоящите събития, тъй като на тази подстраница се описват само те. С други думи, предлагам на всички интересуващи се от уикисрещите да си добавят тази страница в списъка за наблюдение. — Luchesar • Б/П 18:04, 4 юни 2015 (UTC)

На 13 юни (събота) БЕЗПЛАТЕН вход в НВИМ

Националният военноисторически музей със свободен вход по случай Деня на бащата – 13 юни. От уикипедианска гледна точка има достатъчно материал в Общомедия, в категория National Museum of Military History, Bulgaria; но музеят наистина е прекрасен и си струва да се види на живо. → Иван (беседа) 07:55, 6 юни 2015 (UTC)

Резултати от изборите за борд на Фондация Уикимедия

Излязоха резултатите от изборите за борд на Фондация Уикимедия. Достъпни са тук. --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:04, 6 юни 2015 (UTC)

Критерии за самостоятелни статии за Дискографии, Албуми и Песни/Парчета/Пиеси/...

Преместено на Уикипедия беседа:Значимост (произведения на изкуството)#Критерии за самостоятелни статии за Дискографии, Албуми и Песни/Парчета/Пиеси/.... --Спас Колев (беседа) 10:18, 14 юли 2015 (UTC)

Превод на статия на български език

Уважаеми дами и господа, интересувам се как бих могъл да преведа една статия на български език, за да може да бъде достъпна и за хора, които не владеят езиците на които е написана, а буди интерес у нас. Статията касае огнеупорите като цяло, както и някои аспекти от техните основни качества, начини на производство, условия на приложение и много други. В очакване на Вашия отговор, оставам с уважение Д-р инж. Никола Рангелов


78.128.105.42 07:16, 8 юни 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Просто го направете! По-лесно е отколкото вероятно си представяте. Преди това обаче е крайно желателно да се запознаете с Уикипедия:Първи_стъпки и Уикипедия:Вашата_първа_статия. В преводни статии се поставя шаблон {{Превод от|||}}. Също така не е зле да се регистрирате. Не е задължително, но си има предимства.--Сале (беседа) 09:05, 8 юни 2015 (UTC)
В допълнение: Уикипедия:Превод, Уикипедия:Възможност за проверка. Изтривам телефона и имейла като данни с личен характер, които не е необходимо да са толкова публично видими. Спири ··· - - - ··· 11:51, 9 юни 2015 (UTC)

Galicia 20 - 20 Challenge

Mapa de Galiza con bandeira.svg

Wikipedia:Galicia 20 - 20 Challenge is a public writing competition which will improve improve and translate this list of 20 really important articles into as many languages as possible. Everybody can help in any language to collaborate on writing and/or translating articles related to Galicia. To participate you just need to sign up here. Thank you very much.--Breogan2008 (беседа) 22:52, 8 юни 2015 (UTC)

И на български:
Уикипедия:Галисия 20 - 20 Предизвикателство е състезание по писане на статии, което ще подобри и преведе този списък от 20 истински важни статии във възножно най-много езици. Всеки може да помогне на всеки език с писане и/или превеждане на статии, свързани с Галисия. За участие трябва просто да се запишеш тук. Много благодаря, --Breogan2008 (беседа) 22:52, 8 юни 2015 (UTC)
(Превод: --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:25, 9 юни 2015 (UTC))

Имам снимка на един от войводите, но не зная как да я кача

Здравейте, Казвам се Христо Апостолов и съм наследник на фамилиия, чийто пра пра дядо е бил войвода. Казва се Миладин Тренчев и за него има инфо в Уикипедия. Корегирах (надявам се успешно) някои факти за него, година на раждане, година на смърт и родно място. Имам и негова снимка с ордените за храброст, но незная как да я кача. Моля за помощ, за да я добавя. Благодаря много и моля да ме извините, ако въпросът ми е глупав, но... :)


77.77.46.98 12:37, 9 юни 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Извинявам се, че никой не се сети да отговори досега. От менюто „Инструменти“ вляво са избира връзката „Качване в Общомедия“ и се следват инструкции, които са малко сложни. Проблемът е с авторските права, които се държат от човека направил снимката и неговите наследници за период от 70 години след смъртта му (смъртта на фотографа, който в случая най-вероятно е неизвестен), а в Общомедия са позволени само снимки без или с отдадени права. --V111P 07:14, 12 юни 2015 (UTC)
Ако е правена така докъм 1920 година има здрава основа да се предполага, че е със свободни права. Така че напишете {{PD-old}}.--Алиса Селезньова (беседа) 07:53, 12 юни 2015 (UTC)
Ако не е известен фотографа, то снимката може да е до преди 1 януари 1945 г. и да се използва този шаблон. Снимката може да качите от тук. --Спасимир (беседа) 18:34, 12 юни 2015 (UTC)

„Уикипедия Нула“ – искаме ли и в България?

Получих следния имейл от Smriti Gupta

Hi [...] I manage Wikipedia Zero partnerships in Asia and Eastern Europe, and am reaching out to you for some feedback.
A telecom operator in Bulgaria is interested in launching Wikipedia Zero, to provide free Wikipedia access to its subscribers on mobile phones. Currently Wikipedia Zero is live with 67 operators across 59 countries. Before a launch in Bulgaria, I'm curious to hear if the Bulgarian Wikimedia community has any comments or concerns on launching Wikipedia Zero in the region.
If appropriate, please feel free to post this question on your village pump. If you do, I would appreciate a link to it, as well as your help in understanding the gist of any discussion that may develop from it.

В превод

Здравей [...] Аз управлявам сътрудничествата по „Уикипедия Нула“ в Азия и Източна Европа и се обръщам към теб за малко обратна връзка.
Телеком оператор в България се интересува да стартира „Уикипедия Нула“, за да предложи безплатен достъп до Уикипедия на своите абонати през мобилните им телефони. Понастоящем „Уикипедия Нула“ съществува чрез 67 оператора в 59 страни. Преди стартирането на проекта в България, съм любопитна да чуя дали българската уикимедианска общност има някакви коментари или притеснения, свързани със стартирането на „Уикипедия Нула“ в региона.
Ако смяташ, че е подходящо, моля чувствай се свободна да поставиш този въпрос на вашата общностна страница за обсъждания. В този случай, бих се радвала, ако ми помогнеш да схвана същината на дискусията, която може да произтече.

Не искам да бързам в изказването на мнение (то прочее не е и твърдо в една от двете крайности :)). Затова само ще отбележа, че вероятно полезно при вземането на отношение ще бъде запознаването със следните страници:

Не мога да изкажа предположение дали решението в крайна сметка ще се вземе и с оглед евентуалната дискусия тук. По-склонна съм да смятам, че в този проект ФУ сама поема отговорността за партньорствата и ги движи централизирано. Може би Лорд Бъмбъри и Dimi z като хора, посещавали последните уикимедиански конференции, ще знаят нещо допълнително. Спири ··· - - - ··· 12:43, 9 юни 2015 (UTC)

Тъй като Уикипедия е свободна за достъп и ползване, не е необходимо никакво наши съгласие за показването й от когото и да било. Тя се ползва и сега от различни сайтове (с или без посочване) - пример "Читанка". --Rumensz (беседа) 13:35, 9 юни 2015 (UTC)
Идеята е абонатите на мобилните оператори да имат достъп до Уикипедия безплатно. Това е много повече актуално за развиващите се страни, където много хора нямат достъп до фиксиран Интернет, а мобилният такъв пък е прекалено скъп, за да могат да си го позволят. Мисля, че в България едва ли има много такива хора, а на местата, където няма фиксиран Интернет, обикновено и мобилният е доста зле, но не се сещам и за особена вреда, освен ако някои хора не смятат това за загуба на престиж (пак сме заедно с африканските страни и Бангладеш, демек). Накратко, лошо няма, но и няма да е непременно повод за гордост. — Luchesar • Б/П 13:48, 9 юни 2015 (UTC)
А, виж за загуба на престиж не ми беше хрумнало. Но то ние, реално, така или иначе сме си заедно с африканските страни и Бангладеш :-D Спири ··· - - - ··· 15:51, 9 юни 2015 (UTC)
Не виждам Уикипедия Нула като загуба на престиж, защото я има и в Германия и други развити страни, която няма проблем с престижа си в момента. Питах Мануел Шнайдер от Affiliations Committee на Уикимедия дали други потребителски групи и чаптъри са имали проблем с това и мисля, че ще получа отговор днес. Личното ми мнение е, че от това можем само да спечелим. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:02, 9 юни 2015 (UTC).
И аз не виждам някаква вреда. 67 оператора, начело с Orange. Изчетох линковете и притеснението Internet Service Providers must not create different classes of service for different types of content to serve their commercial interests не ми се струва нещо опасно. А и мисля, че добре е посочено:
 • Wikipedia Zero cannot be sold as part of a bundle. Access to the Wikimedia sites through Wikipedia Zero cannot be sold through limited service bundles.
 • No exclusive rights. We try to partner with as many carriers as possible to maximize the number of users that can benefit from the initiative.
Затова съм за.--Vodnokon4e (беседа) 15:29, 9 юни 2015 (UTC)
Всъщност, това би ли имало полза (за абонатите на съответния телеком) с оглед проекти с QR-кодове като например за Зоопарка (който още не се е преборил за статут на free wifi zone)? Спири ··· - - - ··· 15:45, 9 юни 2015 (UTC)
Аз съм за, особено със забележката на Спири за wifi и би било от голяма полза за абонатите. Единственият минус и предимство в комерсиален смисъл, дори и като реклама е, че ще бъде за абонатите на конкретен оператор, а не за всички.--Ilikeliljon (беседа) 16:13, 9 юни 2015 (UTC)

На мен ми се струва нещо хубаво Dragomir Goroshevich (беседа) 15:53, 9 юни 2015 (UTC)Dragomir Goroshevich

На мен ми е много интересно доколко наистина ще безплатен този „безплатен“ достъп и как точно потребителите ще могат да проверяват това? Ако става въпрос само за безплатни WiFi зони добре, но ако става въпрос за платен достъп особено пък през мобилните оператори е от голямо значение какъв е дребният шрифт. Масова практика е да се използват гръмки обещания от рода на „НЕОГРАНИЧЕН ДОСТЪП“ в който няма нищичко неограничено щото е до първите X байта или минути а след това следва една голяма тесла. Друга масова практика е да се обвързват услуги, които технически не са свързани та може да се окаже, че „безплатният“ достъп е достъпен само ако си активирате и еди каква си друга услуга при това за фиксиран срок занапред. Не на последно място е много интересно какво ще се случва в роуминг. Да не се окаже достъпът е безплатен ама само на територията на България пък в роуминг не е. Изобщо доста интересни детайли за уточнение. Аз например нарочно нямам мобилни данни на телефона си. Ако да речем моят оператор се окаже този дето ще осигури въпросната безплатна връзка то дали той ще се съгласи да ми активира безплатно мобилни данни ограничени само до сайтовете на Уикипедия? Силно се съмнявам въпреки, че технически е напълно осъществимо.--Сале (беседа) 20:46, 9 юни 2015 (UTC)
Получих отговор. Принципно няма от какво да се страхуваме. Имало е един единствен проблем досега, когато цяла делегация от Фондация Уикимедия е отишла в Индонезия да води преговорите с тамошния мобилен оператор, от което местната уикиобщност се е почувствала обидена.
Според Мануел, някой хора се притесняват от нарушаване на мрежовата неутралност, което се припокрива с написаното от Сале. Моят скромен опит с Уикипедия Нула е, че работи с всеки телефон, дори през WAP и представлява неограничен достъп. Ако условията са еднакви за цял свят, значи наистина само печелим. Ако е Теленор, вероятно условията ще са като във всичките им други страни, а и предполагам, че Фондация Уикимедия има еднакви условия за всички. Може би трябва да попитаме Фондацията дали изхождам от правилните предположения. --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:04, 9 юни 2015 (UTC).
Аз съм много против Уикипедия Нула именно заради нарушаване на мрежовата неутралност. Каквото и да ме убеждават от Сан Францинско, в Брюксел и Вашингтон Фейсбук използват точно този пример за да прокарат законовите си промени създаващи двуластов интернет. Самите Фейсбук дори вече почнаха да се опитват да изменят значението на думата интернет - от общодостъпна мрежа към нещо даващо достъп то тях и техните приятели.
След много дълъг спор между голяма група европейски Уикимедианци и правния отдел на Фондация Уикимедия, се съгласихме че ще предлагат този продукт само в неразвити държави с проблем в достъпа до интернет. Идеята е, че все пак Уикипедия Нула решава проблем в някои региони на този свят, но в по-развитите страни просто не се ползва (широк и евтин достъп но нет) и в такъв случай само подкопава принципите на отворената мрежа комерсиализирайки наш продукт. Фондация Уикимедия все още не са направили списъка със страни в които У:0 ще се промотира и в какъв момент У:0 трябва да напусне пазара. В Чили ФУ дори лобираха против мрежовата неутралност, успяха да променят правилата и въпреки това никой оператор не го предлага, защото просто няма интерес поради развития комуникационнен пазар. --dimi_z (беседа) 07:06, 11 юни 2015 (UTC)
@ symbol.svgСале, Dimi z: Вчера преведох репликите ви и ги изпратих на Смрити за отговор. Ще ги върна обратно на ен и бг, когато ги получа. Спири ··· - - - ··· 05:59, 12 юни 2015 (UTC)
@ symbol.svgСале: Ето отговора от Смрити с превод отдолу. Спири ··· - - - ··· 21:03, 18 юни 2015 (UTC)
Wikipedia Zero program is careful to avoid scenarios where there are hidden costs. For example, the operator cannot limit the data consumed on WP per day/week/month/etc.
WP0 cannot be sold as part of a bundle or service. Some operators require an “opt in” to use WP0, but that opt-in is free zero-rating services are normally not provided in roaming mode the operator will display a banner indicating when a user is about to exit free Wikipedia and might incur charges for clicking on an external link.
If the Wikipedia community notices the operator using Wikipedia Zero to charge the users via the ‘fine print’, they should contact the Wikipedia Zero team immediately using the following email address: wikipediazero {at} wikimedia.org
Програма „Уикипедия Нула“ внимава да не допуска сценарии, при които има скрити разходи. Например, операторът не може да ограничи данните за потребление на Уикипедия за ден/седмица/месец/и т.н.
WP0 не може да се продава като част от пакет или услуга. Някои оператори изискват “opt in” за използването на WP0, но този opt-in е безплатен. Услугите от тип zero-rating нормално не се предлагат в режим на роуминг, операторът ще покаже съобщение, когато потребителят е пред излизане от режима на безплатно ползване на Уикипедия и ще влезе в разход при щрикването на външна препратка.
Ако уикипедианската общност забележи, че операторът използва „Уикипедия Нула“, за да натоварва потребителите с разходи в „дребен шрифт“, тя трябва незабавно да се свърже с екипа на „Уикипедия Нула“ на адрес: wikipediazero {at} wikimedia.org
@ symbol.svgDimi z: Ето отговора от Смрити с превод отдолу. Спири ··· - - - ··· 21:03, 18 юни 2015 (UTC)
The Wikimedia Foundation only sought to clarify the bounds of a new regulation passed in Chile to make it clear to the public that Wikipedia Zero was not intended to be banned by the new rule. We focus on entering countries where we see a need or where we receive community requests, so it is not possible for us to provide a list of countries where we intend to bring Wikipedia Zero. We are transparent about the countries we have entered and a list is available on our website (https://wikimediafoundation.org/wiki/Wikipedia_Zero).
Фондация Уикимедия само се опитваше да изясни ограниченията на новата регулация, гласувана в Чили, за да стане ясно на обществеността, че „Уикипедия Нула“ не е щяла да бъде забранена по силата на новата регулация. Ние се фокусираме върху страни, където виждаме нужда или откъдето получаваме запитвания от общността, така че не ни е възможно да предоставим списък на страните, където възнамеряваме да инициираме програмата „Уикипедия Нула“. Прозрачни сме относно страните, които са се включили в програмата и списъкът е достъпен от нашия уебсайт (https://wikimediafoundation.org/wiki/Wikipedia_Zero).

Книга за Георги Димитров

Ако може да добавим още една книга

Книга за Георги Димитров -По спомени на Петър Гочев Станковски лична охрана „Три години с Вожда“

Резултати от конкурса "Това е моето минало" 2014 minaloto.org › Новини › Новини от Института 3.12.2014 г. - Георги Петров Станковски / Петър Точев, „Три години с Вожда“87.97.233.41 13:31, 9 юни 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

И фотоконкурс за автентичните български крепости?

Преди няколко дни развеждах една група чужденци из страната и пътьом се случи да минем през Траянови врата. Какво беше изумлението ми, когато видях как тази красива крепост, оцеляла в продължение на почти хиляда години, за една година е била буквално съсипана. В такъв потрес бях, че дори не можах да се насиля да снимам резултата от този бутафорен европроект, по който, както чета са усвоени 4 милиона грешни лева. Помня, че в такъв потрес бях и при първата гледка на „облагородената“ крепост Кракра, а неотдавна видях и Перистера и Цари мали град, но там шокът беше по-малък само защото никога не бях виждала автентичните им руини (макар че в Перистера няма нужда да си виждал какво е било, за да знаеш, че бетонните естради не са част от оригиналния замисъл).

Предложението ми е като свършим с „Уики обича Земята“ да направим през юли/август и кампания „Уики обича автентичните крепости“. Може да звучи като заемане на страна (каквото и си е!), обаче с този устрем да се усвояват еврофондове на всяка цена и поголовната бутафоризация на автентичното културно наследство ни изправя (нас, в Уикипедия) пред риск скоро да нямаме документални следи как са изглеждали в продължение на столетия и хилядолетия тези крепости и паметници на историята и културата ни.

Още малко по темата: 1, 2, 3, 4. Спири ··· - - - ··· 16:34, 10 юни 2015 (UTC)

Моето мнение го знаеш, аз съм с две ръце за. На тема история направо ме боли от тия бутафории.--Vodnokon4e (беседа) 07:27, 11 юни 2015 (UTC)
Ами няма лошо, но проблемът при мен, е че ги качвам скоро след като съм ги посетил :). За този период мога да кача само Динея, че всеки ден минавам покрай нея по два пъти. И като сме започнали с идеи аз имам друга. Преди година я споделих с Filipov Ivo и той виждам бавно гради идеята. Всички (почти) пишем статии с цел да стане избрана след като превеждаме от друго уики или превеждаме от източници основно на английски. Да, но нямаме си статия за български субект (тук вероятно блъфирам). Идеята ми беше това да бъде река Арда, но нямах и продължавам да нямам сили да я направя сам. Споделих с Иво и той се загърби да създава статии за многобройните тракийски археологически обекти разположени около реката или в рамките на водосборния и басейн. Причините да реша да бъде точно тази статия, е че имаме много снимки, реката тече покрай много обекти (калета, резервати, мостове, светилища, градове, села, интересни местности и какво ли още не), има интересна етимология на името, има много история, протича през няколко големи язовира, водно огледало и уж бъдещи язовири, минава и за малко в Гърция и какво ли още не за което не се сещам. Затова ако има желаещи предлагам да обявим и подобна инициатива за написване на статия с цел да стане избрана за нещо българско, като аз предлагам това да е Арда. --Izvora (беседа) 16:38, 11 юни 2015 (UTC)
Здравейте, крепостта „Перник" в град Перник е едната крайност, а Вашето мнение другата крайност. Лично аз смятам крайностите за не особено полезни.
Скоро не съм ходил в крепостта „Щипон" при прохода Траянови врата и не знам какво са правили там. Преди няколко години всичко беше в треволяк и фланкиращите кули на портата бяха ползвани настоятелно за тоалетна. По крепостта „Перник" не беше необходимо да се прави нищо. Трябваше просто да се спрат местните от навика да си паркират „голфовете" вътре в нея. Това което се направи там си е абсолютно престъпление. Цитаделата на „Перистера" я посетих миналата година, и съм с положително впечатление. Не знам кое наричате естрада. Може би визирате бетонния купол, изграден за да предпазва автентичните останки от едната кула-църква. Червената мазилка, която се забелязва ниско долу при основите на крепостния зид показва до къде са „автентичните руини". Специално по отношение на Перистера, автентични са основите (до колкото ми известно при „Цари мали град" положението е било същото). Над кота „0" не знам дали е имало останало нещо. От дебелината на основата и нейната дълбочина се определя приблизителната височина на зида. В Перистера новият зид е изграден със ломен камък, като оригиналния, с червена мазилка е показано къде свършва автентичното и започва новоизграденото. Не случайно крепостните стени не са изградени изцяло, няма ги зъберите. Би се получила бутафорията като при вътрешния град на Охридската крепост, примерно.
Иначе проблема с некачественото социализиране на археологически обекти не е от сега. Прекрасен пример е Царевец. Според мен проблема се корени в това, че решенията за това, кое и как да се прави в България, често се взимат от доста сполучливи клонинги на най-известния литературен герой на Алеко Константинов:-). Поздрави,--Чигот (беседа) 17:39, 11 юни 2015 (UTC)

Новоизмислени думички

Прави ми впечатление, че в една определена категория статии масово се използва несъществуващата в правописния речник дума „клипирани“. Тъй като повечето от тези редакции са отбелязани като патрулирани се чудя само аз ли си мисля, че въвеждането на нови думи в езика е недопустимо в Уикипедия или има някакъв консенсус, че в тази тематика редакторите могат да си правят каквото си искат? --Сале (беседа) 08:35, 11 юни 2015 (UTC)

Мда, това е кофти – трябва да е „имат видеоклип“, която дума също ме дразни. Като цяло до статиите за поп фолк и тийн поп музика и кеч почти никой от по-опитните редактори не припарва (аз поне от години ги избягвам) и там положението никак не е розово. --Методи Колев 09:38, 11 юни 2015 (UTC)
И аз тази дума я видях сега за пръв път, пък тя не била нова. В един пост от 2010 г. чета, че „в чалга-вселената съществува думата “клипирам”“. Аз също прескачам тази тематика – често текстовете са безобразни, да се чуди човек дали си заслужава (а и дали е възможно) да се оправят.--Zhoxy (беседа) 10:07, 11 юни 2015 (UTC)
Новите думи, влезли в употреба, след време се вписват в речника. --Rumensz (беседа) 17:13, 11 юни 2015 (UTC)
И когато се впишат, ние преставаме да ги трием. --Алиса Селезньова (беседа) 07:30, 12 юни 2015 (UTC)
А дотогава ако не ги трием предоставяме повод да бъдат вписани. За съжаление май сме прекалено много тези дето сме дигнали ръце от темите, които Методи Колев изброи. Има и още една-две такива. Аз ги игнорирам напълно и не отбелязвам редакциите там като проверени. Не знам дали това е по-добър или по-лош вариант. --Сале (беседа) 09:00, 12 юни 2015 (UTC)
Дали „пингнем“ е в Речника? --Rumensz (беседа) 18:39, 12 юни 2015 (UTC)
Не е в речника и не се среща в нито една статия в основното пространство. Какво общо има това? --Сале (беседа) 23:06, 12 юни 2015 (UTC)
Но по-горе го ползваме. Така се почва, някъде, нещо ... --Rumensz (беседа) 12:48, 13 юни 2015 (UTC)
Е ако някой не прави разлика между разговорния език вкъщи, в кръчмата, на улицата, в Разговори и беседите в Уикипедия от една страна и езика в основното пространство на Уикипедия от друга това си е негов проблем. --Сале (беседа) 15:15, 14 юни 2015 (UTC)
Езикът на О-о-о-основното пространство е езикът на публикуваните информации в медиите. А „борбата“ с поп-фолка, вкл. с някакви думички е смехотворна. --Rumensz (беседа) 19:39, 14 юни 2015 (UTC)

Помощ за дискусия за Автомагистрали в България

Моля за отношение от повече редактори по странната дискусия, която заформихме с Digital worm на Беседа:Автомагистрали в България и на Потребител_беседа:Сале#Черноморска магистрала. Опитах се да обединя двете беседи на беседата на страницата, но срещнах отпор от Digital worm затова продължава да е на две места. По същество спорът се свежда до отговора на следния въпрос:

 • Трябва ли в статията да присъства информация за неосъществен международен проект включващ изграждане на магистрали на територията на България за който има надеждни източници и лесно могат да се намерят още много такива?

По мое мнение тази информация има място в статията и затова върнах и в последствие преместих в по-подходящ раздел изтритото от Digital worm, което отприщи въпросната дискусия. --Сале (беседа) 11:07, 11 юни 2015 (UTC)

В действителност такъв спор няма. За мен присъствието на въпросната информация е приемливо, стига да е в раздел за неосъществени проекти, което би отразявало моментното състояние на делата. Удовлетворен съм от сегашното структуриране на статията. Що се отнася до преместването на мои коментари от лична беседа в беседа към статия, направено без мое съгласие, то аз съм категорично против. За мен случаят е приключен и продължаването му не би имало нещо общо със създаването на полезно енциклопедично съдържание. Digital worm (беседа) 11:49, 11 юни 2015 (UTC)

200 000 статии

Ще има ли юбилейно лого? Ако може с нинджа. --Rumensz (беседа) 15:38, 11 юни 2015 (UTC)

Трябвало би:) Джевянин (беседа) 16:07, 11 юни 2015 (UTC).
Wikipedia logo v1 bg 200 000 v3.png
--Stanqo (беседа) 00:13, 12 юни 2015 (UTC)
@ symbol.svgStanqo: Добро е, само можеш ли да пробваш една идея по-голям кегел на „200 000“, колкото да стане с ширината на „Уикипедия“. Спири ··· - - - ··· 05:57, 12 юни 2015 (UTC)
Няма ли да е по-хубаво 200 000 да е вертикално центрирано. --V111P 07:28, 12 юни 2015 (UTC)

200 000ната статия е Арабска литература, доколкото може да се нарече статия в момента на създаване. Създадена е само с един шаблон редактирам. --ikonact (беседа) 09:17, 12 юни 2015 (UTC)

Тя е наистина. И е поразширена вече. --Vodnokon4e (беседа) 10:16, 12 юни 2015 (UTC)

И едно голямо БЛАГОДАРЯ на всички неуморни уикипедианци за непрекъснатите усилия по превръщането на Уики в едно страхотно преживяване. За мен е удоволствие да пиша редом с вас!--Vodnokon4e (беседа) 10:40, 12 юни 2015 (UTC)

Честито и от мен на всички странници, които отделят време за развитието на българоезичната Уики! Честито и на Нинджата, чиито бот вече прави нормални мъничета и увеличава статиите. Нека скоро пак си честитим, този път за четвъртмилионната статия! --Izvora (беседа) 17:08, 12 юни 2015 (UTC)
Ура! Jingiby (беседа) 18:06, 12 юни 2015 (UTC)

Поздравления наистина за всички, които имат принос за обогатяването на Уикипедия! Както и с размера, малко е спорно дали „броят има значение“, но безспорно е едно: богатството и авторитетът на Уикипедия се постигат с много и всеотдаен труд! — Luchesar • Б/П 20:23, 12 юни 2015 (UTC)

Congratulations from Italy! 200.000 articles are a great goal, go on like this! As I just wrote to the danish friends for the same achievement, let's go on changing this world together! ;-) --Phyrexian ɸ 14:59, 17 юни 2015 (UTC)

Проект thesswiki

По молба на колеги от Уикипедия на гръцки език преведох на български координационната страница на техния проект thesswiki, „Солун - Уикипедиански град“. Този анонс е по-специално на вниманието на колегите от Уикипедия:Македония. ;) Колкото и в началото, когато гърците говореха за този проект, да не ми се вярваше, че ще имаме с какво да се включим, от таблицата на желаните статии, която те са съставили, виждам 43 липсващи статии и 10 съществуващи, но може би подлежащи на допълване. Спири ··· - - - ··· 18:53, 12 юни 2015 (UTC)

Актуализирах информацията за статиите, които ги има в bgwiki, с изключение на тези, които нямат статии на нито един от посочените езици. --Стан (беседа) 00:29, 13 юни 2015 (UTC)
Благодаря ти :) Спири ··· - - - ··· 07:37, 13 юни 2015 (UTC)

От „редактиране“ на „публикувано“ в Мета.--Vodnokon4e (беседа) 01:06, 14 юни 2015 (UTC)

Ще обърнем внимание. Хубаво би било и некой друг. :-) --Мико (беседа) 16:57, 14 юни 2015 (UTC)

Железопътна гара Капитан Андреево, Железопътна гара Свиленград, Железопътна гара Капъкуле, Железопътна гара Белово, Железопътна гара Септември, Централна гара Пловдив

Страниците от 2014 година са без източници и все пак остават в Уикипедия. Моля да някой админ изтрие ги. Джевянин (беседа) 15:45, 13 юни 2015 (UTC).

Първо може да се потърси информация за източници и допълване, пък тогава да се дават разпоредби. Най-малкото, което може да се направи, е слагане на линк към разписанието на БДЖ. Той е чудесен източник кои влакове спират на съответните гари и на коя железопътна линия се намират. Ще се позабавлявам с тях идните дни.--Спасимир (беседа) 19:36, 13 юни 2015 (UTC)
Хубаво, че искаш да подобриш. Имам предвид, че такави статии не могат да съществуват, затова трябва реакция, просто или да изтриваме или да ремонтираме. За да Ти помогна, моля виж нап.: беседата ми. Джевянин (беседа) 19:40, 13 юни 2015 (UTC).

Нека напомня, че не за всяко твърдение трябва да има посочен източник. На Уикипедия:Възможност за проверка пише „Ако чувствате непреодолимо желание да премахнете дадено твърдение от статията, първо проверете дали на края на статията има посочени източници за справка.“. Гарите са известни, съвсем бърза проверка с търсачка по избор показва съществуването и значимостта им, така че и дума не може да става за изтриването им. Ако някое от следните е изпълнено, е редно да се търсят източници:

 • Авторът има приноси с неточна или подвеждаща информация.
 • Авторът има интерес да даде такава информация.
 • Има други грешки в статията и целият материал се нуждае от проверка.
 • Прецизността на статията е предмет на обсъждане.
 • Темата на статията е от област, в която грешките са често явление.
 • Дадено твърдение е неправдоподобно на пръв поглед.
 • Дадено твърдение е ключово за цялата статия.
 • Дадено твърдение е прекалено неясно.

Такъв ли е случаят? --Лорд Бъмбъри (беседа) 20:14, 13 юни 2015 (UTC)

Не разбирам, така приемате статии без източници, само защото те са значими по името си? Дори и да напишем нова статия за град София, но без източници, то не значи, че е подходяща за Уикипедия. Защото статии без источници са невярни, като дърво без кора. Джевянин (беседа) 20:28, 13 юни 2015 (UTC).
Такива са ни принципите. Явно общността ги подкрепя. --Лорд Бъмбъри (беседа) 20:32, 13 юни 2015 (UTC)
За мен това е странно и неприемливо. Против духа на Уикипедия. Но ще трябва да помя, че това е, тук. Джевянин (беседа) 20:33, 13 юни 2015 (UTC).
Но, за да може съществува статията, трябва да е значителна. Този принцип парадоксално означава, че никаква статия не е трябва да има източници. Така че ние трябва да разберем това? Джевянин (беседа) 11:58, 14 юни 2015 (UTC).
За самото съществуване на географски обекти, които са добре известни и могат да бъдат намерени на картите на съответния район няма особен смисъл да се изискват източници. Например планини, реки, населени места. Смея да твърдя, че има дългогодишен консенсус по това както и, че такива обекти са достатъчно значими без необходимост от допълнителни критерии. --Сале (беседа) 12:23, 14 юни 2015 (UTC)
Готин парадокс на Уикипедията. В този смисъл, всеки си може пише каквото иска, щом не е нужно да се основава на достоверни източници. Джевянин (беседа) 16:24, 14 юни 2015 (UTC).
Опитай. --Спас Колев (беседа) 10:27, 15 юни 2015 (UTC)
Аз не съм средният уики-редактор. Джевянин (беседа) 10:47, 15 юни 2015 (UTC).

„Непоставянето" на източници си е откровена мърлявщина, без значение какъв е обекта на статията. Мотивациите: „добре известно" и „много велик редактор" са относителни.--Чигот (беседа) 16:26, 15 юни 2015 (UTC)

Обсъждане за съвместна банкова сметка на потребителската група

За хората, които се интересуват от това как се случват нещата off-wiki и са съдействали или искат в бъдеще да съдействат: моля, погледнете Уикипедия беседа:Потребителска група „Български уикимедианци“. Накратко: това е нов вариант, при който можем да кандидатстваме и да печелим проекти за средства от Фондация Уикимедия (и дарения), дори и без да имаме основано юридическо лице (сдружение), каквато е в момента ситуацията. Моля в следващите две седмици (15 - 28 юни вкл.) желаещите да бъдат титуляри на една такава съвместна сметка да се впишат в списъка, за да се проведе гласуване от 29 юни до 12 юли вкл. Спири ··· - - - ··· 13:26, 14 юни 2015 (UTC)

А проверихте ли как стоят нещата с т.нар. „съвместна“ банкова сметка в България. Някой говорил ли е с банка, дали ще открие дружествена сметка без ЕИК, само с нотариално заверен дружествен договор? И след това – някой дали е говорил с нотариус, който да му е потвърдил, че ще му завери дружествен договор, без регистрация в Агенцията по вписванията, т.е. без ЕИК? Знам, че на хората без юридически опит това им звучи като Алиса в страната на чудесата, но в момента нещата в България са организирани тъкмо по този начин. Писал съм подробно на страницата на беседата. Поздрави → Иван (беседа) 14:57, 15 юни 2015 (UTC)

Вандализъм?

струва ми се, че автоматизраната система, която пази бг-уики от вандализъм е зле настроена - за това загатва моят опит да редактирам някои библиографии и референции. нямам желание да изпробвам повече и се въздържам от опита да махна примерно

 • от континентален дрейф препратка/реф към страница "чудесата на корана"
 • бел 26 към Аристотел препращаща с предълга бележка към съчинение (на друга тема) от местни корифеи по антарктически изследвания.

80.72.94.145 09:27, 16 юни 2015 (UTC)

Системата не е автоматизирана, а включва хора като Вас. Ако желаете, можете да помогнете, а ако нямате желание може и да не помогнете. В случая с „Чудесата на Корана“ – това е статия, която цитира Националното географско дружество, например, така че заглавието може и да лъже. Според мен взетата от там информация е вярна. Ако имате по-добър източник, моля променете статията и поставете вашия, по-благонадежден източник. Поздрави и приятно писане, --Лорд Бъмбъри (беседа) 09:44, 16 юни 2015 (UTC)
Здравейте! Специално в опита Ви в статията Ричард Докинс системата е засякла опит за премахване или промяна на няколко източника (което системата правилно смята за вандализъм като групово премахване на източници от нерегистриран потребител). Особено при липсващо резюме за причината:

По принцип системата е особено чувствително настроена към редакции на нови редактори с малко на брой редакции (Вие имате около 20) или нерегистрирани IP-та (което е още едно от предимствата да се регистрирате). --Vodnokon4e (беседа) 10:25, 16 юни 2015 (UTC)

 • благодаря за поясненията, но вярвам разбирате, че когато добросъвестни опити биват посрещани с квалификацията 'вандализъм', това действа демотивиращо.

(впрочем ако 'чудесата на Корана' препраща към Националното географско дружество начинът на цитиране е търде неудачен и нямам желание отново глупав бот да ме нарича 'вандал').80.72.94.145 10:38, 16 юни 2015 (UTC)

Да, забележката Ви за името е добра. Ще помислим как да го променим към по-неутрално. Вандализъм е твърде крайно и стряскащо за добронамерените редактори, които желаят да редактират под IP. Поздрави!--Vodnokon4e (беседа) 11:01, 16 юни 2015 (UTC)

Дружество против сърбите

Някой чувал ли е нещо за това, или просто е поредната сръбска глупост: Society against Serbs Jingiby (беседа) 11:30, 16 юни 2015 (UTC)

Можем между другото да попитаме автора en:User:Zoupan. Джевянин (беседа) 12:04, 16 юни 2015 (UTC).

Конференция на Уикимедия 2015

Тук са официалните документи от Конференцията на Уикимедия в Берлин (на английски). Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:27, 16 юни 2015 (UTC).

Корекция на шаблон

Шаблонът „{{Местоположение на Земята}}“ праща статиите, в които е сложен в Категория:Шаблони за астрономия. Някой знае ли откъде се оправя това? → Иван (беседа) 19:28, 16 юни 2015 (UTC)

В самия шаблон. А защо да не е? --Rumensz (беседа) 19:42, 16 юни 2015 (UTC)
Защото Ръкав Орион трябва да е в Категория:Млечен път, а не в Категория:Шаблони за астрономия, схвана ли проблема :) → Иван (беседа) 19:48, 16 юни 2015 (UTC)

Благодаря на Panzer за включването, вече и аз знам как се прави. → Иван (беседа) 20:15, 16 юни 2015 (UTC)

Съмнения за авторство

Нерегистрирано АйПи пуска с една редакция 10к статия за Макларън MP4/4, статията е за 1987 г, в Гугъл засега не намирам идентичен текст, но може да си преписва от някаква книжка човека. → Иван (беседа) 20:02, 16 юни 2015 (UTC)

А може би е превод от английски en:McLaren MP4/4. --Спасимир (беседа) 20:13, 16 юни 2015 (UTC)
Напълно възможно, за това не се досетих. Това обяснява защо е пусната с една редакция - превеждал е в друга програма. → Иван (беседа) 21:01, 16 юни 2015 (UTC)

Свобода на панорамата

Freedom_of_Panorama_2015 на български
Снощи бях помолен от един чешки уикимедианец да обсъдя с нашата общност идеята да пуснем в българската преса съобщение, в което изразяваме мнението си относно тазседмичното решение на европейско ниво относно свободата на панорамата. Не се и доближавам до експерт в областта, затова пиша тук с надеждата някой да изкаже мнение – дали това е добра идея или не и, ако е добра, как може да се осъществи. --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:05, 18 юни 2015 (UTC)

Какво е тазседмичното решение на европейско ниво относно свободата на панорамата и какво е нашето мнение относно тазседмичното решение на европейско ниво относно свободата на панорамата? --Поздрави, Петър Петров 13:01, 18 юни 2015 (UTC)
Състояние на свободата на панорамата в страните от Европа.
Текущият текст на доклада ще оцвети картата в червено или жълто за всички страни от ЕС.   да, включително за произведения на изкуството   да, само за сгради   да, само за некомерсиални цели   не   Неизвестно
Общо взето такова, т.е. отхвърлят основната част от предложението за либерализиране (внесено от Джулиа Реда, депутатка-пиратка). По специално у нас този род законодателство е силно рестриктивно и предложението, както разбирам, е да се оставят местните да решават. Очаквам Нели Огнянова да коментира на своя блог. Аз съм и оставам анонимем враг на монополните права, в т.ч. т.н. "авторско".80.72.94.145 13:13, 18 юни 2015 (UTC)
Няма окончателно решение. Има доклад по темата, в който са внесени поправки, които не ни харесват (забрана на комерсиалната употреба на снимки на творби (да се разбира като понятие, включващо и сгради) без вземане на предварително разрешение от автора или негов представител). Поправката към оригиналния текст на доклада е внесена от (естествено) френски евродепутат. В оригиналната версия се говореше за универсална свобода на панорамата на територията на целия ЕС. Текстът е гласуван от Парламентарната комисия по правни въпроси и предстои да влезе в пленарна зала на 9 юли. Дори да бъде приет в този си вид, докладът няма законодателна стойност, но изпраща силен сигнал, че европейците не желаят да има свобода на панорамата. А далеч не смятам, че това е случаят. От фондацията са описали какво може да се направи тук. Ние можем да пишем едно открито писмо до евродепутатите си, например.--Лавеол (беседа) 13:22, 18 юни 2015 (UTC)
Две седмици да спасим свободата на панорамата в Европа - Актуализация на бъдещото нерозово положение.--Vodnokon4e (беседа)

Кратка история на случая и какво може да се получи:

 • 2014 г. - За да отговори на настоящите предизвикателства, поставени от проблемите с асторското право, интернет, новите форми на разпространение на информация, законодателството трябва да се актуализира с текущите практики и хармонизира допълнително. За тази цел Европейският парламент през 2014 г. възлага на Комисията по правни въпроси разработването на проектодоклад с предложения за изменения на някои аспекти на авторското право.
 • 8 декември 2014 г. - Приемане на графика за проектодоклада.
 • 15 януари 2015 г. - представeн e начален вариант на проектодоклада от основният докладчик Джулия Реда. Този вариант съдържа 25 препоръки за подобряване на възможностите за единно европейско авторско право. Една от тях е:

На 16-то място сред тях е: [Европейският парламент], 16. Призовава законодателя на ЕС да гарантира, че е разрешено използването на фотографии, видеозаписи или други изображения на произведения, които са постоянно разположени на обществени места;

 • Януари - 16 юни 2015 г. - Следват месеци на дебати, коментари, изработване на изменения към проектодоклада. Едно от тях е #421 на Жан-Мари Каведа.
 • 16 юни 2015 г. - гласуване в Комисията на варианта на проетодоклада, който да бъде предложен в Европарламента.

И тук е неприятния момент. Вместо първото предложение на Реда е прието изменение #421 на Каведа, което гласи: 16. Счита, че комерсиалната употреба на снимки, видеокадри или други изображения на произведения, които са трайно разположени на физически обществени места, трябва винаги да подлежат на предварително разрешение от авторите им или упълномощените от тях лица;

 • 9 юли 2015 г. - гласуване в Европарламента на варианта (приемане, което е лошо или отхвърляне и връщане за преработка в Комисията)
 • Ако е приет - до края на 2015 г. следва приемане и актуализиране на европейското законодателство съгласно приетия вариант.

Което с две думи означава, че ако се приеме поправката на Каведа - Уикипедия трябва да има разрешение от носителя на правата на всяка обществена сграда (произведение на изкуството на обществено място). И не само Уикипедия, а всеки сайт, който попада под определението за търговска цел, под което на практика може да попадне всичко - блогове (с аднати реклами), Уикипедия и Общомедия (тъй като съдържанието може да се разпространява свободно и обикновено само срещу признание), снимки в платформи като Instagram, Flickr, Pinterest, оттам и Facebook, да не говорим за Youtube, където абсурдно трябва да отпаднат например документални филми, чиито режисьори не са попитали за правата на сградите, които се мяркат в кадър. Това е. --Vodnokon4e (беседа) 10:12, 22 юни 2015 (UTC)

Съгласен съм, че е много важно да се действа, но една корекция, защото иначе излиза, че въвеждаме хората в заблуда. От този доклад не произтичат никакви директни ефекти за Уикипедия или за когото и да било. Това е доклад по собствена инициатива на Парламента, който може, а може и да не бъде, предшественик на промени в законодателството. ЕК може да се съобрази, а може и да не отрази този доклад в бъдеща законодателна инициатива. По-вероятно е все пак Комисията да се съобрази с доклада, защото той показва настроенията в Парламента и какво предложение биха били склонни да приемат депутатите. Мисълта ми е, че не всичко зависи от гласуването за този доклад и от него няма да произлезе нищо, поне не и директно. Това не го прав ии маловажен. Аз самият смятам да пиша писмо до поне няколко от евродепутатите ни, но ще се насоча към тези, които биха разбрали за какво иде реч, а може би имат и някакво влияние в парламентарните си групи.--Лавеол (беседа) 14:35, 22 юни 2015 (UTC)
И аз съм на мнение, че трябва да се действа на този етап. Ето и един примерен вариант на писмо или пост на фейсбук страниците на нашите евродепутати:

Здравейте, г-н/г-жо ..... (Паунова например). Пишем Ви във връзка с въпрос относно предстоящото гласуване на 9 юли на проектодоклада на Джулия Реда за авторското право (Пълно име: Проектодоклад относно прилагането на Директива 2001/29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2001 г. и хармонизирането на някои аспекти на авторското право и сродните му права в информационното общество).

Българската общност на Уикипедия и голяма част от свободното информационно общество в България следят с голямо внимание развитието на проектодоклада и по-точно поправка #421 за Свободата на панорамата, внесена в Комисията по правни въпроси от Жан-Мари Каведа: 16. [Европейският парламент] Счита, че комерсиалната употреба на снимки, видеокадри или други изображения на произведения, които са трайно разположени на физически обществени места, трябва винаги да подлежат на предварително разрешение от авторите им или упълномощените от тях лица. Тази поправка заменя предната, предложена от Джулия Реда, а именно: 16. [Европейският парламент] Призовава законодателя на ЕС да гарантира, че е разрешено използването на фотографии, видеозаписи или други изображения на произведения, които са постоянно разположени на обществени места;

НДК без свобода на панорамата

Въпросът ни е как бихте гласували на 9 юли и дали бихте отхвърлили поправката на Жан-Мари Каведа като ограничаваща правото на Свобода на панорамата за европейските граждани, каквито вече са и българските интернет потребители? Българските уикипедианци и българската онлайн общност считат, че авторското право може да бъде приложимо и справедливо само ако изобразяването на обществени сгради и скулптури бъде освободено от закрилата на авторското право, така че да не налага прекомерна тежест върху ежедневните онлайн дейности. Разграничението между търговските и нетърговските цели при употребата на снимки на обществени сгради ще създаде нови проблеми в онлайн средата, тъй като нарастващ брой ползватели действат същевременно и като производители на произведения, качвайки изображения, създадени от самите тях. Това би ограничило съществуващите права в държавите-членки на ЕС, би въвело нова правна несигурност за много творци и дори би поставило под въпрос законността на много снимки, споделяни в платформи за споделяне на изображения като Instagram, Pinterest, Flickr, блогове, лични уебсайтове, дори тези в социални платформи като Twitter и Facebook. Режисьорите на документални филми в Youtube например, ще трябва да проучват наличието на авторско право на всяка обществена сграда, статуя или дори графити на обществена стена, изобразени във филма им - и да търсят разрешение от всеки носител на правото. Това е абсурдно и би се стигнало до парадокси като прикачената снимка, чието публикуване винаги ще подлежи на предварително разрешение от носителя на правото на сградата.

Очакваме Вашето становище и отговор! С уважение: Българската Уикипедия и българската онлайн общност

Моля за коментари какво е нужно да се вмъкне, отпадне, наблегне, посочи или др. на беседата на Текст на писмо до българските евродепутати --Vodnokon4e (беседа) 16:39, 22 юни 2015 (UTC)

Уикимедия ЦИЕ Пролет 2015: Награда

Наградата е ясна: Уикипедия:Уикимедия ЦИЕ Пролет 2015#Награди – победителят (или при отказване следващите в класирането) получава възможността да участва в уикисреща в Скопие от 30 юли (или при невъзможност за отпуска и други причини 31) до 2 август. Освен това има още четири места за представители, като за две от тях ще плати Фондация Уикимедия, а за две бихме могли да си платим сами при желание. Предлагам да обсъдим кой да участва на Уикипедия беседа:Уикимедия ЦИЕ Пролет 2015#Участници на срещата в Скопие. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 23:05, 18 юни 2015 (UTC).

Потребители без принос

Преместено на Уикипедия беседа:Потребителска страница#Потребители без принос. --Спас Колев (беседа) 10:22, 14 юли 2015 (UTC)

Кога е роден Анри Русо („Митничарят“)?

„Идеи за нови статии за хора, родени на 21 юни: Анри Русо (френски художник)“?

Според достъпните ми източници Русо е роден на 20 или 21 май 1844 г., напр. тук: [1], тук: [2] или тук: Тук е дадена дата 20 май, тук:(Френска национална библиотека).--L.Payakoff 07:01, 21 юни 2015 (UTC)

Точно така е, но въпреки това пак няма статия на български. --Rumensz (беседа) 20:03, 21 юни 2015 (UTC)
Ще се опитам да я преведа за следващия 21 май... :) -L.Payakoff 12:11, 24 юни 2015 (UTC)
Henri Rousseau (May 21, 1844 – September 2, 1910), в en.wikipedia и de. wikipedia. --Sim (беседа) 12:34, 24 юни 2015 (UTC)

Препратка

Някой може ли да погледне и разгадае това странно явлениеː статията долина съществува, но в статията река се появява като червена препратка, която не води наникъде. Някаква идея? --Радостина 20:46, 23 юни 2015 (UTC)

Оправено. Вероятно е имало некирилски букви в предишното изписване на думата. Tropcho (беседа) 20:57, 23 юни 2015 (UTC)
Благодаря. И аз така си помислих, но моите опити за поправка бяха неуспешни, не знам защо...--Радостина 21:18, 23 юни 2015 (UTC)
От чисто компютърджийска гледна точка е интересно защото проблема не е в не-кирилски букви както често се се случва с буквички, които изглеждат еднакво а в някаква странна поредица от байтове в края на думата, които са се вмъкнали незнайно как и съответно браузърите не ги разпознават като буквички. 0xE2808B за тези които се интересуват. --Сале (беседа) 21:44, 23 юни 2015 (UTC)
Ето тук се е случило, но как едно ВодноКонче знае :) А може и да не знае. Не, че има значение. --Сале (беседа) 21:51, 23 юни 2015 (UTC)
На мен ми стана интересно, защото макар да пренаписах препратката, пак не искаше да стане. Иначе не съм компютърджия и не разбирам какво точно е станало, затова потърсих помощ.--Радостина 22:23, 23 юни 2015 (UTC)
Това е проблем със символа за кирилското а, доколкото разбирам - не съм много на ти с Unicode и UTF-8 - все едно че е написана на друг код за друг език и при декодирането символа не може да бъде разпознат. Обикновено копирам тескта и го преработвам в статията, тук мисля че съм превеждал от руската версия и не би трябвало да има проблем с руското а. Но знам ли. Странно се е получило наистина.--Vodnokon4e (беседа) 23:10, 23 юни 2015 (UTC)

Шаблон за издание на музикален фестивал

Здравейте, от известно време съм тук и спомагам с всякаква информация относно италианската музика. Наскоро създадох нова страница за музикалния фестивал „Санремо“ тук, който се провежда ежегодно. Въпросът ми е дали е възможно да бъде създаден по някакъв начин нов шаблон за изданията на който и да е фестивал (с изключение на „{{Евровизия}}“, за която вече има), понеже не намерих никъде такъв. Благодаря предварително. :) --Nicholas ovaloff (беседа) 17:16, 26 юни 2015 (UTC)

Предполагам вече знаеш, че в Уики всичко е доброволно. Чета, че фестивалът се провежда от 1951 година насам. Ако някой се заеме да направи шаблон, за колко издания планираш да напишеш статии? → Иван (беседа) 17:16, 27 юни 2015 (UTC)
Предполагам, че ще се опитам да създам повечето, като ги превеждам от италиански; не са особено дълги така или иначе, не би ми представлявало трудност, но преди това изглежда, че ще ми е нужно да прочета как да създам шаблон. Надявам се да не е трудно. Nicholas ovaloff (беседа) 20:52, 27 юни 2015 (UTC)
Защо шаблонът {{Музикален фестивал}} не ти харесва? Гледам, че статиите в другите Уики са общи за всички издания. --Rumensz (беседа) 21:21, 27 юни 2015 (UTC)
Него ли трябва да ползвам? Мислех, че се използва за представяне на самия фестивал изцяло, а не за отделните му издания през годините. Току-що го прегледах отново и забелязах, че съм пропуснал да прочета някои параметри предния път, моя грешка. Прощавайте за невежеството, но единствено искам да разбера дали е възможно отдолу под самия шаблон да се добави хронология на предишните и следващите издания така, както има отдолу под този за албумите. Nicholas ovaloff (беседа) 21:39, 27 юни 2015 (UTC)
Може, разбира се. Или да се допълни така, че да може да се представят и отделните издания с някои параметри. Ще погледна. --Rumensz (беседа) 22:14, 27 юни 2015 (UTC)
Благодаря за промяната. Извинявам се отново (искрено се надявам това да е за последно по тази тема), но сега се сетих, че всяко издание има победител. Би ли могъл да добавиш и този параметър? Nicholas ovaloff (беседа) 22:50, 27 юни 2015 (UTC)
Ако имаш други предложения за допълнения и корекции пиши на Беседата на шаблона. --Rumensz (беседа) 12:04, 28 юни 2015 (UTC)

2015 Pakistani heat wave

Здравейте. Научих, че в Пакистан, 1200 души са загинали от „топлината“, да топлината (горещност) или как? Питам защото не знам как това се нарича в българия език. Терминът съществува в много езици. А искам, да тази новина е добавена в Уикипедия (поне в раздел „Новини“), защото, това е важна новина и голяма трагедия на Пакистан; чак 40–49 градуса по Целзий. Благодаря предварително. Джевянин (беседа) 19:24, 26 юни 2015 (UTC).

Гореща вълна. --Rumensz (беседа) 19:30, 26 юни 2015 (UTC)
Мерси Rumensz:) Джевянин (беседа) 19:33, 26 юни 2015 (UTC).

Вярно ли е това?

Наоми Кембъл платила на Уикипедия, за да изтрият срамните неща в автобиографията й и да я представят в по-добра светлина. Това разкри водещата PR агенция "Съншайн Сач", която голяма част от звездите използват за подобни услуги. Представители на агенцията твърдят, че след солидно заплащане са изтрити данни за връзката на модела с Майк Тайсън, както и обвиненията в нападение, повдигнати срещу дългокраката перла. "Съншайн Сач" наскоро беше принудена да защитава и Бен Афлек, който също настояваше за изтриване на данни за живота му. → Иван (беседа) 17:10, 27 юни 2015 (UTC)

Не е вярно. Платила е на PR агенция да редактират страницата ѝ, а не на Уикипедия. Мисля че ненужно копираш тук цял параграф в нарушение на нечии авторски права и дори без да цитираш източника. --V111P 18:22, 27 юни 2015 (UTC)
Хахахах, сега и в Разговори ли не може да цитираме без източник? Дръж се сериозно. Сега не ми се рови из английската преса през таблета, но когато имам повече време, ще седна на компа да видя за какво става въпрос. Големи дискусии бяха напоследък за "правото да бъдеш забравен" и се зачудих дали това право в У не е било субсидирано по някакъв начин. Радвам се, че не съм прав. → Иван (беседа) 18:46, 27 юни 2015 (UTC)

Технически въпроси

Отдавна не съм била тук и или съм забравила или нещо се е променило, но искам да запитам защо на някои хора след потребителското име се появява (връщане | благодарност) а на някои (като при мен) само (връщане). Нещо свързано със заслуги, сетингс, или нещо друго? Също така не мога да накарам този знак ː (двуеточие) да означава изместване като отговарям на някой, просто си се появява като двуеточие, преди ставаше, сега не ще... Благодаря предварително.--Радостина 22:17, 27 юни 2015 (UTC)

Не можеш да благодариш на себе си, затова човек не вижда такава препратка за собствените си редакции. Двоеточие е следният знак и той работи : Също, често срещан пропуск – когато се започва нова тема на Разговори или на някоя беседа, в резюмето се пише /* Заглавие */ за да стане препратка в Списъка за наблюдение на хората и да видят за какво се пише в тази редакция. --V111P 03:55, 28 юни 2015 (UTC)
При мен не работи, затова питам, изобщо забелязвам, че доста от функциите, които преди работеха, сега не го правят, някои html тагове се превръщат в специални символи. Двуеточието е различно, получава се ако го копирам от някой друг преди мен, директно ː ето ː ето пак, не се получава. --Радостина 04:00, 28 юни 2015 (UTC)
Трудно е да се диагнозира този проблем от разстояние. Не мисля, че е свързан с Уикипедия. Нямам представа защо кирилска подредба би включвала триъгълното двоеточие ː вместо нормалното :, но само нормалното работи в Уикипедия. За да се види къде е проблемът могат да се пробват различни клавиатурни подредби, напр. двоеточието от латиницата, различни браузъри и различни компютри, както и писане като нерегистриран потребител. --V111P 08:49, 28 юни 2015 (UTC)
Пробвах всичко това преди да се осмеля да питам тук. Никаква разлика. Интересното е, че преди работеше, а съм със същия компютър, същата подредба... ще чета, ще се опитам да го разгадая.--Радостина 09:53, 28 юни 2015 (UTC)

Страниците за Оскари

Днес забелязах, че страниците за Оскарите и шаблоните са с оплескани години. Опитах се да оправя една, но кашата става още по-голяма. Например страницата Награди Оскар (50-а церемония) трябва да пренасочва към Оскарите за 1977 година, вместо това отива на 1978. Дори в самата статия пише, че това са наградите за 1977, но от шаблона долу трябва да натиснеш на 1978. Ако видите в английската годините са свързани с това за коя година са наградите, а не на годината на провеждане на церемонията. Не знам дали има някакъв автоматичен начин да се нанесат поправките...--Радостина 09:41, 29 юни 2015 (UTC)

В английската Уикипедия действително следват този модел при почти всички филмови награди, но на повечето други места е обратното. Реално и в двата модела има логика, но на мен вторият (година на провеждане) ми се вижда по-недвусмислен – някои номинирани филми не са от предходната година, а първите 6 церемонии по замисъл обхващат филми от период, който не съвпада с календарна година. Последното което правих по темата е тази таблица и това е най-доброто, което успях да измисля. Поздрави, Методи Колев 09:54, 29 юни 2015 (UTC)
Проблемът е, че годините се разминават в шаблоните и в различните статии. В статията, която току-що оправих, беше пропусната една от годините и това създаваше още по-голяма бъркотия. Проблемът е, че Оскарите са си американска класация и е логично да се следва техния ред, поне аз така мисля. Много работа е да се уеднаквяват, засега ще ги оставя така.--Радостина 10:14, 29 юни 2015 (UTC)
Според мен най-важното е как хората биха очаквали да са подредени. През последните години медиите се придържат към годините на церемониите ([3][4][5][6][7]), а и на сайта на самите награди това преобладава ([8][9]). Колкото до разминаването между таблиците и навигационните шаблони, преди няколко месеца мислех да ги оправя, но има разни неизяснени неща (наименования на статиите за церемонии) и сега задачата съм я сложил на изчакване. --Методи Колев 10:31, 29 юни 2015 (UTC)
Според мен (дори от тези линкове) е ясно, че наградите са за предните години. Съгласна съм, че церемониите трябва да носят годината на провеждане, но наградите би трябвало да носят предната година, защото филмът е излязал тогава. Каквото и да е, ще трябва унифициране, но и на мен не ми се занимава сега...--Радостина 19:07, 30 юни 2015 (UTC)

Няколко шаблона, които ги няма в българската версия

От доста време си мисля да направя отделна статия за наградите и номинациите на една корейска група, но когато тръгнах да създавам страницата осъзнах, че няма шаблон за награди, не мога просто да ги сложа в страницата за групата, понеже са твърде много. Имах идеята да го направя със шаблон, който при натискане да излизат таблиците (в английската версия е Hidden begin), но и него не можах да го намеря. Някакъв подобен на един от двата шаблона да има, които мога да ги заместя? --Vikity33 (беседа) 19:44, 30 юни 2015 (UTC)