Герб на Хърватия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хърватски герб)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на Хърватия
Coat of arms of Croatia.svg
Детайли
Утвърден 21 декември 1990
Щит шахматно на червено и сребърно
Герб на Хърватия в Общомедия

Гербът на Република Хърватия е исторически хърватски герб, който се намира върху хърватското знаме. Има формата на щит и е разделен както хоризонтално, така и вертикално на двадесет и пет червени и бели (сребристи) полета, като първото поле, разположено в най-горния ляв ъгъл, в червено на цвят. Над щита се намира корона с пет върха, която е под формата на лека дъга и се свързва с лявата и дясната горна част на щита.

Корона[редактиране | редактиране на кода]

В короната са разположени пет по-малки щита с исторически хърватски гербове, които са подредени от ляво надясно както следва: най-старият известен герб на Хърватия, гербовете на Далмация, Дубровнишката република, Истрия и Славония. Съотношението между височината на полето на главния щит и височината на по-малките щитове в короната е 1: 4,5, а съотношението между широчината на полето на главния щит и широчината на по-малките щитове в короната е 1:2

Гербове в короната[редактиране | редактиране на кода]

Най-старият известен герб на Хърватия съдържа в щита на син фон жълта (златна) илирийска звезда и бял (сребърен) месец в новолуние. Гербът на Далмация има в щита си на син (лазурен) фон три жълти (златна) леопардови глави с корони. Гербът на Дубровнишката република предтавлява 3 сини (лазурни) ивици и две червени. Гербът на Истрия съдържа в щита върху син (лазурен) фон жълта (златна) коза, обърната наляво, с червени копита и рога. Гербът на Славония съдържа в щита върху син (лазурен) фон две напречни бели (сребърни) ивици, а между тях е червено поле, в което е изобразена златка, която върви на дясна хералдическа страна. В горното синьо (лазурно) поле има жълта (златна) илирийска звезда. Гербът е очертан с червена линия.

Гербовете в короната
First CoA of Croatia.svg
Dubrovnik (regija) - coat.svg
Coat of arms of Dalmatia.svg
Istrien.jpg
Coa Slavonia Country History.svg
Илирия Дубровник Далмация Истрия Славония

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]