Царевец (област Велико Търново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Царевец.

Царевец
Панорамен изглед към Царевец
Панорамен изглед към Царевец
Общи данни
Население 1 192 (ГРАО, 2015-03-15)*
Надм. височина 200 m
Пощ. код 5282
Тел. код 06329
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 78121
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Свищов
Генчо Генчев
(БСП)
Кметство
   - кмет
Царевец
Генчо Генчев
(независим)
Царевец в Общомедия

Царевец е село в Северна България. То се намира в община Свищов, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Царевец е село в Северна България. Намира се в община Свищов, област Велико Търново. Селото се намира на 194.11 км от столицата София. Климатът е умерен. Средната януарска температура е 2 градуса, а през юли 24,5 градуса. Освен почвеното богатство за развитието на селското стопанство от значение са климатичните и водните ресурси. В изследваната територия са характерни условията на умерено-климатичния пояс, което благоприятства развитието на всички растения с относително по-малка топлолюбивост. Това е характерно за зърнените, зеленчуковите култури, слънчогледа, захарното цвекло, лозата и др.

Селоцаревец.jpg

В селото има места подходящи за отдих и туризъм.

Почви[редактиране | редактиране на кода]

За развитието на земеделието от особено голямо значение е почвеното богатство. Преобладават карбонатни черноземни, по-малко ливадни черноземни, алувиално-ливадни и други почви. Почвите са богати на хранителни вещества и при съответните агротехнически мероприятия дават богата реколта. На места обаче черноземите са с деградирала структура. Значителна част от обработваемата земя в общината е подходяща за отглеждането на зърнени и зеленчукови култури, лозя, захарно цвекло и др. Релефът има слабо хълмист, но преди всичко равнинен характер.

История[редактиране | редактиране на кода]

В близост до селото има много на брой могили и останки от тракийския период. Друг интересен факт е, че селото е богато на подпочвени води и на негова площ се намират около 12 чешми. Като село съществува от около 17 век. Наскоро селото бе официално провъзгласено за Първото освободено от османско владичество село в България по инициатива на кмета Генчо Генчев. В центъра на Царевец бе издигнат и паметник в памет на загиналите воини в Руско-турската освободителна война.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Православно християнство


Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Събор – последната събота на месец октомври.

На всеки един голям празник се провеждат редовни културни мероприятия в читалище "Светлина – Царевец 1927" с.Царевец. В с.Царевец често гостуват известни изпълнители на народни песни. 'Царевски Вести' е вестник, който е лично творчество на ученици от с.Царевец, в него може да намерите полезна информация, новини отразяващи културни мероприятия и събития.

  • Национален Фолклорен Фестивал "Фолклорен Извор" – с. Царевец – През 2011 за пръв път се проведе фолклорен фестивал с конкурсен характер "Фолклорен извор". Организиран от кмета на селото Генчо Генчев, земеделската кооперация "Изгрев – 93" и Община Свищов, фестивалът прие на сцената си над 3000 участници още с първото си издание. Освен на сцената, жителите и гостите на с. Царевец можеха да се насладят на празничното настроение под шатрите и сред сергиите на центъра на селото, които са характерни за Събора. Престижно жури оценява изпълнителите от цялата страна, а наградният фонд от 5000 лв. привлече множество състави от България и дори Македония.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

www.folklorenizvor.com