Цвятко Радойнов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цвятко Радойнов
деец на БРП (к)

Роден
Починал
София, България

Образование Военна академия „Фрунзе“
Цвятко Радойнов в Общомедия

Цвятко Колев Радойнов е политически и военен деец на БРП (к). Полковник в Червената армия. Участник и ръководител на комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война, става ръководител на Централната военна комисия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Цвятко Радойнов е роден на 10 февруари 1895 г. в с. Крън в бедно селско семейство. Още като ученик става член на БРСДП (т.с.) Завършва Казанлъшката педагогическа гимназия (1914).

Участва в Септемврийското въстание от 1923 г. в Бургаско. След разгрома на въстанието емигрира в Турция, а оттам в Съветския съюз. От 1926 до 1929 г. учи във военната академия „Михаил Фрунзе“, по-късно става преподавател в нея. Достига до звание полковник в Червената армия.

Участва в гражданската война в Испания през 1936-1939 г. като доброволец в интернационалните бригади. Проявява героизъм в боевете при Гуадалахара и при Мадрид.

Участва в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Става член на ЦК на БРП (к) и ръководител на Централната военна комисия.

Начело на група диверсанти през лятото на 1941 г. се завръща нелегално в България с група от т. нар. парашутисти и подводничари с цел да подпомогне развитието на нелегалната съпротива в страната.

Апаратът на Никола Гешев чрез свой информатор сред комунистите го разкрива и той е арестуван през 1942 г. Осъден е на смърт по процеса на подводничарите. Разстрелян в гарнизонното стрелбище на София на 26 юни 1942 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Драголюбов, П., Генерал-майор Цвятко Радойнов. Биогр. очерк. С., 1961
  • Драголюбов, П., Генерал Цвятко Радойнов. М., 1963
  • Петър Остоич, Мария Каравасилева. Живот-борба - книга за Цвятко Радойнов. София, 1986, 400 стр.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]