Шаблон:Избрана статия 35 2008

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катедралата „Успение на Света Богородица

Варна е най-големият град в Северна България, както и по българското крайбрежие на Черно море. Той е трети по население в България и е център на Община Варна и на едноименната област. Намира се в североизточната част на страната и е пристанищен град с население над 340 хиляди жители.

По тези причини, а и като седалище на българското правителство през летните месеци, където в резиденция „Евксиноград“ се провеждат заседанията на кабинета и на Президентството, Варна често е наричана „морската столица на България“. Градът е голям културен център с развит морски туризъм и е изходна точка за много курорти по северното Черноморие.

Във Варна се провеждат множество културни прояви, сред които Международният театрален фестивал „Варненско лято“, Международният музикален фестивал „Варненско лято“, Международният балетен конкурс, Международният джаз фестивал, кинофестивалът „Любовта е лудост“, Международният фолклорен фестивал, Седмицата на морето и други. В историческия музей се съхранява най-старото златно съкровище в света, намерено във варненския халколитен некропол и част от т.нар. Култура Варна.

Градът е разположен на северния и западния брегове на Варненския залив и североизточния бряг на Варненското езеро. Южно от канала, свързващ залива и езерото, са единствено кварталите Аспарухово и Галата. На северния бряг на канала се намират западната промишлена зона и пристанищният комплекс. Североизточно от тях са централната градска част с историческия център (т.нар. „гръцка махала“) и градският плаж. още»