Юрий Темирканов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юрий Темирканов
Темыркъан Юрий
руски диригент

Роден

Учил вСанктпетербургска консерватория
НаградиДържавна награда на СССР
Ленин
народен артист на СССР
За заслуги към Отечеството I степен
За заслуги към Отечеството II степен
Държавна награда на РСФСР „Михаил Глинка“ (1971)

Уебсайт
Юрий Темирканов в Общомедия

Юрий Хатуевич Темирканов (на руски: Ю́рий Хату́евич Темирка́нов, на кабардино-черкезки: Темыркъан Хьэту и къуэ Юрий) е известен руски диригент, признат за един от най-талантливите майстори на диригентското изкуство на неговото поколение.

От 1988 година е художествен ръководител и главен диригент на Петербургската филхармония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 декември 1938 година в град Налчик в Кабардино-Балкария. Започва да изучава музика на 9-годишна възраст. През 1953 година се записва в специализираната музикална школа към Ленинградската консерватория, където учи цигулка и виола. По-късно продължава обучението си по цигулка като студент в същата консерватория (1957 – 1962). Там специализира впоследствие оперно-симфонично дирижиране, като завършва класа през 1965 година. През същата година дебютира в ленинградския Малий театър с операта „Травиата“ на Джузепе Верди.

През 1966 година печели престижната първа награда на II всесъюзен конкурс за диригенти в Москва и след това е поканен от Кирил Кондрашин на концертно турне в Европа и САЩ с цигуларя Давид Ойстрах и Академичния симфоничен оркестър на Московската филхармония.

От 1968 до 1976 година е ръководител на Академичния симфоничен оркестър на Ленинградската филхармония. От 1976 до 1988 година е художествен ръководител и главен диригент на Кировския (дн. Мариински) театър за опера и балет. От 1988 година е художествен ръководител и главен диригент на Академичния симфоничен оркестър на Петербургската филхармония „Д. Д. Шостакович“.

През 1977 година дирижира за първи път Кралската филхармония на Лондон, а по време на сезон 1979/1980 е назначен за неин главен гост-диригент. През септември 1992 година е назначен за главен диригент на филхармонията, наследявайки Андре Превен. През 1998 година остава само неин почетен диригент.

Често е гост-диригент на големи оркестри от Европа, Азия и САЩ. Те включват: Берлинската филхармония, Виенската филхармония, дрезденската Щатскапеле, Лондонската филхармония, Кралския Концертгебау на Амстердам и „Санта Чечилия“ на Рим. Дирижирал е оркестри в САЩ в следните градове: Ню Йорк, Филаделфия, Бостън, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анджелис и Кливланд.

Темирканов е първият руски диригент, на когото е разрешено да работи в САЩ, след като културните отношения със СССР се възстановяват през 1988 г., в края на войната между Съветския съюз и Афганистан. Сключва договор със звукозаписното студио „Би-Ем-Джи“ (1988). През 1996 година дирижира галаконцерт в Рим по случай 50-годишния юбилей на Организация на обединените нации.

Маестро Темирканов е 11-ият художествен директор на Балтиморския симфоничен оркестър (2000 – 2006). Работи и като главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Датското национално радио.


Отличия и награди[редактиране | редактиране на кода]

На церемонията по присъждането на Държавната награда на Русия, 12 юни 2018 г., Кремъл

Удостоен е със следните награди: