Юрий Темирканов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юрий Темирканов
руски диригент
Юрий Темирканов 
Роден: 10 декември 1938 г. (80 г.)

Юрий Хатуевич Темирканов (10 декември 1938) е известен руски диригент, признат за един от най-талантливите майстори на диригентското изкуство на неговото поколение.

От 1988 година е художествен ръководител и главен диригент на Петербургската филхармония.

Роден е на 10 декември 1938 година в град Налчик в Кабардино-Балкария. Започва да изучава музика на 9-годишна възраст. През 1953 г. се записва в специализираната музикална школа към Ленинградската консерватория, където учи цигулка и виола. По-късно продължава обучението си по цигулка като студент в същата консерватория (1957-1962). Там специализира впоследствие оперно-симфонично дирижиране, като завършва класа през 1965 година. През същата година дебютира в ленинградския Малий театър с операта „Травиата” на Джузепе Верди.

През 1966 г. печели престижната първа награда на II всесъюзен конкурс за диригенти в Москва и след това е поканен от Кирил Кондрашин на концертно турне в Европа и САЩ с цигуларя Давид Ойстрах и Академичния симфоничен оркестър на Московската филхармония.

От 1968 до 1976 година е ръководител на Академичния симфоничен оркестър на Ленинградската филхармония. От 1976 до 1988 година е художествен ръководител и главен диригент на Кировския (дн. Мариински) театър за опера и балет. От 1988 година е художествен ръководител и главен диригент на Академичния симфоничен оркестър на Петербургската филхармония „Д. Д. Шостакович”.

През 1977 г. дирижира за първи път Кралската филхармония на Лондон, а по време на сезон 1979/1980 е назначен за неин главен гост-диригент. През септември 1992 година е назначен за главен диригент на филхармонията, наследявайки Андре Превен. През 1998 година остава само неин почетен диригент.

Често е гост-диригент на големи оркестри от Европа, Ази] и САЩ. Те включват: Берлинската филхармония, Виенската филхармония, дрезденската Щатскапеле, Лондонската филхармония, Кралския Концертгебау на Амстердам и „Санта Чечилия” на Рим. Дирижирал е оркестри в САЩ в следните градове: Ню Йорк, Филаделфия, Бостън, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анджелис и Кливланд.

Темирканов е първият руски диригент, на когото е разрешено да работи в САЩ, след като културните отношения със СССР се възстановяват през 1988 година, в края на войната между Съветския съюз и Афганистан. Сключва договор със звукозаписното студио „Би-Ем-Джи” (1988). През 1996 година дирижира галаконцерт в Рим по случай 50-годишния юбилей на Организация на обединените нации.

Маестро Темирканов е 11-ият художествен директор на Балтиморския симфоничен оркестър (2000-2006). Работи и като главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Датското национално радио.

Удостоен е със следните награди: