Яким Игнатиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Яким Игнатиев
български революционер
Роден
Починал

Образование Софийски университет

Яким Игнатиев (Игнатов) Златков е български просветен деец и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Учители и ученици от Солунската гимназия през 1888-1889 учебна година. Яким Игнатиев е шести на втория ред от ляво на дясно.

Яким Игнатиев е роден на 14 август 1870 година в Кратово, тогава в Османската империя. Син е на кратовския аза Игнат Бояджия, който според Ефрем Каранов е „най-силният поддържател на българщината в Кратовско“.[1] Брат му Иван Златков също е революционен деец, а сестра му Ана е женена за Ефрем Каранов.[2] Братовчед е на друг изтъкнат революционер - Павел Шатев. През 1889 година завършва с четвъртия випуск на Солунската българска мъжка гимназия.[3] Преподава една година в българското училище в Одрин,[2] след което завършва математика в Софийския университет през 1893 година. Става учител в българската екзархийска гимназия в Одрин през 1897 година. До 1900 година е член на Одринския окръжен революционен комитет. Основава комитета в Узункьопрю, на който за председател е избран Манасий Лучански[4]. След това Яким Игнатиев учителства в Сяр и е член и на Серския окръжен революционен комитет на организацията. През март 1901 година е извикан в Солун и избран за член на Централния комитет, тъй като членовете на предишния са арестувани при Солунската афера. Загива при нещастен случай вследствие на неправилно боравене с оръжие. Това става на 7 юни, когато с Иван Гарванов и Никола Ризов проверяват получена наскоро нелегална пратка револвери.[5][6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Каранов, Ефрем. Спомени. София, Издателство на Отечествения фронт, 1979. с. 404.
  2. а б Каранов, Ефрем. Спомени. София, Издателство на Отечествения фронт, 1979. с. 403.
  3. Кандиларовъ, Георги Ст. Българскитѣ гимназии и основни училища въ Солунъ (по случай на 50-годишнината на солунскитѣ български гимназии). София, Македонски Наученъ Институтъ, печатница П. Глушковъ, 1930. с. 89.
  4. Илюстрация Илинден“, книга 3 (93), 1938, стр.7.
  5. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 63.
  6. Силянов, Христо. Освободителните борби на Македония, том 1, София, 1933, стр. 113.
     Портал „Македония“         Портал „Македония