Ефрем Каранов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ефрем Каранов
български фолклорист
портрет от 1900 г.
портрет от 1900 г.

Роден
Починал

Етнос българи
Учил в Одески национален университет
Научна дейност
Област Етнография, история
Семейство
Баща Цветко Стоянов Гайранца
Майка Елена Каранова
Ефрем Каранов в Общомедия

Ефрем Цветков Стоянов Каранов е виден български фолклорист, историк и преводач, революционер, академик на Българската академия на науките.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ефрем Каранов

Ефрем Каранов е роден през 1852 или по-вероятно 1853 година в град Кратово, Северна Македония, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Баща му Цвятко Стоянов е кратовски чорбаджия и търговец на памук, родом от село Гайранци. Брат е на учителя и общественик Иван Каранов. Самият Каранов пише в спомените си: „Роден съм от родители българе“.[2]

Учи първоначално в родния си град, а от 1864 до 1866 г. – в българското училище в Цариград. След това в 1867 година заминава за Одеса и учи в Одеската класическа гимназия, като е издържан от Одеското българско настоятелство. Завършва гимназия в 1872 година а през юни 1875 година завършва и славянска филология в Новоросийския университет.[1] В Одеса започва да се занимава с книжовна дейност и събиране на фолклорни материали. Там се запознава и със Стефан Стамболов. Подготвя сборник с народни песни, част от който излиза в „Периодическо списание на Българското книжовно дружество“ (днес Българска академия на науките). Става дописен член на БКД в 1875 г.[3]

В 1875 година се връща в родината и става учител в Щип. Изгонен е от местните турци като руски агент и Каранов се установява в Кюстендил. По време на Руско-турската война служи в руското командване. Между 1879 и 1881 г. преподава в Самоковската семинария.[1] След учителски бунт срещу ректора Евстатий Пелагонийски, Каранов е уволнен.[1]

Между 1881 и 1886 г. и 1887 и 1891 година е учител в Кюстендилското педагогическо училище, където работи със Стоян Заимов. Директор е на третокласното училище в града, а през 1884 г. става действителен член на БКД. В Кюстендил развива активна обществена и научна дейност – основател е на местния музей, един от обновителите на читалище „Братство“.[1] Между 1885 и 1887 г. е учител в Софийската класическа гимназия, след което се премества за постоянно в Кюстендил.[4]

Паметна плоча на стената на дома на акад. Ефрем Каранов, Кюстендил

През 1895 г. Каранов е сред учредителите на Благотворителното дружество „Македония“ в Кюстендил, на което е избран за председател.[5][1] Дружеството е във връзка и с Върховния комитет на Трайко Китанчев. След Четническата акция, по време на която неговият дом се е ползвал за главна квартира на въстаниците.[3] и разцеплението във Върховния комитет, Каранов се ориентира към Вътрешната организация. Каранов поддържа контакти с Гоце Делчев, Яне Сандански, Пейо Яворов, както и с Никола Зографов, на който предава съхранявано у дома му оръжие за целите на Вътрешната организация.[6]

Каранов превежда „Слово за похода на Игор“, както и „Пан Тадеуш“ на Адам Мицкевич.[3] Като обществен и културен деец Каранов поддържа близки връзки с Марин Дринов, Константин Иречек, Стоян Заимов, Иван Шишманов, Гоце Делчев, Яне Сандански,[3] а негови ученици са били Димо Хаджидимов, Йордан Захариев, Йордан Иванов, Емануил Попдимитров, Иван Кепов и други. След смъртта на синовете си Боян – загинал на фронта в 1913 година и литератора и учител в Кюстендил Радивой – убит в 1925 година, Ефрем Каранов постепенно се оттегля от обществена дейност. Подготвя свои спомени, но поради напреднала болест са завършени само тези за ранните му години и ученичеството му в Цариград.[7]

Ефрем Каранов умира в Кюстендил през 1927 година. Академик Ефрем Каранфилов е негов внук.[8][9]

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

 • Каранов, Ефрем. Описание на Кратовската каза. // Периодическо списание на Българското книжовно дружество (11 – 12). 1876.
 • Каранов, Ефрем. Български народни песни (кратовски). // Периодическо списание на Българското книжовно дружество (11 – 12). 1878.
 • Каранов, Ефрем. Народни приказки. // Периодическо списание на Българското книжовно дружество (5). 1883.
 • Каранов, Ефрем. Няколко думи за Кадин мост и за вярвания при съграждането на нови здания. // Периодическо списание на Българското книжовно дружество (7). 1884.
 • Каранов, Ефрем. Народни вярвания. Змеят и змията в българската народна поезия. // Периодическо списание на Българското книжовно дружество (9). 1884.
 • Каранов, Ефрем. Кратовската каза. // Периодическо списание на Българското книжовно дружество (16). 1885.
 • Каранов, Ефрем. Кузман Кариман. // Периодическо списание на Българското книжовно дружество (16). 1885.
 • Каранов, Ефрем. Богдан юнак, герой от Сръбско-българската война. София, книж. Х. М. Костенцев, 1886.
 • Каранов, Ефрем. Румена войвода. Очерк из Осоговските планини. София, Типо-литография Б. Зилбер, 1886.
 • Каранов, Ефрем. Показалец на непечатаните досега в различни сборници и периодични списания варианти от песните в сборника на братя Миладинови. // Сборник за народни умотворения (1). 1889.
 • Каранов, Ефрем. Паметници от Кратово. // Сборник за народни умотворения (13). 1896.
 • Каранов, Ефрем. Деятелността на кюстендилското читалище „Братство“ за 42 години от основаването му до 1 VII 1911. Кюстендил, Печатница на Александър Ив. Пилев, 1911.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в г д е Речник на българската литература, том 2 Е-О. София, Издателство на Българската академия на науките, 1977. с. 177.
 2. Каранов, Ефрем. Спомени. София, Издателство на Отечествения фронт, 1979. с. 9.
 3. а б в г Речник на българската литература, том 2 Е-О. София, Издателство на Българската академия на науките, 1977. с. 178.
 4. Енциклопедия. Българската възрожденска интелигенция. Учители, свещеници, монаси, висши духовници, художници, лекари, аптекари, писатели, издатели, книжари, търговци, военни.... София, ДИ „Д-р Петър Берон“, 1988. с. 318.
 5. Георгиев, Георги. Македоно-одринското движение в Кюстендилски окръг (1895 – 1903). София, Македонски научен институт, 2008. с. 20.
 6. Каранов, Ефрем. Спомени, Издателство на Отечествения фронт, София, 1979, стр.63 – 65.
 7. Каранов, Ефрем. Спомени. София, Издателство на Отечествения фронт, 1979. с. 65 – 67.
 8. Енциклопедия „България“, том 3, София, Издателство на БАН, 1982.
 9. Попов, Жеко. „Ефрем Каранов – Жизнен път и творческо дело“, в: Каранов, Ефрем. Роден съм българин. Избрани съчинения и документи, Издателство на Отечествения Фронт, София, 1991.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония