Яна Делирадева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Яна Делирадева
българска хорова диригентка, музикална педагожка и преподавателка
Семейство
МайкаЗлатина Делирадева

Яна Иванова Делирадева е българска хорова диригентка, музикална педагожка и преподавателка в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Яна Делирадева завършва бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалност „Педагогика на обучението по музика“ през 1996 г. Специализира хорово дирижиране в НМА „Панчо Владигеров“ в София през 1996 г. при проф. Никола Липов и проф. Георги Робев.[1]

През 2001 г. получава магистърска степен по хорово дирижиране в Уестминстърския хоров колеж в Принстън, САЩ при проф. Джоузеф Флъмърфелт. От 2000 до 2002 г. работи като помощник диригент на хора на Уестминстърската консерватория.

През 2003 г. постъпва на работа като помощник-диригент в хор „Детска китка“, ръководен от майка ѝ Златина Делирадева, а от 2011 г. ръководи и повечето му концертни изяви.[2] Преподава хорово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 2018 г. работи и като вокален педагог в Детската академия на Пловдивската опера.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Яна Делирадева по време на концерт във Варна, 2022 г.

Двукратна носителка е на Наградата за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“ на 23-я и 27-я Международни детско-юношески хорови празници „Добри ВойниковШумен, наградата за най-добър диригент на 7-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик, „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.[3]

Творческа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Под ръководството на Яна Делирадева през 2013 г. Хор „Детска китка“ печели Сребърен медал и Специалната награда за изпълнение на пиеса, композирана след 1990 г., от Международния младежки хоров фестивал в Целе, Словения,[4] I награда в категория „Детски и младежки хорове“, както и наградата на СБК за най-добро изпълнение на песен от български композитор от VII Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик (2017),[5] Златен медал от IX Световен хоров фестивал на мира във Виена, Австрия (2018).[6] Реализира успешно турне в Япония, което е и първото извъневропейско турне в историята на хора.

Международните изяви на хора през първите две десетилетия на XXI век включват:

Работата ѝ[7][8] с хор "Детска китка" е насочена към създаване на нова публика чрез проучване на нов репертоар и сътрудничество с артисти от различни области, като същевременно се придържа към традицията на техническо и артистично съвършенство, създадена от предишните диригенти на хора. Яна е водила хорови работилници[9][10] в САЩ, Швеция и България. Тя е носител на престижни награди за своята работа и е призната за подкрепата си за млади диригенти и за въвеждането на иновативни методи в диригентското изкуство в България. Понастоящем работи върху дисертационния си труд, озаглавен "Прилагане на телесни методи в репетиционния процес с детски хорове".

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ас. Яна Делирадева // artacademyplovdiv.com. Посетен на 29 декември 2023.
  2. Хор „Детска китка“ Пловдив // choirunion-bg.com. Посетен на 2024-04-12.
  3. Съюз на българските музикални и танцови дейци // https://ubmd.bg/.+Посетен на 17 март 2024.
  4. Хор „Детска китка“ с две награди от международен конкурс в Словения // news.plovdiv24.bg. Посетен на 29 декември 2023.
  5. Детски хор от Пловдив спечели четири награди на Международен хоров фестивал в Балчик // bta.bg. Посетен на 29 декември 2023.
  6. Пловдивският хор „Детска китка“ спечели златен медал на виенския Хоров фестивал на мира // bnr.bg. Посетен на 29 декември 2023.
  7. Яна Делирадева, диригент: Искам да предам на студентите си любовта и страстта към това, което правя // focus-news.net. Посетен на 2024-04-12.
  8. Яна Делирадева: Не съм патриот, аз съм родолюбец // ploshtadslaveikov.com. Посетен на 2024-04-12.
  9. Singing bridges Serbia 2024 ateliers // cxa.rs. Посетен на 2024-04-12.
  10. Ателие Черноморски звуци 2023 // chernomorskizvutsi.com. Посетен на 2024-04-12.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]