Направо към съдържанието

Каньон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брайс Каньон.
Гранд Каньон.

Каньоните са големи форми на релефа, имащи вид на речен пролом. Името произхожда от испанската дума за ждрело (cañón/cañadón). Сходни макар и не навсякъде със същото значение понятия са клисура, гърло, клъстер, дефиле.

Каньонът се образува в течение на стотици хиляди и дори - милиони години, предимно в резултат на постепенното отмиване и изветряне на част от скалите в даден район (често - голямо плато), с което течащата по повърхността му вода с времето се съсредоточава в дъното му под формата на дълбоко вкопана река (понякога - заобиколена от широка долина или от гори), край която се издигат високи скални стени в протежение на десетки и стотици километри. Освен сухоземни, има и подводни каньони.

Някои от по-известните каньони са обект на посещения от голям поток туристи и представят многобройни атрактивни гледки и възможности за различни приключения.

Понякога големи реки преминават през каньони в резултат от постепенно геоложко издигане на околните пространства. Такива реки се наричат „затворени“, защото не са способни лесно да променят курса на течението си. Но в повечето случаи причината за образуването на каньоните е различната степен на устойчивост на скалните пластове в съответната област и различното влияние което им оказват поради това някои разрушителни природни явления. По-твърдите пластове скали, макар и също подложени на действието на ерозията, отчасти се запазват и остават да стърчат, като стени и възвишения над долината, а по-неустойчивите се разрушават и отнасят от реките, които заемат все по-ниско място спрямо върховете на каньона. За по-силното повлияване на тези процеси от ветровата ерозия допринася сухият климат на мястото, спомагащ за по-лесното подронване и отнасяне от ветровете на част от скалната маса. По-конкретно подобен ефект се получава например, при комбинация в първоначалния й състав, на глинести шисти (неустойчив материал) или варовик (относително лесно разтворим, в резултат на което водата подкопава бреговете и прокопава пещери) и далеч по-стабилните пясъчници или гранити. Замразяването и разширяването на водата също допринася към процеса на образуване на каньони. Водата прониква в пукнатини между скалите и замръзва, избутвайки скалите една от друга и накрая причинявайки откъсването на големи парчета от стените на каньона.[1]

Някои от най-големите каньони се намират в следните страни: