United Buddy Bears

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Buddy-мечки-Египет
United Buddy Bears - София 2011
Катедрала Света Неделя
United Buddy Bears -
Париж 2012

United Buddy Bears (Buddy-мечката) е двуметрова, индивидуално изрисувана мечешка скулптура.

С Buddy-мечките се адаптира една идея, която вече е успешно реализирана в други метрополии, като например Cow-Parade в Ню Йорк.

На много обществени места по улиците и площадите на Берлин през 2001 г. са поставени 350 мечки. Много от тези мечки са продадени на търгове в полза на организации за подпомагане на деца.

United Buddy Bears на световно турне[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. бе реализирана една последваща идея: бе създадено Общество на посланиците на United Buddy Bears за мирно съжителство и съседство.

Негови членове са около 140 скулптури на Buddy-мечки, чиято мисия е да пропагандират толерантност и разбирателство между народите, културите и религиите. Всяка от United Buddy Bears представлява една от признатите от Обединените нации страни и е била художествено оформена от художник от съответната страна.

United Buddy Bears -
Берлин 2006

Изложбите на United Buddy Bears са били представени вече на четири континента на 30 места – с досега общо над 35 милиона посетители, между които:

По правило изложбите се откриват под патронажа на посланиците на UNICEF, Джеки Чан[14], Кристиане Хьорбигер, Кен Дан, Миа Фароу[15]), както и на кметовете на съответните градове.

United Buddy Bears -
Буенос Айрес 2009

Под мотото: "Трябва да се опознаем по-добре, тогава ще можем да се разбираме по-добре, да си имаме по-голямо доверие и да живеем по-добре заедно" (на английски We have to get to know each other better, it makes us understand one another better, trust each other more, and live together more peacefully) инициаторите на проекта, Ева и Клаус Херлиц, се опитват да накарат хората да се замислят за мирното съжителство и съседство. По тази причина 140-те Buddy-мечки много символично са застанали ръка за ръка. Обикновено те са разположени в кръг от 180 м, наричан от организаторите The art of Tolerance (Изкуството за толерантност).

Извънредното политическо измерение на експозициите[редактиране | редактиране на кода]

United Buddy Bears -
Астана 2010
United Buddy Bears -
Рио де Жанейро 2014
United Buddy Bears -
Хавана 2015

Символиката, че хората по целия свят трябва да бъдат "ръка за ръка", както показват United Buddy Bears хванати в кръг, бе приветствана с радост в много градове по петте континента.

Големи държави, малки държави, бедни страни, богати страни - си подават равноправно ръка един на друг. По този начин понятията международно разбирателство и толерантност се изпълват с живот.

На всяка експозиция мечките стоят рамо до рамо според реда на азбуката на съответната страна, така че, от град на град - в зависимост от езика - се получава различна картина.

  • 2005 - Експозиция в Сеул:

Много преди експозицията да дойде в Южна Корея, двама художници с разрешение на правителството им пътуваха от Северна Корея (през Пекин) до Германия, за да оформят една мечка за своята страна. По този начин бе възможно за първи път в Сеул, Южна и Северна Корея да застанат "ръка за ръка" един до друг.

Всички страни в арабския свят бяха представени в кръга от 132 страни. Също така, Палестина и Ирак и Иран стояха равноправни - на едно и също ниво - заедно с всички други държави.

Германското посолство в Северна Корея имаше идеята да проведе експозицията в центъра на Пхенян. Това беше първата изложба, която идваше от чужбина и в същото време първата, която бе свободно достъпна за всеки в Северна Корея.[16]

  • Бан Ки Мун: "Експозициите на United Buddy Bears показват творчеството на художници от различни страни, които също носят послание за хармонията и мира в света, които призовават хората за мирно съжителство, толерантност и взаимно разбирателство."[17]

United Buddy Bears подкрепят деца в нужда[редактиране | редактиране на кода]

Проявите около мечките и помощта за нуждаещите се деца са станали едно неразделно цяло. Чрез дарения и търгове на Buddy-мечки са събрани досега (до края на 2016 г.) над 2,2 милиона евро за УНИЦЕФ и различни локални организации за подпомагане на деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]