Алабама (шлюп, 1862)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Алабама“
CSS Alabama
ФлагКонфедеративни американски щати Конфедеративни американски щати
Клас и типПарно-ветроходен шлюп
ПроизводителJohn Laird Sons and Company, Беркенхед, Великобритания.
Служба
Заложен1862 г.
Спуснат на вода29 юли 1862 г.
Влиза в строй24 август 1862 г.
Потъналпотопен на 19 юни 1864 г.
близо до Шербур, Франция
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Тип ветрилно стъкмяване
Шлюп
Водоизместимост1054 t (нормална)
Дължина67,0 m
Ширина по мидъл шпангоута9,65 m
Газене4,26 m
Задвижване2 парни машини;
платна
Мощност300 к.с. (0,2 МВт)
Движител1 гребен винт
Скоростдо 13 възела
(24 km/h)
(под пара и с платна)
Екипаж146 души
Кръстен в чест нащата Алабама
Въоръжение
Артилерия1×110-фунтово оръдие
1×68-фунтово оръдие
6×32-фунтови оръдия
„Алабама“ в Общомедия

„Алабама“ (на английски: CSS[~ 1] Alabama) е винтов шлюп, построен във Великобритания за Конфедеративните щати по време на Гражданската война в САЩ.

Предназначен е за крайцерски операции против търговския флот на „северяните“. Построен е от фирмата Cammell Laird|John Laird Sons and Company по специална поръчка на Конфедерацията. Спуснат е на вода на 29 юли 1862 г. На 24 август е включен в състава на флота на Конфедерацията.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1862 г. намиращият се в Англия капитан I ранг Рафаел Семс получава заповед да замине за Азорските острови, където да надзирава комплектоването на нов рейдер – построеният в Британия параход Enrica. Правителството на Великобритания, начело с лорд Палмерстън, не възпрепятства строежа му, въпреки преките протести на посланика на САЩ в Лондон.

Корабът Enrica, преименуван на CSS Alabama и има съдбата да бъде най-известния рейдер на Конфедерацията.

През 1862 г. от беркенхедската корабостроителница е пуснат крайцер с името „Алабама“. Приписан към порт Мобил (Алабама), този крайцер става легендата на конфедеративния флот. И заедно с това, един от последните дървени бойни кораби. Маскиран като круизна яхта, крайцерът има уникални конструктивни особености – такива, като телескопичен комин (прибиращ се в корпуса за дезориентация на противника) и подемен механизъм на рулевото весло (за увеличаване на скоростта при плаване с платна). А на щурвала командирът на „Алабама“ Рафаел Семс начертава девиза: „Всеки от нас е ковач на собствената си съдба!“. Съдбата на крайцера „Алабама“ се оказва ярка и трагична.

К. Е. Козубски[1]

Семс командва кораба от август 1862 г. до юни 1864 г. В хода на рейда кораба действа във водите на Атлантика, Мексиканския залив, а след това, заобикаляйки нос Добра Надежда, и при бреговете на Източна Индия.

В течение на почти двугодишно крайцерстване през 1862 – 64 г. в Индийския и Атлантическия океан крайцера прехваща 68 северноамерикански съда (53 унищожени) и 1 военен кораб. На 11 януари 1863 г. в Мексиканския залив при Галвестън „Алабама“ потопява в артилерийски бой въоръженият параход на северняците „Хатерас“.

Гибелта на „Алабама“.

Връщайки се в Атлантика, рейдера на 19 юни 1864 г. пристига за ремонт в Шербур, но се оказва затворен в залива от пристигналия шлюп USS Kearsarge. Семс приема боя и на 19 юни 1864 г. извежда кораба си в морето. В хода на битката, която привлича множество зяпачи, рейдерът на южняците е потопен. Раненият в боя Семс, не желаещ да се предаде на врага, хвърля шпагата си в морето. Той и 41 члена на неговия екипаж са спасени от английската яхта Deerhound, по този начин избягвайки плена. По-късно Семс се лекува в Англия, където той и членовете на екипажа стават герои. През същата 1864 г. (т.е. преди края на Гражданската война) в северните щати, в Ню Йорк, са издадени мемуарите на Р. Семс, „The cruise of the Alabama and Sumter“. След оздравяването си бившият командир на рейдера благополучно се добира до бреговете на Конфедерацията и през март 1865 г. е произведен в контраадмирал.

Коментари[редактиране | редактиране на кода]

  1. Префикс (от на английски: Confederate States Ship – Кораб на Конфедеративните щати).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. К. Э. Козубский, „Обретение Америки“

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата CSS Alabama в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​