Венета Вичева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Венета Вичева
български диригент
Родена
Починала
12 април 2013 г. (82 г.)
Шумен, България

Националност България
Учила вНационална музикална академия
Работиладиригент

Венета Вичева е българска хорова диригентка и общественичка. Дългогодишна ръководителка на хор „Родни звуци“ в Шумен, основателка и диригентка на детския хор „Бодра песен“. През 1971 г. по нейна инициатива са създадени Националните ученически хорови празници „Добри Войников". Основателка е на специалността „Музикална педагогика“ в Шуменския университет, била е декан на факултета по изкуствата, член на Академичния съвет. Почетен гражданин на Шумен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Средното си образование завършва в Шумен. Следва Хорово дирижиране в класа на проф. Георги Димитров в първия випуск по специалността към Държавната музикална академия в София.

В периода 1956 - 1961 г. е директорка на музикалната школа в Станке Димитров и диригентка на смесения хор „Рилски звуци“ към народното читалище „Зора“. Ръководи музикалната подготовка и дирижира оперетите „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах.

През 1961 г. е поканена от общинското ръководство на Шумен и ръководството на хор „Родни звуци“ за диригент на хора в родния си град. От 1961 година до 2011, тя е диригент на хор „Родни звуци“.

През 1963 г. Венета Вичева основава детски хор „Бодра песен“.[1] По нейна инициатива през 1971 г. са създадени Националните ученически хорови празници „Добри Войников“.[2][3] От 2011 г. хоровите празници са Международни детско – юношески хорови празници „Добри Войников“.

От 1989 г. Венета Вичева е доцент, а от 1996 г. – професор по хорово дирижиране в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Основател е на специалността „Музикална педагогика“. Била е декан на Факултета по изкуствата. Членка е на Академичния съвет.

Членка е на управителните съвети на Народно читалище „Добри Войников“ в Шумен, на Български хоров съюз, на Сдружението на български хорови диригенти към СБМТД – София.

Участия[редактиране | редактиране на кода]

С двата хора, които дирижира – „Родни звуци“ и „Бодра песен“ – Венета Вичева концертира в Германия, Русия, Украйна, Полша, Чехия, Италия, Гърция[4], Румъния, Турция, Белгия и Франция. Гостувала е в Япония, където дирижира български песни в юбилейния концерт на детския хор „Акатомбо“ от гр. Кофу.

Многократно е била членка на жури на национални и международни хорови конкурси. Венета Вичева е сред учредителите на Фондация „Панчо Владигеров“ през 1993 г. и дългогодишна членка на Управителния съвет на фондацията.

Записи[редактиране | редактиране на кода]

С двата хора „Родни звуци“ и „Бодра песен“, Венета Вичева реализира четири дългосвирещи плочи и компактдискове. Направени са студийни записи в Радио Лайпциг, Радио Брюксел, Радио Берлин, множество документални и студийни записи в БНР, БНТ, Радио Варна и Радио Шумен.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

Има множество публикации, описани в издадената от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ – Шумен книга „Био-библиография Венета Вичева“ със съставител Росица Добрева.[5]

През 2007 г. община Шумен издава биографична книга за диригентката с автори Венета Вичева и Светлин Пламенов. Озаглавена е „Разкажи ми песен“.

През октомври 2013 г. в Шумен е основана фондация „Венета Вичева“, която ще подпомага хоровото дело в града и България – [6]

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

Като диригент на хор „Родни звуци“ печели редица национални и международни отличия и награди от конкурси и фестивали – България, Унгария, Полша, Чехия, Украйна, Италия, Русия, Гърция, Турция и Румъния. С хор „Бодра песен“ печели първи награди от Международни хорови конкурси в България Унгария, Белгия (summa cum laude), Италия, Турция (cum laude), Русия – „Гран при“ и диплом за диригентско майсторство. Носител е на златни медали и дипломи за високи художествени постижения от национални и международни фестивали. Хорът е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен и Голямата награда на Шумен. Европейската хорова федерация към Европейския съюз го удостоява със званието „Посланик на европейската култура по света“. „Бодра песен“ е определен за Музикант на годината в категория „Ансамбли“ от Българско национално радио. Той е носител на медал „За заслуги към Българската народна армия“.

Награди на Венета Вичева:

  • Орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен
  • Званието „Почетен гражданин на Шумен“
  • Медал „За заслуги към БНА“
  • Званията „Заслужил артист“ и „Народен артист“
  • Отличието „Златна лира“ – два пъти от СБМТД
  • Статуетката „Кристална лира“ – най-високата награда за музикално изкуство на Съюза на българските музикални и танцови дейци[7]
  • Почетното звание Доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“[8]
  • Почетен медал със синя лента на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“
  • Почетен кристален плакет на Съюза на българските композитори.
  • Награда на Министерството на културата за „Заслуги към българската култура“.
  • Почетни медали и дипломи от национални и международни хорови празници, юбилейни годишнини и други чествания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]