Светла Василева (оперна певица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Светла Василева
българска оперна певица

Родена

Националност България
Учила вНационална музикална академия
Музикална кариера
Инструментивокал
Глассопран
Направлениеопера
Активностот 1998 г.
Семейство

Уебсайтwww.svetlavassileva.com

Свѐтла Васѝлева е българска оперна певица (сопран), работила през голяма част от кариерата си по световните сцени на оперните театри в Италия, Франция, Германия, Кралската опера в Лондон, Операта в Сидни, Австралия, Япония, Израел и други.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Светла Василева е родена на 9 септември 1965 г. в Добрич [1]. Завършва Държавната музикална академия в София със специалност „Пеене“. През сезон 1996 – 1997 година Светла Василева дебютира в Европа, а през 1997 – 1998 година прави оперния си дебют и в Съединените щати.

Още на 4-годишна възраст учителката ѝ по музика [2] казала на родителите ѝ, че детето е надарено с глас, който може да я направи голяма звезда, но не в хора в Добрич, а в големите оперни зали из мегаполисите по света. След кратка начална подготовка в родния си град се отправя към варненската музикална школа. После обаче търси късмета си в София. Скъсана е на приемния изпит в Академията. Като причина е посочено, че не е ходила на уроци при тамошните преподаватели. Заради нуждата да прави нещо и да се издържа сама, става учителка в село край Добрич. Скоро обаче усеща, че не може да се задоволи с това „амплоа“. Връща се в София, посещава всички възможни уроци и консултации и доказва, че мястото ѝ е именно там – сред големите. Завършва Академията и заминава в Италия. Там отива на няколко прослушвания и ѝ дават стипендия.

Активна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Дебютът ѝ е през 1998 г. на оперната сцена във Вашингтон. В последния момент я канят да замести болната титулярна певица в ролята на Адина, в „Любовен еликсир“ от Доницети. Гласът ѝ предизвиква възторг в публиката и критиката [3]. Музикалните авторитети я обявяват за „чудо“.

През лятото на 1998 г. се явява на фестивала в Равена заедно с Пласидо Доминго под диригентството на Рикардо Мути. Светла Василева е любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго. Андреа Бочели посещава неин спектакъл в Тоскана и се запознават.[4] Пяла е в дует с Пласидо Доминго и с Андреа Бочели, в арии на Пучини, Масне и Верди. Пее за публиката в Англия, Япония, Австралия, Америка и Франция. Пяла е и в САЩ на откриването на Операта в Сан Франциско, сезон 1998 – 1999 година.

Следват множество ангажименти [5] в най-добрите опери в света. През 2000 г. Светла Василева печели конкурса „Травиата“ във Виена. През 2006 г. впечатлява публиката с изпълнението си в ролята на Травиата от едноименната опера, постановка на Франко Дзефирели в 55-ия Международен фестивал в Сантандер.

Репертоар[редактиране | редактиране на кода]

Нейният репертоар включва главните роли в „Травиата“, Дездемона в „Отело“, Алис Форд във „Фалстаф“, Джилда в „Риголето“, Елизабет в „Дон Карлос“ от Верди, главната роля в „Пепеляшка“ от Жул Масне, Адина в „Любовен еликсир“ от Доницети, Мими в „Бохеми“, главната роля в „Манон Леско“, „Мадам Бътерфлай“ и „Тоска“ от Пучини, Микаела в „Кармен“ от Бизе, Неда в „Палячи“ от Руджеро Леонкавало, главната роля в „Русалка“ от Дворжак, Татяна в „Евгений Онегин“, Лиса в „Дама пика“ от Чайковски и много други.

Светла Василева пее в „Ла Скала“, Арена ди Верона, Кралската опера „Ковънт Гардън“, Виенската държавна опера и оперите в Лос Анджелис, Сан Франциско, Флоренция, Токио, Лиеж, Болоня, Женева, Вашингтон, Генуа, Рим, Чикаго, Париж и много други. В Израел е била в ролята на Лиу в „Турандот“ от Пучини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Светла Василева // написано от БГ Енциклопедия. публикувано от interviews-bg.eu, 03.04.2016, раздел: Класическа музика. Архивиран от оригинала на 2016-08-15. Посетен на 17.07.2016.
  2. „Някой чувал ли е за…” Светла Василева от Добрич? // написано от Ваня Щерева в списание „Мениджър“. публикувано от dobrich24.com, 31 януари 2014, раздел: Горещи новини. Посетен на 17.07.2016.
  3. Светла Василева: Музиката е радост, удоволствие, емоция // публикувано от classicfm.bg/bg, , раздел: Новини. Посетен на 17.07.2016.
  4. Светла Василева: Бочели е топъл хляб // написано от в. Стандарт. публикувано от standartnews.com, , раздел: lifestyle-shou. Посетен на 17.07.2016.
  5. Светла Василева – Меко сопрано и невероятни театрални способности // написано от Диана Гласнова. публикувано от bugari-u-hrvatskoj.com, 4 януари 2010, раздел: Българи в Хърватия. Архивиран от оригинала на 2016-07-01. Посетен на 17.07.2016.