Союз: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: da, es, hu, nn, no, ta, tr Промяна: it
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
[[Картинка:ASTP Soyuz Spacecraft.jpg|thumb|right|Союз от ерата на [[Аполо-Союз]]]]
[[Картинка:ASTP Soyuz Spacecraft.jpg|thumb|right|Союз от ерата на [[Аполо-Союз]]]]


'''Союз''' - (От [[Руски език]] - ''Союз- Съюз, Обединение'') - [[Съветска космическа програма]] за строеж на [[ракета|ракети]] и космически кораби, оригинално планирани за изпращане на човек на [[Луната]]. След като Американците изпреварват [[СССР]] и първи изпращат човек там, СССР се отказва от изпращането на човек на Луната и използва космически кораб Союз само в Околоземна орбита.
'''Союз''' - (От [[Руски език]] - ''Союз- Съюз, Обединение'') - [[Съветска космическа програма]] за строеж на [[ракета|ракети]] и космически кораби, оригинално планирани за изпращане на хора на [[Луната]]. След като Американците изпреварват [[СССР]] и първи изпращат човек там, СССР се отказва от полетите до Луната и използва космическия кораб Союз само в Околоземна орбита.


През [[2007]] година Союз все още се използва за полети до [[Международна космическа станция|Международната космическа станция]]. Но тъй като корабът вече е стар (програмата е стартирана през [[1960]] г.), Союз ще бъде заменен с нов космически кораб - [[Клипер (космически кораб)|Клипер]].
През [[2007]] година Союз все още се използва за полети до [[Международна космическа станция|Международната космическа станция]]. Но тъй като корабът вече е стар (програмата е стартирана през [[1960]] г.), Союз ще бъде заменен с нов космически кораб - [[Клипер (космически кораб)|Клипер]].

Версия от 09:56, 1 юни 2008

Вижте пояснителната страница за други значения на Союз.

Союз от ерата на Аполо-Союз

Союз - (От Руски език - Союз- Съюз, Обединение) - Съветска космическа програма за строеж на ракети и космически кораби, оригинално планирани за изпращане на хора на Луната. След като Американците изпреварват СССР и първи изпращат човек там, СССР се отказва от полетите до Луната и използва космическия кораб Союз само в Околоземна орбита.

През 2007 година Союз все още се използва за полети до Международната космическа станция. Но тъй като корабът вече е стар (програмата е стартирана през 1960 г.), Союз ще бъде заменен с нов космически кораб - Клипер.

Союз стартира с катастрофа

Корабът Союз има две аварии, които са завършили със жертви. Първата жертва на програмата е Владимир Комаров - космонавтът, пилотирал Союз 1.

Союз 1 излита на 23-ти април 1967 година. Това е първият в историята старт на пилотиран космически кораб, преди той да бъде успешно тестван в безпилотен режим. Союз обаче, излита с над 200 конструктивни дефекта. Проблемите на Комаров започват веднага след навлизането в орбита. Единият панел със слънчеви батерии отказва да се отвори. Поради тази причина планираният старт на Союз 2 и скачването му със Союз 1 се отлага. Това вероятно е било най-разумного решение на инженерите за програмата, защото Союз 2 е имал същите дефекти, и ако е било допуснато излитането и на Союз 2, той също е щял да катастрофира и жертвите биха били много повече.

Союз 1 навлиза в атмосферата за да извърши аварийно кацане. При навлизането отказва да се отвори главния парашут. Автоматиката задейства резервния, но той се оплита около неразтворилия се главен. Комаров се удря в Земята със огромна скорост.

След тази катастрофа Союз е стабилизиран и извършва 9 успешни полета. Това продължава до 6-ти юни, 1971 година. Тогава излита Союз 11 с Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацайев на борда. Те са първите жители на първата в света орбитална станция Салют-1. Когато на 30-ти юни се завръщат на Земята и наземният екип отваря космическият кораб, всички са мъртви.[1] Оказва се, че при навлизането в атмосферата един от клапаните се е отворил и въздухът на космонавтите е изтекъл в безвъздушното пространство.

Бъдещето на Союз

Союз-ТМА е петата и засега последна модидифицирана версия на кораби Союз. В момента се използва за обслужване на Международната космическа станция (МКС)

След Союз 11 космическият кораб е многократно подобрен. Полетите от Союз 12 до Союз 40 се означават като Союз Фери. В този вариант на космическият кораб могат да се возят само двама човека, но този път те са предпазени от защитно облекло.

Четвъртото поколение кораби Союз са пуснати през 1986-та година до 2003 година. С тези космически кораби СССР и след разпадането му Русия поддържа орбиталния комплекс Мир.

През 2003 година започва петото поколение кораби Союз-ТМА. Те са специализирани за работа на Международната космическа станция.

Корабът Союз вече е много стар и въпреки многото подобрения той си остава малък и неспособен за извършване на сложни полети, като например поправки в орбита. Ракетите Союз ще бъдат модифицирани до Союз 2, а на върха на Союз 2 ще има самолетоподобен космически кораб. Това най-вероятно ще бъде Клипер, който трябва да замени Союз.

Космически кораб Союз

Союз се състои от три части:

Поради дългата си употреба корабът е претърпял множество модификации, като последната се обозначава като пето поколение. По-важните модификации са следните:

Първо поколение Союз (1967-1971)

Летял на мисиите Союз 1 - Союз 11. Космонавтите са се летяли без скафандри, факт които е довел до смъртта на тримата космонавти на полет Союз 11 - Георгий Доброволски, Виктор Пацайев, и Владислав Волков.

Има две версии на корабът от това поколение - Союз 7К-ОК и Союз 7К-ОКС. Вторат версия има и отсек за скчаване, което позволява прехвърляне на космонавти от корабът към космическа станция.

Союз Фери (1973-1981)

Второто поколение кораби Союз летял на мисиите Союз 12 - Союз 40. Без слънчеви батери и с екипаж от двама. Корабът Союз 7К-ТМ е използван за проекта Аполо-Союз през 1975 г. Проекта е първото и последно скачване накорабите Аполо и Союз.

Союз-T (1976-1986)

Носи слънчеви батерии и е с екипаж от трима космонавти, носещи скафандри.


Союз-TM (1986-2003)

Четвърто поколение Союз използван за полети до Мир и Международната космическа станция.

Союз-TMA (2003- )

Последното поколение Союз използван за полети до Международната космическа станция.

Союз ракета

Ракета Союз на стартовата площадка

Ракета Союз е ракета-носител проектирана и конструирана от РКК Енергия в град Самара, Русия. Ракетата е използвана за изстрелване на пилотираните космически кораби Союз като част от програма Союз, а сега се използва за изстрелването на безпилотния снабдителен космически кораб Прогрес до Международната космическа станция.

През 2001 са направени 11 изстрелвания на ракетата, а през 2002 само 9. Изстрелванията се извършват от космодрума Байконур в Казахстан и от Плесецк в северозападна Русия.

Със започването на 2008 ракетата ще се изстрелва и от Космически център Гвиана във Френска Гвиана. Това ще бъде първият път, в който руска ракета-носител се изстрелва от чуждестранен космодрум.[2]

Галерия

Вижте също

Източници