Зима: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м месец
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{метеорологично време}}
{{метеорологично време}}
Зимата, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето при движението ѝ по орбитата през годината.
Цимата, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето при движението ѝ по орбитата през годината.


'''Зимата''' е един от четирите [[сезон]]а в [[умерен пояс|умерения пояс]], заедно с [[пролет]]та, [[лято]]то и [[есен]]та. [[астрономия|Астрономично]] тя започва със [[зимно слънцестоене|зимното слънцестоене]] (около [[21 декември]] в [[Северно полукълбо|Северното полукълбо]] и [[21 юни]] в [[Южно полукълбо|Южното полукълбо]]) и завършва с пролетното равноденствие (около [[21 март]] в Северното полукълбо и [[23 септември]] в Южното полукълбо. В [[метеорология]]та се използва различна конвенция – месеците [[юни]], [[юли]] и [[август]] в Южното полукълбо и [[декември]], [[януари]] и [[февруари]] в Северното полукълбо.
'''Цимата''' е един от четирите [[сезон]]а в [[умерен пояс|умерения пояс]], заедно с [[пролет]]та, [[лято]]то и [[есен]]та. [[астрономия|Астрономично]] тя започва със [[зимно слънцестоене|зимното слънцестоене]] (около [[21 декември]] в [[Северно полукълбо|Северното полукълбо]] и [[21 юни]] в [[Южно полукълбо|Южното полукълбо]]) и завършва с пролетното равноденствие (около [[21 март]] в Северното полукълбо и [[23 септември]] в Южното полукълбо. В [[метеорология]]та се използва различна конвенция – месеците [[юни]], [[юли]] и [[август]] в Южното полукълбо и [[декември]], [[януари]] и [[февруари]] в Северното полукълбо.
* През 2018 г. астрономическата зима (слънцестоене) в [[Северното полукълбо]] започва<ref>http://astrocalendar.50webs.com/suncordrs.html</ref> на [[22 декември]] в 00:22 ч. българско време.
* През 2018 г. астрономическата цимата(слънцестоене) в [[Северното полукълбо]] започва<ref>http://astrocalendar.50webs.com/suncordrs.html</ref> на [[22 декември]] в 00:22 ч. българско време.


Зимата е сезонът с най-къси дни, което варира значително в зависимост от [[географска ширина|географската ширина]], и с най-ниски температури. В районите, по-отдалечени от [[екватор]]а, през зимата има значителни [[сняг|снеговалежи]].
Цимата е сезонът с най-къси дни, което варира значително в зависимост от [[географска ширина|географската ширина]], и с най-ниски температури. В районите, по-отдалечени от [[екватор]]а, през цимата има значителни [[сняг|снеговалежи]].


== Причини ==
== Причини ==
[[Файл:Windbuchencom.jpg|мини|300px|ляво|В много части на света зимата се свързва със [[сняг]].]]
[[Файл:Windbuchencom.jpg|мини|300px|ляво|В много части на света цимата се свързва със [[сняг]].]]
[[Файл:Ecka-ice-rimes.jpg|мини|300px|ляво|Зима – [[Панония]], [[Войводина]], [[Сърбия]].]]
[[Файл:Ecka-ice-rimes.jpg|мини|300px|ляво|Цима – [[Панония]], [[Войводина]], [[Сърбия]].]]


Зимата, както и останалите сезони се дължи на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята . Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на [[Слънце]]то при движението ѝ по орбитата през годината. Вследствие на това през този период, лъчите падат под много малък ъгъл спрямо земната повърхност, като това води до разпръскването им (снопът от лъчи) на по-голяма повърхност – вода или суша, а не се фокусира на по-малка площ, както е през лятото, когато снопът лъчи идва почти вертикално. През зимата Слънцето е и ниско над хоризонта, за по-кратко време през деня, в сравнение с лятото. Земята е осветена, но значително по-малко количество енергия попада върху континентите и океаните на това полукълбо на планетата, в чиято част лъчите падат под малък ъгъл. Освен това, тъмната част на денонощието (нощта) се увеличава значително, като повече от половината от съответното полукълбо през този период се намира в нощ във всеки един момент. Така за единица площ се пада по-малко количество енергия и се приема по-малко топлина. Още и слънцето залязва напълно в зоната зад полярния кръг и там настъпва полярната нощ. Всички тези фактори водят до увеличена загубата на топлина от съответното полукълбо (южно или северно) в Космоса, което не може да се компенсира от ниския приток на енергия и слънчево греене през този сезон, в сравнение с лятото. Въздухът, водата и земната повърхност изстиват и над тях се образуват масивни студени – полярни и арктични въздушни маси с много ниски температури, които нахлуват все по-на юг (в северното полукълбо) или все по-на север (в южното).
Цимата, както и останалите сезони се дължи на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята . Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на [[Слънце]]то при движението ѝ по орбитата през годината. Вследствие на това през този период, лъчите падат под много малък ъгъл спрямо земната повърхност, като това води до разпръскването им (снопът от лъчи) на по-голяма повърхност – вода или суша, а не се фокусира на по-малка площ, както е през лятото, когато снопът лъчи идва почти вертикално. През цимата Слънцето е и ниско над хоризонта, за по-кратко време през деня, в сравнение с лятото. Земята е осветена, но значително по-малко количество енергия попада върху континентите и океаните на това полукълбо на планетата, в чиято част лъчите падат под малък ъгъл. Освен това, тъмната част на денонощието (нощта) се увеличава значително, като повече от половината от съответното полукълбо през този период се намира в нощ във всеки един момент. Така за единица площ се пада по-малко количество енергия и се приема по-малко топлина. Още и слънцето залязва напълно в зоната зад полярния кръг и там настъпва полярната нощ. Всички тези фактори водят до увеличена загубата на топлина от съответното полукълбо (южно или северно) в Космоса, което не може да се компенсира от ниския приток на енергия и слънчево греене през този сезон, в сравнение с лятото. Въздухът, водата и земната повърхност изстиват и над тях се образуват масивни студени – полярни и арктични въздушни маси с много ниски температури, които нахлуват все по-на юг (в северното полукълбо) или все по-на север (в южното).


Соларната зима е такъв период от годината, през който даденото полукълбо получава най-малко слънчева енергия. За северното полукълбо това е периода от началото на месец ноември до средата на месец февруари, а за южното – от началото на месец май, до началото на месец август.
Соларната цима е такъв период от годината, през който даденото полукълбо получава най-малко слънчева енергия. За северното полукълбо това е периода от началото на месец ноември до средата на месец февруари, а за южното – от началото на месец май, до началото на месец август.
[[Файл:MonthlyMeanT.gif|мини|300px|ляво|Динамика на месечните средни температури на Земята]]
[[Файл:MonthlyMeanT.gif|мини|300px|ляво|Динамика на месечните средни температури на Земята]]
Астрономически зимата започва в деня на зимното слънцестоене. Тогава, тези слънчеви лъчи, падащи под ъгъл 90° са най-отдалечени от екватора, съответно слънцето е най-ниско по видимия си път над хоризонта за цялата година. За Северното полукълбо това се случва около 21 декември и тогава преките слънчеви лъчи падат точно върху южната тропична окръжност ([[Тропик на Козирога]]), а за Южното полукълбо – около 21 юни, когато преките лъчи попадат върху северната тропична окръжност ([[Тропик на Рака]]). След деня на зимното [[слънцестоене]], [[ъгъл]]ът на слънчевите [[лъч]]и започва да се увеличава бавно и видимото положение на [[слънце]]то над [[хоризонт]]а става все по-високо. Астрономически зимата приключва в деня на пролетно [[равноденствие]], когато слънцето пресече т. нар. [[небесен екватор]] в пролетната равноденствена точка и лъчите падащи под ъгъл 90° на повърхността мигрират (навлязат) в северното – през месец [[март]], или южното – месец [[септември]] полукълба.
Астрономически цимата започва в деня на зимното слънцестоене. Тогава, тези слънчеви лъчи, падащи под ъгъл 90° са най-отдалечени от екватора, съответно слънцето е най-ниско по видимия си път над хоризонта за цялата година. За Северното полукълбо това се случва около 21 декември и тогава преките слънчеви лъчи падат точно върху южната тропична окръжност ([[Тропик на Козирога]]), а за Южното полукълбо – около 21 юни, когато преките лъчи попадат върху северната тропична окръжност ([[Тропик на Рака]]). След деня на зимното [[слънцестоене]], [[ъгъл]]ът на слънчевите [[лъч]]и започва да се увеличава бавно и видимото положение на [[слънце]]то над [[хоризонт]]а става все по-високо. Астрономически цимата приключва в деня на пролетно [[равноденствие]], когато слънцето пресече т. нар. [[небесен екватор]] в пролетната равноденствена точка и лъчите падащи под ъгъл 90° на повърхността мигрират (навлязат) в северното – през месец [[март]], или южното – месец [[септември]] полукълба.
[http://www.youtube.com/watch?v=taHTA7S_JGk 1.Видео файл с обяснения за причините] [http://www.youtube.com/watch?v=op6vsLNf3WY 2.Видео файл с обяснения за причините] [http://www.timeanddate.com/worldclock/sunearth.html Вижте къде в момента са директните слънчеви лъчи] – Жълтият слънчев знак маркира мястото където слънцето в този момент е в [[зенит]].
[http://www.youtube.com/watch?v=taHTA7S_JGk 1.Видео файл с обяснения за причините] [http://www.youtube.com/watch?v=op6vsLNf3WY 2.Видео файл с обяснения за причините] [http://www.timeanddate.com/worldclock/sunearth.html Вижте къде в момента са директните слънчеви лъчи] – Жълтият слънчев знак маркира мястото където слънцето в този момент е в [[зенит]].


== Метеорологични аспекти ==
== Метеорологични аспекти ==
Метеорологичната зима е сезона с най-къси дни и най-ниски температури. Нощта преобладава през зимата и в някои региони има най-големите количества валежи и продължителна влажност, в резултат на постоянна снежна покривка или високи нива на валеж в комбинация с ниски температури, спиращи изпарението. Често се образуват виелици, които причиняват много закъснения в транспорта. Рядко срещан метеорологичен феномен, наблюдаван през зимата, е ледената мъгла, която е образувана от ледени кристали във въздуха и която се формира само при много ниски температури (под -30&nbsp;°C).
Метеорологичната цима е сезона с най-къси дни и най-ниски температури. Нощта преобладава през цимата и в някои региони има най-големите количества валежи и продължителна влажност, в резултат на постоянна снежна покривка или високи нива на валеж в комбинация с ниски температури, спиращи изпарението. Често се образуват виелици, които причиняват много закъснения в транспорта. Рядко срещан метеорологичен феномен, наблюдаван през цимата , е ледената мъгла, която е образувана от ледени кристали във въздуха и която се формира само при много ниски температури (под -30&nbsp;°C).


Натрупване на сняг и лед предимно се асоциира със зимата в Северното полукълбо, поради големите земни маси там. В южното полукълбо морският климат и относителната липса на земя южно от 40-тия южен паралел правят зимите по-меки и следователно снегът и ледът са по-рядко срещани в населените региони на Южното полукълбо. В Южното полукълбо сняг се среща всяка година във високите райони като например Андите, Голямата вододелна планина в Австралия и в планините на Нова Зеландия, а също така и в южните части на региона Патагония в Южна Америка. Сняг се среща целогодишно в [[Антарктида]]. Но поради факта, че когато в Южното полукълбо е зима – месеците май, юни, юли и август, тогава Земята е най-отдалечена от Слънцето (т.нар. афелий в началото на юли), което обуславя значително по-ниски температури на Южния полюс, отколкото на Северния полюс през зимата в Северното полукълбо. Това обяснява защо в Антарктида са измерени най-ниските температури на планетата – абсолютния минимум е −89.2&nbsp;°C (−128.6&nbsp;°F). Също така през Южната зима, студени въздушни маси достигат често малките географски ширини на Южното полукълбо и почти всяка година има снеговалежи – в далечния студен юг на Южна Америка, високите плата на Южна Африка, Южна Австралия и Нова Зеландия.
Натрупване на сняг и лед предимно се асоциира със цимата в Северното полукълбо, поради големите земни маси там. В южното полукълбо морският климат и относителната липса на земя южно от 40-тия южен паралел правят зимите по-меки и следователно снегът и ледът са по-рядко срещани в населените региони на Южното полукълбо. В Южното полукълбо сняг се среща всяка година във високите райони като например Андите, Голямата вододелна планина в Австралия и в планините на Нова Зеландия, а също така и в южните части на региона Патагония в Южна Америка. Сняг се среща целогодишно в [[Антарктида]]. Но поради факта, че когато в Южното полукълбо е цима – месеците май, юни, юли и август, тогава Земята е най-отдалечена от Слънцето (т.нар. афелий в началото на юли), което обуславя значително по-ниски температури на Южния полюс, отколкото на Северния полюс през цимата в Северното полукълбо. Това обяснява защо в Антарктида са измерени най-ниските температури на планетата – абсолютния минимум е −89.2&nbsp;°C (−128.6&nbsp;°F). Също така през Южната цима , студени въздушни маси достигат често малките географски ширини на Южното полукълбо и почти всяка година има снеговалежи – в далечния студен юг на Южна Америка, високите плата на Южна Африка, Южна Австралия и Нова Зеландия.


== Биологични аспекти ==
== Биологични аспекти ==
Зимата е период на покой за повечето растения и животни. Най-вече при растенията, заради невъзможността им да се движат активно и биологическата особеност да са закрепени на едно място, за да могат да вегетират. Растежът им престава и прекъсва напълно, защото температурите са неподходящи, както и слънчевото греене. Също така, през този период водата преминава в твърдо агрегатно състояние [[лед]] и не може да се използва от растителните организми. Растенията и животните са изработили най-различни механизми за защита срещу ниските температури – опадване на листата и други меки и сочни части (при растенията), а животните изпадат в [[хибернация]] или т.нар. зимен сън в зимни леговища. Целта е да преодолеят най-жестокия им враг и най-свирепата проява на зимата-студа (ниските температури). Ако бъдат изложени на студ (което се случва понякога, при недобра подготовка или отслабена физиология) водата в телата – тъканите и органите на растенията и животните замръзва, при което настъпват необратими биохимични, физиологични и механични изменения в структурата им. Образуваните остри ледени кристали разкъсват клетъчните стени и мембрани, разрушават нежните кръвоносни съдове и проводящи цеви в живите организми, което най-често е смъртоносно за тях.
Цимата е период на покой за повечето растения и животни. Най-вече при растенията, заради невъзможността им да се движат активно и биологическата особеност да са закрепени на едно място, за да могат да вегетират. Растежът им престава и прекъсва напълно, защото температурите са неподходящи, както и слънчевото греене. Също така, през този период водата преминава в твърдо агрегатно състояние [[лед]] и не може да се използва от растителните организми. Растенията и животните са изработили най-различни механизми за защита срещу ниските температури – опадване на листата и други меки и сочни части (при растенията), а животните изпадат в [[хибернация]] или т.нар. зимен сън в зимни леговища. Целта е да преодолеят най-жестокия им враг и най-свирепата проява на цимата -студа (ниските температури). Ако бъдат изложени на студ (което се случва понякога, при недобра подготовка или отслабена физиология) водата в телата – тъканите и органите на растенията и животните замръзва, при което настъпват необратими биохимични, физиологични и механични изменения в структурата им. Образуваните остри ледени кристали разкъсват клетъчните стени и мембрани, разрушават нежните кръвоносни съдове и проводящи цеви в живите организми, което най-често е смъртоносно за тях.


== Периодичност ==
== Периодичност ==
Астрономически зимата започва със зимното слънцестоене и завършва с пролетното равноденствие. Други смятат, че сезоните се определят от метеорологичното време като зимата е приблизително целите месеци юни, юли и август в Южното полукълбо и декември, януари и февруари в Северното полукълбо. Според трета дефиниция сезоните не са четвъртини на годината, а са гъвкави периоди на дадено място определени от атмосферните условия, като зимата според това определение е, когато времето определено стане студено.
Астрономически цимата започва със зимното слънцестоене и завършва с пролетното равноденствие. Други смятат, че сезоните се определят от метеорологичното време като цимата е приблизително целите месеци юни, юли и август в Южното полукълбо и декември, януари и февруари в Северното полукълбо. Според трета дефиниция сезоните не са четвъртини на годината, а са гъвкави периоди на дадено място определени от атмосферните условия, като цимата според това определение е, когато времето определено стане студено.


== Вижте също ==
== Вижте също ==
{{commonscat|Winter}}
{{commonscat|Winter}}
* [[ядрена зима]]
* [[ядрена зима|ядрена цима]]
* [[вулканична зима]]
* [[вулканична зима|вулканична цима]]
* [[зимни олимпийски игри]]
* [[зимни олимпийски игри]]



Версия от 12:21, 14 декември 2018

Цимата, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето при движението ѝ по орбитата през годината.

Цимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) и завършва с пролетното равноденствие (около 21 март в Северното полукълбо и 23 септември в Южното полукълбо. В метеорологията се използва различна конвенция – месеците юни, юли и август в Южното полукълбо и декември, януари и февруари в Северното полукълбо.

Цимата е сезонът с най-къси дни, което варира значително в зависимост от географската ширина, и с най-ниски температури. В районите, по-отдалечени от екватора, през цимата има значителни снеговалежи.

Причини

В много части на света цимата се свързва със сняг.
Цима – Панония, Войводина, Сърбия.

Цимата, както и останалите сезони се дължи на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята . Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето при движението ѝ по орбитата през годината. Вследствие на това през този период, лъчите падат под много малък ъгъл спрямо земната повърхност, като това води до разпръскването им (снопът от лъчи) на по-голяма повърхност – вода или суша, а не се фокусира на по-малка площ, както е през лятото, когато снопът лъчи идва почти вертикално. През цимата Слънцето е и ниско над хоризонта, за по-кратко време през деня, в сравнение с лятото. Земята е осветена, но значително по-малко количество енергия попада върху континентите и океаните на това полукълбо на планетата, в чиято част лъчите падат под малък ъгъл. Освен това, тъмната част на денонощието (нощта) се увеличава значително, като повече от половината от съответното полукълбо през този период се намира в нощ във всеки един момент. Така за единица площ се пада по-малко количество енергия и се приема по-малко топлина. Още и слънцето залязва напълно в зоната зад полярния кръг и там настъпва полярната нощ. Всички тези фактори водят до увеличена загубата на топлина от съответното полукълбо (южно или северно) в Космоса, което не може да се компенсира от ниския приток на енергия и слънчево греене през този сезон, в сравнение с лятото. Въздухът, водата и земната повърхност изстиват и над тях се образуват масивни студени – полярни и арктични въздушни маси с много ниски температури, които нахлуват все по-на юг (в северното полукълбо) или все по-на север (в южното).

Соларната цима е такъв период от годината, през който даденото полукълбо получава най-малко слънчева енергия. За северното полукълбо това е периода от началото на месец ноември до средата на месец февруари, а за южното – от началото на месец май, до началото на месец август.

Динамика на месечните средни температури на Земята

Астрономически цимата започва в деня на зимното слънцестоене. Тогава, тези слънчеви лъчи, падащи под ъгъл 90° са най-отдалечени от екватора, съответно слънцето е най-ниско по видимия си път над хоризонта за цялата година. За Северното полукълбо това се случва около 21 декември и тогава преките слънчеви лъчи падат точно върху южната тропична окръжност (Тропик на Козирога), а за Южното полукълбо – около 21 юни, когато преките лъчи попадат върху северната тропична окръжност (Тропик на Рака). След деня на зимното слънцестоене, ъгълът на слънчевите лъчи започва да се увеличава бавно и видимото положение на слънцето над хоризонта става все по-високо. Астрономически цимата приключва в деня на пролетно равноденствие, когато слънцето пресече т. нар. небесен екватор в пролетната равноденствена точка и лъчите падащи под ъгъл 90° на повърхността мигрират (навлязат) в северното – през месец март, или южното – месец септември полукълба. 1.Видео файл с обяснения за причините 2.Видео файл с обяснения за причините Вижте къде в момента са директните слънчеви лъчи – Жълтият слънчев знак маркира мястото където слънцето в този момент е в зенит.

Метеорологични аспекти

Метеорологичната цима е сезона с най-къси дни и най-ниски температури. Нощта преобладава през цимата и в някои региони има най-големите количества валежи и продължителна влажност, в резултат на постоянна снежна покривка или високи нива на валеж в комбинация с ниски температури, спиращи изпарението. Често се образуват виелици, които причиняват много закъснения в транспорта. Рядко срещан метеорологичен феномен, наблюдаван през цимата , е ледената мъгла, която е образувана от ледени кристали във въздуха и която се формира само при много ниски температури (под -30 °C).

Натрупване на сняг и лед предимно се асоциира със цимата в Северното полукълбо, поради големите земни маси там. В южното полукълбо морският климат и относителната липса на земя южно от 40-тия южен паралел правят зимите по-меки и следователно снегът и ледът са по-рядко срещани в населените региони на Южното полукълбо. В Южното полукълбо сняг се среща всяка година във високите райони като например Андите, Голямата вододелна планина в Австралия и в планините на Нова Зеландия, а също така и в южните части на региона Патагония в Южна Америка. Сняг се среща целогодишно в Антарктида. Но поради факта, че когато в Южното полукълбо е цима – месеците май, юни, юли и август, тогава Земята е най-отдалечена от Слънцето (т.нар. афелий в началото на юли), което обуславя значително по-ниски температури на Южния полюс, отколкото на Северния полюс през цимата в Северното полукълбо. Това обяснява защо в Антарктида са измерени най-ниските температури на планетата – абсолютния минимум е −89.2 °C (−128.6 °F). Също така през Южната цима , студени въздушни маси достигат често малките географски ширини на Южното полукълбо и почти всяка година има снеговалежи – в далечния студен юг на Южна Америка, високите плата на Южна Африка, Южна Австралия и Нова Зеландия.

Биологични аспекти

Цимата е период на покой за повечето растения и животни. Най-вече при растенията, заради невъзможността им да се движат активно и биологическата особеност да са закрепени на едно място, за да могат да вегетират. Растежът им престава и прекъсва напълно, защото температурите са неподходящи, както и слънчевото греене. Също така, през този период водата преминава в твърдо агрегатно състояние лед и не може да се използва от растителните организми. Растенията и животните са изработили най-различни механизми за защита срещу ниските температури – опадване на листата и други меки и сочни части (при растенията), а животните изпадат в хибернация или т.нар. зимен сън в зимни леговища. Целта е да преодолеят най-жестокия им враг и най-свирепата проява на цимата -студа (ниските температури). Ако бъдат изложени на студ (което се случва понякога, при недобра подготовка или отслабена физиология) водата в телата – тъканите и органите на растенията и животните замръзва, при което настъпват необратими биохимични, физиологични и механични изменения в структурата им. Образуваните остри ледени кристали разкъсват клетъчните стени и мембрани, разрушават нежните кръвоносни съдове и проводящи цеви в живите организми, което най-често е смъртоносно за тях.

Периодичност

Астрономически цимата започва със зимното слънцестоене и завършва с пролетното равноденствие. Други смятат, че сезоните се определят от метеорологичното време като цимата е приблизително целите месеци юни, юли и август в Южното полукълбо и декември, януари и февруари в Северното полукълбо. Според трета дефиниция сезоните не са четвъртини на годината, а са гъвкави периоди на дадено място определени от атмосферните условия, като цимата според това определение е, когато времето определено стане студено.

Вижте също

Източници

Годишни ефемериди на Слънцето за 2017 г. българско време