Иля Еренбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иля Григориевич Еренбург
(Илья́ Григо́рьевич Эренбу́рг)
съветски писател и поет
Ilja Grigorjewitsch Ehrenburg 1943.jpg
Роден: 27 януари 1891 г.
Киев, Руска империя
Починал: 31 август 1967 г.
(на 76 г.)
Москва, Съюз на съветските социалистически републики

Иля Григориевич Еренбург (на руски: Илья́ Григо́рьевич Эренбу́рг) е съветски писател, поет, преводач (превежда от френски и испански), публицист и общественик, двукратен лауреат на Сталинска премия (1942 и 1948 година) и лауреат на Международна Сталинска премия „За укрепване мира между народите“ (1952 година).

Биография[редактиране | edit source]

Иля Еренбург е роден в Киев, по това време част от Руската империя в семейство на евреи. Учи в 1-а Московска гимназия. През 1905 г. се присъединява към болшевиките. През януари 1908 г. е арестуван и по-късно освободен, през декември емигрира във Франция. В Париж се занимава с литературна дейност. В периода 1914 - 1917 г. е кореспондент на руските вестници „Утро России“ и „Биржевые ведомости“ на Западния фронт. През 1917 г. се завръща в Русия. В периода 1921 - 1924 г. живее в Берлин.

Еренбург бил близък с левите кръгове във Франция, активно сътрудничил на съветския печат. Неговото име и талант на публицист са активно използвани в съветската пропаганда за създаване на привлекателен образ на управлението на Сталин зад граница. От началото на 30-те години на XX век постоянно живее в СССР.

По време на гражданската война в Испания (1936 - 1939 година) е кореспондент на вестник „Известия“.

Военен период[редактиране | edit source]

В годините на великата отечествена война е кореспондент на вестник „Червена звезда“. Проявил се със своите антифашистки статии и произведения. Значителна част от тези статии са публикувани на страниците на вестниците: „Правда“, „Известия“, „Червена звезда“, събрани са и в публицистичната книга „Война“ т. 1-3 (1942 - 1944 година).

Следвоенен период[редактиране | edit source]

След войната пише книгата „Буря“, за която печели Сталинска премия. Положението му сред руските писатели било своебразно - от една страна получавал материални блага и често пътувал в чужбина, а от друга бил следен от спецслужбите. Също двойствено било и отношението на властите при управлението на Хрушчов и Брежнев.

Иля Еренбург умира през 1967 година.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
В: „Писатели за творчеството“, изд. ЛИК, София, 2007 (LiterNet)