Константин Леонтиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Константин Леонтиев
руски философ
Константин Леонтиев 
Роден: 25 януари 1831 г.
Починал: 24 ноември 1891 г. (60 г.)

Константин Николаевич Леонтиев (на руски: Константин Николаевич Леонтьев) е руски философ, дипломат, писател, публицист, литературен критик и лекар.[1] Консервативната му политическа философия се противопоставя на егалитарното и утилитарно влияние на Запада, разлагащо традиционния ред.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Леонтиев е роден на 25 януари (13 януари стар стил) 1831 година в имението на баща си в Кудиново, Калужка губерния, където прекарва детството си. След като завършва медицина в Москва, той е военен лекар по време на Кримската война (1853-1856). През 1861 година се жени за дъщерята на гръцки търговец от Феодосия.

Постъпва в азиатския департамент на Министерството на външните работи и от 1863 до 1873 година е в Османската империя на различни дипломатически длъжности - на Крит, в Одрин, Тулча, Янина, Зица и Солун, където е руски консул от 1871 до 1872 година.[1] Той е активен противник на създаването на самостоятелна Българска православна църква.

Излиза оставка и повече от година е на Света гора. Връща се в Русия и живее в своето село.[1]

През 1880 година Константин Леонтиев работи за кратко като помощник-редактор във вестник „Варшавски дневник“, а през следващата година постъпва на служба в цензурата в Москва. През 1885-1886 година публикува основното си произведение, сборника с есета „Изтокът, Русия и славянството“ („Восток, Россия и славянство“), в която излага песимистичните си възгледи за обществото.[1] Подобно на Николай Данилевски и Фьодор Достоевски, той не приема западното консуматорско и материалистично общество, разглеждайки традиционния „византизъм“ като противоотрова срещу либерализирането на руското общество. Леонтиев е сравняван със западните философи Фридрих Ницше и Освалд Шпенглер.

През 1887 година Леонтиев тайно се подстригва за монах в Оптинския манастир. Той умира на 24 ноември (12 ноември стар стил) 1891 година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д История Генконсульства России в Салониках. // Генконсульство России в Салониках. Посетен на 2015-01-27.
Н. Д. Мокеев солунски руски консул
(1871 – 1872)
Николай Якубовски
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.