Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за училището в Пловдив. За училището в София вижте Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“.

Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“
Информация
СедалищеПловдив България
Основаване1976 г.
ВидДържавна
Финансиранедържавно
Публични характеристики
Празник23 ноември (рождената дата Цанко Лавренов)
Навигация
Карта Местоположение в Пловдив
Сайтnhglavrenov.bg
Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Общомедия

Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ (до 2009 г. СХУ „Цанко Лавренов“) е специализирано средно училище в град Пловдив. Гимназията носи името на известния пловдивски художник Цанко Лавренов (1896 – 1978). Основна ѝ цел е да съхранява и обогатява националните традиции в областта на изящните изкуства. Сградата на училището е на адрес ул. „Янко Сакъзов“ № 2А,4000 Пловдив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията е създадена през 1976 г. като Средно художествено училище за изящни изкуства (СХУ ИИ). Да се създаде художествено училище в Пловдив е отдавнашна мечта на много пловдивски художници като Златьо Бояджиев, Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Христо Стефанов, Любомир Самарджиев, Олга Наздрачева.

Учениците му са най-младите кълнове и продължители на културното наследство, създадено от видни български художници, живели в неповторимата атмосфера на града на седемте тепета. Като издирва и открива талантливи деца от цялата страна, училището се стреми да развива индивидуалните им художествени търсения, които се базират на натрупания художествен опит през вековете.

От 1988 г. Ралица и Мария Стайкови и Национален дарителски фонд „13 века България“ отпускат годишни субсидии на името на Анастас Стайков за учениците с най-добри постижения. Ежегодно галерия „Ромфея“ организира конкурс и отпуска годишна стипендия на победителя между учениците.

От 2000 г. училището е организатор и домакин на международен симпозиум „Арт Колаж“, както и на Национална младежка изложба – конкурс „Колаж“. НХГ „Цанко Лавренов“ организира и открива всяка година повече от 20 самостоятелни и общи изложби, конкурси с възможност за участие на всеки ученик. Училището е носител на награди от национални и международни конкурси и изложби. Висок е и процентът на реализация и прием в различните ВУЗ. Възпитаниците завършват висше образование в Националната художествена академия, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, УАСГ, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, АМТИИ – Пловдив и др.

Училището е в тесни творчески връзки с културни институти и творчески съюзи, с висши учебни заведения, с арт-галеристи, изкуствоведи, с фондации и сродни училища в страната и чужбина. Завършилите намират реализация в рекламни и издателски къщи, в областта на модния дизайн, компютърната графика, архитектурата, като преподаватели в областта на изкуствата.

През 2009 г. Средното художествено училище за изящни изкуства (СХУ ИИ) „Цанко Лавренов“ придобива статут на Национална художествена гимназия.

Проблеми със сградата[редактиране | редактиране на кода]

При създаването си, училището се помещава в сградата на Арменското училище в Стария град на Пловдив. През 1991 г. сградата е върната на Арменското училище, а Художествената гимназия е настанена в част от новопостроената сграда на Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ до гара Филипово. Съжителството на двете гимназии в една сграда е дългогодишен проблем за град Пловдив.

След дълги политически дебати през 2010 г. Пловдивския общиски съвет закрива ОУ „Христо Смирненски“ в кв. Мараша в Район Централен и предоставя сградата му на Художествената гимназия [1]. Министерство на културата отпуска 240 000 лв. за ремонт на сградата и се очаква учебната 2010/2011 г. да бъде открита в нея.

За щастие след редица от преговори училището отвори врати на 15 септември 2011 настанено в нова ремонтирана сграда (сградата на бившото вече ОУ „Христо Смирненски“) и нов директор. След пенсионирането на доскорошната директорка на училището Маргарита Джарова, нейния пост зае Светлозар Чавдаров – дългогодишен преподавател в училището.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Сред най-изявените имена са:

Видни преподаватели[редактиране | редактиране на кода]

Директори[редактиране | редактиране на кода]

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

Обучението в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ е пет години от VIII до XII клас по специалностите живопис, стенопис, графика, скулптура, иконопис, рекламна графика:

  • Живопис: обучението включва всички жанрове – натюрморт, пейзаж, портрет, фигурална композиция, както и познаването на различните техники – акварел, темпера и маслена живопис. Учениците усвояват планомерно и задълбочено работата по натура, по памет и по въображение.
  • Стенопис: Учениците се обучават за изпълнение на проекти, свързани с определена архитектурна среда и мащаб, подготовка на картон и изпълнение в материал. В процеса на обучение се усвояват основни стенописни техники – сграфито, секо, мозайка и витраж.
  • Графика: Обучението включва различни графични техники – от висок печат, линорезба (бяло-черни и цветни варианти) през дълбокопечатни гравюри до литографии. По време на учебния процес се задълбочават познанията по методите и спецификата на графичното изобразяване.
  • Скулптура: учениците имат възможността триизмерно да изграждат своите портрети и композиции чрез глина, гипс, Итонг, дърво, камък и метал. Усвояването на пропорциите, анатомичните познания, както и конструктивните и пластични възможности на всеки един материал е гаранция за успешното обучение.
  • Иконопис: Обучението включва история на иконата и византийската църковна живопис, както и църковната живопис в Средновековна България, българската икона и нейното място в световната история на изкуството, създателите на българската възрожденска икона – школи, ателиета, автори. Познанията за иконографски принципи и канони при изграждане на иконата, за технологиите при изписване на иконата върху дърво или върху стена от темпериране до яйчно-маслени емулсии, през позлатяване до шрафировки и полагането на цветни лакове, дават възможност за реализация на учениците като иконописци.
  • Рекламна графика: Рекламна графика е професия в областта на съвременните информационни и компютърни технологии. В процеса на обучение по тази специалност, учениците придобиват знания и практически умения за работа с компютърни системи, периферия и мрежи. Специалността дава на учениците необходимите теоретични знания и практически умения в областта на технологичната и художествена рекламна графика и дизайн, тяхното приложение в различни области на производството, рекламата и изкуството.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]