Портал:Италия/Италия-въведение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Знаме на Италия
Знаме на Италия
Герб на Италия
Герб на Италия
Местоположение на Италия в Европа.

Италия (официално название: на италиански Repubblica Italiana - Италианска република) е държава в Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва двата най-големи острова в Средиземно море, Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Площта ѝ е 304 000 км², от които 296 704 км² суша и 7 296 км² водна площ.

Италианската история има основно значение за развитието на културата и обществения живот в Средиземноморието. След упадъка на Римската империя властта попада в ръцете на Папската държава, а по-късно на т.нар. морски републики.

Италия се превръща в люлката на Ренесанса и първа замества средновековните теократични традиции с тенденциите на новото време. Многото италиански държави са обединени под ръководството на Джузепе Гарибалди и на 17 март 1861 г. за крал е коронясан Виктор Емануил II.

След края на Първата световна война, в Италия се установява фашистко управление и властта попада в ръцете на Бенито Мусолини. През 1948 година Италия се превръща в демократична република, а година по-късно се нарежда сред страните-учредителки на НАТО и Европейския съюз и взима участие в обединението на Европа, приемайки еврото през 2002 г.

Според данни на МВФ, италианската икономика е седма в света и четвърта в Европа по големина на Брутния Вътрешен Продукт (БВП). Членка е на Г-7, Европейския съюз и ОИСР. Италия има пазарна икономика с висока свобода на инвестициите и търговията; стандартът на живота в страната е 8-мият най-висок в света.