Филип III (Испания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Филип III
Крал на Испания
PhilipIIISpain.jpg
Лични данни
Управление 13 септември 1598 - 31 март 1621
Други титли крал на Португалия
крал на Неапол и Сицилия
Роден
Починал
Предшественик Филип II Испански
Наследник Филип IV Испански
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Филип II Испански
Майка Анна Австрийска (1549-1580)
Брак Маргарита Австрийска
Филип III в Общомедия
Филип III крал на Испания и Потугалия
Филип III (на испански: Felipe III, на португалски: Filipe II, 14 април 1578 - 31 март 1621) е крал на Испания, крал на Неапол и Сицилия и крал на Португалия от 1598 до 1621.

Произход и семейство[редактиране | редактиране на кода]

Филип III е роден на 14 април 1578 в Мадрид, Испания. Той е син на крал Филип II Испански и четвъртата му съпруга и племенница Анна Австрийска (1549-1580).На 13 септември] 1598 след смъртта на баща си двадесетгодишният Филип се възкачва на испанския престол като крал Филип III .

На 18 април 1599 г. Филип III се жени за Маргарита Австрийска (1584-1611), която е сестра на свещения римски император Фердинанд II.

Филип III и Маргарита Австрийска имат четири деца:

Вътрешна политика[редактиране | редактиране на кода]

Филип III е първият от поредицата некадърни испански монарси, които довеждат Испания до краен вътрешен упадък и външнополитическо безсилие. Ленив, невежа и суеверен, Филип III се обгражда с бездарни министри, които работят за собственото си обогатяване за сметка на държавната хазна и благосъстоянието на испанския народ. С най-голямо политическо влияние по времето на Филип III се ползва неговият фаворит Франциско Гомес де Сандовал и Рохас, херцог Лерма, който се славел с изключително честолюбие и никакъв държавнически талант.

Огромният държавен дълг в размер на 140 млн. дуката, който Филип III наследява от баща си, постепенно нараствал, докато източниците на приходи за хазната постоянно намалявали, народът прогресивно обеднявал заради хаоса в администрацията и злоупотребите на чиновниците, а в същото време кралският двор се славел с изключителния си разкош. През 1612 г. общите приходи на испанската хазна не надвишавали 27 411 415 дуката.

Силен удар върху благосъстоянието на Испания и едно от най-мрачните проявления на религиозен фанатизъм в кралството по времето на Филип III е декретът от 22 септември 1609 г. за изгонването на мориските, чрез който страната била лишена от около половин милион трудолюбиви и предприемчиви поданици с мавърски произход, но католици по вероизповедание, които били заподозрени в антидържавна дейност от властта в Испания.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Филип III

През 1604 г. след като Филип III се съгласява да прекрати войната с Англия, която Испания води от 1585, е подписан т.н. Лондонски мирен договор.

През 1609 г. Испания подписва и Хагското примирие с провъзгласената след Нидерландската революция калвинистка Холандия, което примирие, въпреки че продължава дванадесет години, се приема за признаване на независима Холандия от страна на Филип III. Неблагоприятното за Испания последствие от договора е засилването на холандската експанзия на Карибите, въпреки че договорът съдържа клауза за разтурянето на Холандската Източноиндийска компания.

През 1618 г. Филип III изпраща подкрепление на свещения римски император Фердинанд II срещу възстаналите чешки протестанти, с което Испания официално се намесва и в Тридесетгодишната война.

По времето на Филип III продължава сближението между Испания и кралство Франция. През 1615 г. мирът между двете страни е скрепен допълнително с династичен брак между испанския инфант (бъдещия Филип IV Испански) и френската принцеса Елизабет Бурбонска.

Филип III

Филип III умира на 31 март 1621 г. Според спомените на френския посланик Франсоа Басомпиер кралят умрял обгорен от мангала с горящи въглища, поставен до креслото му, тъй като придворният, отговарящ за преместването на кралското кресло, не бил намерен навреме, което е смешен пример за абсолютизирането на етикета в испанския двор.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Paul C. Allen: Philip III and the Pax Hispanica, 1598-1621. The failure of grand strategy. Yale University Press, New Haven u. a. 2000, ISBN 0-300-07682-7.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Филип II Крал на Испания (13 септември 1598 – 31 март 1621) Филип IV