Филип II (Испания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Филип II
Крал на Испания
Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002b.jpg
Лични данни
Управление 16 януари 1556 - 13 септември 1598
Други титли крал на Португалия
крал на Неапол и Сицилия
Роден 21 май 1527
Валядолид, Испания
Починал 13 септември 1598
Мадрид Испания
Предшественик Карлос I (Испания)
Кардинал-Крал Енрике (Португалия)
Наследник Филип III Испански
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Карл V, император на Свещената Римска империя
Майка Изабела Португалска
Брак Мария-Мануела Португалска
Мария I Тюдор
Елизабет Валоа
Анна Австрийска
Филип II в Общомедия

Филип II Испански (на испански: Felipe II de España) е крал на Испания (15561598), крал на Неапол и Сицилия (15541558) и крал на Португалия под името Филип I (1580–1598). Роден във Валядолид, той е единственият оцелял законен син на император Карл V и кралица Изабела Португалска. Филип II е самообявилият се водач на католическата Контрареформация в Европа.

На 25 юли 1554 Филип сключва брак с английската кралица Мария I Тюдор (Мери) и вследствие на това е обявен и за крал на Англия (единственият принц-консорт в историята на Англия, който получава тази титла). Брачните клаузи обаче са много строги и осигуряват пълната независимост на Англия от Испания. През 1558 г. кралица Мери умира, без да остави наследник и Филип престава да бъде крал на Англия.

Бракове и наследяване[редактиране | edit source]

Един от основните проблеми в областта на вътрешната политика е този за наследника на титлата.

  • 1-ви брак с Мария Мануела Португалска).Първородният му син Карлос е с психическо разстройство. След няколко големи скандала (като този да наръга публично херцог Алба) той е затворен в отдалечен замък от собствения си баща. Там през 1568 г. Карлос умира от изтощение поради собствения си отказ да приема храна.


Вътрешна политика[редактиране | edit source]

Филип II извършва и множество административни реформи, превръщайки Испания в една от първите модерни държави. Той ликвидира средновековния феодализъм, и създава централизирана бюрократична и образована администрация, в която постове заемат и аристократи. Подпомага образованието и извършва цялостна пътна реформа. Друга основна дейност в областта на вътрешната политика е издигането на авторитета на Католическата църва и ликвидирането на огнищата на протестанството, най-вече във Валядолид и Севиля.

Външна политика[редактиране | edit source]

Външната политика на Филип II се характеризира с войни срещу Франция, Холандия, Османската империя и Англия. Причина за войните с Франция е подкрепата, която тя оказва на бунта срещу испанското управление в Холандия. По клаузите на сключения през 1559 г. мир, Франция признава испанското превъзходство, както и нейните интереси в Италия. Мирът е скрепен и с династичен брак между Филип и Елизабет Валоа. Почти цялото управление на Филип II е белязано от бунтове в протестантска Холандия, която през 1648 г. успява да извоюва своята независимост чрез подписването на Вестфалския мирен договор. Воюва с Англия поради религиозни мотиви и заради ограбването на испанските кораби, идващи от Америка. Екзекуцията на католическата кралица на Шотландия Мария Стюарт (през 1588 г.), става повод за изпращането на т. нар. Непобедима армада, която обаче е напълно разбита от бурите и английските атаки.

Вижте също[редактиране | edit source]

Карлос I Крал на Испания (16 януари 1556 – 13 септември 1598) Филип III Испански