Толедо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Толедо.

Толедо
Toledo
Знаме
      
Герб
Испания
39.8667° с. ш. -4.0333° и. д.
Толедо
Испания Кастилия-Ла Манча няма отбелязано място на картата все още.
Страна Испания
Авт. областКастилия-Ла Манча
Площ232,1 km²
Надм. височина529 m
Население84 019 души
Първо споменаване192 г. пр.н.е.[1]
МПС кодTO
Официален сайтwww.toledo.es
Толедо в Общомедия

Толѐдо (на испански: Toledo) е град в Централна Испания, център на провинция Толедо и столица на автономната област Кастилия-Ла Манча. Разположен е в меандър на река Тахо, на 75 километра югозападно от Мадрид. Населението му е около 76 000 души (2005).

История[редактиране | редактиране на кода]

Толедо
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Катедралата в Толедо
Катедралата в Толедо
В регистъраHistoric City of Toledo
РегионЕвропа и Северна Америка
Местоположение Испания
ТипКултурно
Критерииi, ii, iii, iv
Вписване1986  (10-а сесия)
Толедо в Общомедия

Толедо съществува от древността под името Толетум (Toletum), като през 193 пр.н.е. е превзет от римския военачалник Марк Фулвий Нобилиор. Римляните използват удобното му разположение, ограден от три страни от река Тахо, и го превръщат във важна крепост и голяма военна колония.

През 5 век Толедо е завладян от вестготите, а в края на 6 век крал Лиувигилд го превръща в тяхна столица. В града се провеждат 18-те Толедски събора, на третия от които крал Рекаред I преминава от арианството към православието (589).

След завладяването на Толедо от маврите през 8 век, неговият разцвет продължава. Наричан на арабски Тулайтулах (طليطلة), градът е важен културен и икономически център, в който съжителстват маври, мосараби и евреи. Той става известен в Европа и Ислямския свят с производството на стомана, най-вече на висококачествени мечове и други оръжия.

Толедо остава под контрола на маврите до 25 май 1085, когато кастилският крал Алфонсо VI го превзема. Под прекия контрол на кралете на Кастилия в града дълго време се запазва религиозната толерантност. Тук процъфтява и културно сътрудничество между учените които през XII и XIII век, превеждат много научни и религиозни трудове от арабски език на латински и кастилски испански и формират известна школа за преводачи (на испански: Escuela de Traductores de Toledo).

Започналите в края на 15 век репресии срещу евреи и маври постепенно довеждат Толедо до упадък. Важността му в политически план съвсем намалява, след като през 1561 крал Филип II премества кралския двор в Мадрид. Но в културно отношение градът продължава да се развива, а в края на века тук се установява Ел Греко.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Панорамен изглед към града
Родени в Толедо
Починали в Толедо

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.toledo-turismo.com // Посетен на 3 август 2017 г.
  2. www.namrb.org, архив на оригинала от 13 април 2016, https://web.archive.org/web/20160413180955/http://www.namrb.org/filesystem.php?id=12.xls, посетен на 2008-05-27 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Toledo, Spain в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​