Хекатей от Милет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хекатей от милет)
Хекатей от Милет
Ἑκαταῖος
древногръцки историк
Роден
540 пр.н.е.
Починал
478 пр.н.е.
Научна дейност
ОбластИстория, география
Хекатей от Милет в Общомедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Хекатей.

Хекатей (на гръцки: Ἑκαταῖος; на латински: Hecataeus) старогръцки писател, историк, географ и политик. Принадлежи към първите логографи (задно с Кадъм от Милет), които предават древните генеалогии[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 540 г. пр.н.е.[1] в Милет, в богато семейство. След като пътува много се установява в родния си град, където заема висок пост и се отдава на географски и исторически съчинения. През 512 г. пр.н.е. участва в Скитския поход на Дарий I. По време на йонийското въстание срещу персите в началото на V век пр. Хр., като един от водачите му, напразно съветва съотечествениците си да проявят благоразумие. След неговото потушаване Хекатей е изпратен при персийския сатрап Артаферн, за да договори приемливи условия в мирния договор. Според Диодор, неговата мисия завършва с успех. Ако се доверим на Херодот, след потушаването на въстанието персите разрушават града и продават голяма част от жителите му в робство. По-нататъшната съдба на Хекатей не е известна.

Годината 478 г. пр.н.е. се приема като условна дата за смъртта на Хекатей[1].

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Континент, заобиколен от всички страни от океан: предполага се, че така е изглеждала картата на света според Хекатей от Милет, 6 век пр.н.е.

Хекатей се споменава като автор на два труда: географски – „Земеописание“ (Периегеза; Periodos gēs or Periēgēsis) и исторически – „Генеалогии“. „Земеописание“ е в две книги, едната за Европа, а другата – за Азия.

В съчиненията на Хекатей, топографията на страните и градовете в Европа, Азия и Африка, следват една след друга, с коментари за жителите, забележителности и различните обичаи. Пример за това е един от най-дългите съхранени откъси на Хекатей за пигмеите в Африка. Заедно с описанието на местата, Хекатей съставя карта на известните за гърците части на земята. За нейна основа служи картата на Анаксимандър, но Хекатей я разширява и допълва. Съхранени са над 300 фрагмента от географския труд, по-голяма част в сборника „Етника“ на Стефан Византийски.

Значителният труд „Генеалогии“ е произведение в 4 книги. Съдържа ценни сведения за Източното Средиземноморие, Черноморието и за аристократичните гръцки родове. Характерно за този труд на Хекатей е използването на наивен скептицизъм и опит за рационално тълкуване на народните предания и географски термини, което е крачка напред от епически към исторически подход при изучаването на информацията. От това произведение, писано на йонийски диалект, са запазени само фрагменти и то е достигнало до нас във вид на кратки цитати от други автори. Един от тези фрагменти описва изгонването на пеласгите от Атика, предаден от Херодот в неговата История.

С методите си на изложение, съчетаващи география, етнография и история, Хекатей се счита за предшественик на Херодот, а заедно с Анаксимандър – за основоположник на научната география.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Попов 2009, с. 152.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]