Андрей Андреев (музиковед)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Андрей Андреев.

Андрей Андреев
български музиколог, общественик и педагог
Роден
Научна дейност
Област Музикознание
Образование Българска държавна консерватория
Работил в Държавна филхармония Пловдив,
Оперно-филхармонично дружество – Пловдив,
Българска държавна консерватория,
Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив,
Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“,
Средно Музикално Училище Пловдив
Политика
Партия СДС
Депутат
VII ВНС   
Член на комисията по културата
VII ВНС   

Д-р Андрей Аврамов Андреев е български музиколог, педагог и общественик, директор на Държавна филхармония Пловдив, Оперно-филхармонично дружество – Пловдив и Средно Музикално Училище Пловдив, преподавател в Българска държавна консерватория, Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Средно музикално училище – Пловдив[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Аврамов Андреев е роден на 3 януари 1957 г. в Пловдив, в семейството на оперния артист Аврам Андреев и Олга Андреева. Има сестра – Велина Андреева – пианистка и трима сина.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Средно Музикално Училище Пловдив (днес Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“) през 1976 г. със специалност „Пиано“.

През 1978 г. е приет в Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Българска държавна консерватория – София. Като студент двукратно (през 1981 г. и 1982 г.) е носител на най-високото отличие „Златна значка“ от Национален конкурс за младежка разработка в областта на историческото музикознание. Дипломира се през 1985 г. със степен „магистър“ в профил Музикознание и специалност История на музиката.

В периода 1985 г. – 1989 г. е аспирант с конкурс за задочна аспирантура в Българска държавна консерватория. През 1993 г. придобива научната степен „доктор на изкуствознанието“ в Българска държавна консерватория със защитена дисертация на тема „Фактори за формиране на музикалната култура на възрожденския Пловдив“.

През 2005 г. специализира при Фриик Блоемерс в образователните семинари на фондация „For Art's Sake“, където придобива професионално-квалификационната степен „Интернационален оркестров мениджмънт“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Педагогическа и музиковедска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Утвърждава се като един от най-бележитите преподаватели по история на музиката в Пловдивското музикално училище, където работи от 1982 г. до 1992 г.

В периода 1982 г. – 1986 г. е музиколог към Държавна филхармония-Пловдив. Там той работи и като лектор в образователни симфонични концерти и оперни представления, предназначени за детска публика.

От 1984 г. до 1991 г. е хоноруван преподавател в Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, по история на българската, руската и западноевропейска музика. В същата институция води курсове за следдипломна квалификация на учители по музика от общообразователните училища.

В Инструменталния факултет на Българска държавна консерватория е хоноруван преподавател по история на българската музика от 1986 г. до 1987 г.

От 1997 г. до 1999 г. е хоноруван преподавател по етномузикология в специалността „Българска и английска филология“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

В периода 1997 г. – 2000 г. работи като педагог към фондациите „Отворено общество“ и „Райна Кабаиванска", където развива културно-просветна дейност по подбор на талантливи деца, лишени от родителска грижа в България с цел специализираната им музикална подготовка в Средно Музикално Училище Пловдив.

Ръководна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Андреев заема два пъти длъжността директор в Средно Музикално Училище Пловдив (по-късно преименувано на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“) – в периодите 1992 г. – 1994 г. и 1997 г. – 2000 г. Част от заслугите му като ръководител на институцията са двете успешни турнета на училищния симфоничен оркестър във Франция и Германия, осъществени по европейски програми, двата концерта на същата формация през 1997 г. в Народното събрание по повод 3 март и в НДК – София с премиерата на творбата на Иван Спасов „Мизерере“, както и двата концерта, осъществени съвместно с Райна Кабаиванска и нейни възпитаници – през 1998 г. в столичната зала „България“ и през 1999 г. на Античния театър в Пловдив. По време на мандата му Пловдивското музикално училище прибавя към материалните си активи къща на ул. „Велико Търново“ № 16 в гр. Пловдив – резултат от дарителската воля на дългогодишната преподавателка в училището Нена Михлюзова, която завещава на институцията цялото си недвижимо имущество и богатата си фонотека и библиотека. По време на неговото управление като директор е създадено и Училищно настоятелство „Добрин Петков“. Не малко са и приносите му по отношение на материалната база и оборудването на училището и обособяването на нови специализирани кабинети и др.

От 1994 г. до 1996 г. е директор на Държавна филхармония – Пловдив в който период основава Великденския музикален фестивал в Пловдив. През 1996 г. е директор на 32-рото издание на Международния фестивал на камерна музика[2] в Пловдив. 1997 г. – 1999 г. е изпълнителен директор на Международен летен фестивал, „Тракийско лято“ в Пловдив.

В периода 2000 г. – 2003 г. е главен директор на Оперно-филхармонично дружество Пловдив, в който период става съосновател и изпълнителен директор на Международния конкурс за млади оперни певци „Пълдин“.

Мениджърска, продуцентска и импресарска дейност[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1996 г. – 2003 г. съвместно с диригента Найден Тодоров и звукозаписните компании Music Minus OneСАЩ и DanacordДания, Андрей Андреев осъществява звукозаписна дейност в областта на класическата музика, като организира звукозаписа на 80 компактдиска с класическа музика в изпълнение на Пловдивската филхармония.

В периода 2003 г. – 2005 г. се занимава с оперен и симфоничен мениджмънт, заемайки длъжността на изпълнителен продуцент в реализирането, подготовката и цялостната техническа и художествена организация на оперни и оперетни спектакли и симфонични концерти в чужбина по проекти на различни чуждестранни импресарскии музикални къщи в Германия – Eventa GMBH, Oberhonefeld, Kulturgipfel GmbH[3]Мюнхен и Австрия Schlote-konzert Direktion GMBH[4]Залцбург.

От 2005 г. до момента е управител и собственик на дружеството „Класическа сцена“, чиято дейност е продуцентска и импресарска в сферата на културата, чрез организацията и подготовката на оперни спектакли и симфонични концерти в чужбина и страната с пълната им обезпеченост от симфоничен оркестър, хор, солисти, технически екип, транспорт, декори, костюми и други необходими за осъществяването им дейности.

Политическа и социална активност[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Андреев е депутат в 7-о Велико Народно събрание[5] от квотата на СДС. Става един от протестиращите тридесет и девет депутати срещу приемането на настоящата Конституция на Република България и е един от неподписалите Конституцията депутати[6].

На 26 юли 2016 г. на пресконференция на Българска демократична общност[7] е представено публично възванието „Чест и справедливост“ и се обявява кандидатурата на Господин Тонев за президент на републиката с кандидатурата за вицепрезидент Андрей Андреев. Кандидат-президентската двойка е регистрирана на 22 септември 2016 г. в ЦИК[8] за участие в изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември 2016 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]