Анто Колев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анто Колев
български революционер и офицер

Роден
Починал

Анто Колев Драгалевски е български офицер и революционер, деец на Върховния македоно-одрински комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Анто Колев е роден в Драгалевци и през 1900 година е вече младши подофицер от българската армия. До 1903 година е стражар в София, а през май напуска служба и се присъединява към ВМОК. Влиза в четата на поручик Христо Саракинов и дават сражение в Македония при селата Влахи и Ощава.

Четата на Любомир Стоенчев през 1903 г.

На 10 август същата година вече с четата на поручик Любомир Стоенчев с подвойвода Константин Настев. В Демирхисарско, заедно с четите на Атанас Тешовалията и Илия Кърчовалията, правят подготовка за вдигане на въстание в Серския революционен окръг. На 4 септември при пренасяне на оръжие от Разложко за Демирхисарско четата е засечена от турски аскер и дава сражение при местността „Куклите“ в Пирин. В това сражение пада убит войводата Любомир Станчев, а Кочо Настев и Анто Колев са тежко ранени и изнесени в България. През 1905 година Анто Колев е отново четник при Кочо Настев в Петричко и е повторно тежко ранен в сражение в района на Огражден и „Карадачките колиби“.

През Балканската война Анто Колев е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[1] Анто води сражения при Кресненското дефиле, влиза в Солун, участва в боевете при Шаркьой и Султан тепе. Награден е с орден „За храброст“. След войните се установява в родното си село Драгалевци.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 844.
  2. „Илюстрация Илинден“, бр.91, 1938 г., стр.13-14
     Портал „Македония“         Портал „Македония