Асеново (Област Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другите български села с това име вижте Асеново.

Асеново
Asenovo chitalishte.jpg
Сградата на читалището и кметството в Асеново
Общи данни
Население 232 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18.916 km²
Надм. височина 130 m
Пощ. код 5957
Тел. код 06540
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 744
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Никопол
Валерий Желязков
(ГЕРБ)

Асѐново е село в Северна България. То се намира в община Никопол, Област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Асеново заема площ от 1 360 дка. През територията му минава главният автомобилен път Никопол – Плевен. Намира се на 24 км от Никопол и на 28 км от Плевен. Граничи със селата: на юг – Мечка, на запад – Бръшляница, на север – Дебово и на изток – Новачене.

История[редактиране | редактиране на кода]

Асеново е основано през 1892 г. Първите му заселници са етнически българи – католици от областта Банат, село Винга (Румъния). Те са потомци на избягалите в Банат, тогава част от Австрия, българи след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Името на селото идва от името на българския владетел цар Асен. Българското правителство дава 16 000 дка земя за застрояване и земеделски площи. Селото е проектирано с прави, широки улици, квадратни парцели от дванадесет декара, делени на четири равни двора по 3 дка. Повечето от къщите са с архитектура, специфична за Банат и Унгария – тесни и дълги по посока навътре към двора, а покривът е двускатен със стръмни скатове. Първият кмет е Гюра Мескин.

След 1924 г. в Асеново, на незаетите от банатските българи места, се заселват местни българи, източно православни христитяни от ловешките села Александрово и Деветаки. Интересен е фактът, че от този район се преселват и павликяните в селата Долно Лъжене (Малчика) и Петокладенци. А от близкото ловешко село Врабево е бившият дългогодишен министър на отбраната Добри Джуров, в рода на който се знае за павликянския им произход

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Католическата църква „Света Троица“

Населението е предимно католическо-християнско. В с. Асеново е изпратен през 1894 г. белгийски свещеник – отец Павел Корселис. Следващата година е взето решение за построяване на църква, като същата е изградена и изографисана от Йосиф Киш – художник от гр. Плевен.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Красота и старинност придават паметникът „Света Троица“ и Католическата църква „Света Троица“. Културната дейност е съсредоточена в Народно читалище „Петър Парчевич“ основано през 1927 г. Има салон, малък салон и библиотека. Гордост на селото е Банатският фолклорен състав, който на V и VI Национален събор на народното творчество в Копривщица завоюва 18 златни медала, любовта и признанието на журито и многолюдната публика.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • 10 август – фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]