Асеново (област Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Асеново (Област Плевен))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другите български села с това име вижте Асеново.

Асеново
Asenovo chitalishte.jpg
Сградата на читалището и кметството в Асеново
Общи данни
Население 232 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18.916 km²
Надм. височина 130 m
Пощ. код 5957
Тел. код 06540
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 744
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Никопол
Валерий Желязков
(ГЕРБ)

Асѐново е село в Северна България. То се намира в община Никопол, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Асеново заема площ от 1 360 дка. През средата му минава главният автомобилен път Никопол – Плевен. Намира се на 24 км от Никопол и на 28 км от Плевен. Землището на Асеново граничи със землищата на селата: на юг – Мечка, на запад – Бръшляница, на север – Дебово и на изток – Новачене.

История[редактиране | редактиране на кода]

Асеново е основано през 1892 г. от етнически българи – преселници от село Винга, областта Банат- Румъния. Те са потомци на намерилите спасение в земите на някогашната Австрия бежанци от разгрома на Чипровското въстание 1688 г. Първият кмет е Гюра Мескин.

Името на селото е дадено в чест на българския владетел цар Асен І. Българското правителство отпуска безвъзмездно на заселниците 16 000 дка. земя за застрояване и земеделски площи. Селото е проектирано с прави, широки улици, правоъгълни парцели от дванадесет декара, разделени първоначално на четири двора по 3 дка. Къщите останали от времето на началното застрояване са с глинобитни зидове, с архитектура, специфична за Банат и Унгария – тесни и дълги по посока навътре към двора, а покривът е двускатен, стръмен, с голяма височина по надлъжната ос, което е позволявало таванът да се използва като склад за зърно и други продукти.

След 1919-1924 г. в Асеново, на незаетите от банатските българи места, се заселват местни българи, източно православни християни от ловешките села Александрово и Деветаки. Интересен е фактът, че от този район няколко века по-рано се преселват и павликяните в селата Долно Лъжене (Малчика) и Петокладенци. От близкото до двете ловешки села село Врабево е бившият дългогодишен министър на отбраната, армейският генерал Добри Джуров, в рода на който се знае за павликянския му произход (фамилното име Джуров е с арменски корен).

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Католическата църква „Света Троица“

Населението е предимно от римо-католическо-вероизповедание. В с. Асеново е изпратен през 1894 г. белгийски свещеник – отец Павел Корселис. Следващата година е взето решение за построяване на църква, като същата е изградена и изографисана от Йосиф Киш – художник от гр. Плевен.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Красота и старинност придават паметникът „Света Троица“ и католическата църква „Света Троица“. Културната дейност е съсредоточена в Народно читалище „Петър Парчевич“ основано през 1927 г. и има салон, малък салон и библиотека. Гордост на селото е Банатският фолклорен състав, който на V и VI Национален събор на народното творчество в Копривщица завоюва 18 златни медала, любовта и признанието на журито и многолюдната публика.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • През втората неделя на м. август е празникът на селото, на който се събират асеновските родове. Отслужва се тържествена литургия с участието на Никополския владика, изнасят се концерти от местни и външни самодейци, състоят се народни веселби.
  • През последните години на този ден се провежда и фестивалът „Банатски вкусотии – традициите на моето село“, който е прераснал в регионален-общински с участие и на банатски българи от съседните области и представители от чужбина.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]