Безкраки земноводни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Безкраки земноводни
Dermophis mexicanus.jpg
Syphonops annulatus.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Amphibia Земноводни
разред: Gymnophiona Безкраки земноводни
Научно наименование
Уикивидове Gymnophiona
Müller, 1832 г.
Разпространение
Distribution.gymnophiona.2.png
Семейства
Обхват на вкаменелости
байосий – настояще, 170–0 Ma
Безкраки земноводни в Общомедия

Безкраките земноводни (Gymnophiona или Apoda) са разред земноводни, които напомнят на външен вид червеи или змии. Те живеят предимно под земята и се срещат главно във влажните тропични райони, поради което не са широко известни и представляват най-слабо изследваният разред земноводни. Тялото е покрито с люспи, очите са закръглени, а женската се увива около снесените яйца.

Някои видове имат незначителни елементи (зачатъци) на кожен скелет. Удълженото им червейоподобно тяло е лишено от крайници. В скелета им липсват дори костиците на раменното и тазовото поясче. Придвижват се чрез змиевидни движения, за което спомага и увеличеният брой гръбначни прешлени (до 300). Тялото е и външно наделено с кожни гънки (бразди), стигащи до 400 на брой, но те не съответстват на броя на прешлените.

Безкраките земноводни са приспособени за подземен ровещ начин на живот. Обитават рохкавата влажна почва край водоемите и в горите. Хранят се с дребни почвени безгръбначни животни. Очите на повечето видове са слабо развити или напълно закърнели. Устата им е разположена в долната част на главата. Дължината им варира от 6,5 см до 1,5 м. Кожните им жлези отделят обилно слуз, която при някои видове е отровна. Разпространени са във влажните тропици на Африка, Азия и Америка Някои видове се заселват в термитници, мравуняци или гниещи дървета в гората и се хранят с обитателите им. Оплождането им е вътрешно, а яйцата си (5 – 30) снасят или в дупки по брега, или във влажната почва. Водните обитатели са живородни. Грижат се за потомството си, като женските опазват купчинката с яйцата си, увивайки се около нея.

Те са най-малобройната група сред земноводните. Наброяват 154 вида.