Боянци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Боянци
Общи данни
Население 1 464 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 8,891 km²
Надм. височина 183 m
Пощ. код 4246
Тел. код 03349
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 6029
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Асеновград
Емил Караиванов
(БСП, АБВ, ПК Екогласност)
Кметство
   - кмет
Боянци
Димитър Димитров
(НДСВ)

Боянци е село в Южна България. То се намира в община Асеновград, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Боянци се намира на 7 км североизточно от Асеновград.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на село Боянци е Катарлий. В миналото в селото е имало само няколко семейства българи, но впоследствие са се приселили много роми. Сега селото е населено с около 800 роми и 600 българи. Легенда в миналото гласи, че Боянци е било блато и след като е пресъхнало тук са се разположили цигански катуни, които отглеждали катъри.Друга легенда разказва за турски земевладелец, който отглеждал катъри в земите на Катарлий (Боянци).Дъщеря му била много красива, но се разболява от неизлечима болест.Тогава един богомолец от Бачковксия манастир излекува дъщеря му и за благодарност турският земевладелец дарява всичките земи от с.Боянци на Бачковския манастир. Местните хора вярват, че Св. Богородица закриля селото и правят голям събор на 15 август успоредно със събора на Бачковския манастир. православна


В с.Боянци има две църкви - "Св. Атанас" и "Св. Богородица". Всяка година на 15 август се прави събор в чест на празника "Света Богородица".

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Боянци може и да е малко село, но си има футболен отбор. В него играят жителите на селото и е истинска радост за всички, когато има мач. Нашият отбор се казва "Космос-Боянци". Стадионът на селото е един от най-хубавите в нашата група. За него се грижат кметът на селото и треньорът на отбора.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]