Леново (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за селото в Южна България. За китайския производител на компютри вижте Lenovo.

Леново
Общи данни
Население423 души[1] (15 март 2024 г.)
14,1 души/km²
Землище29,991 km²
Надм. височина291 m
Пощ. код4261
Тел. код03347
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ43298
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Асеновград
Христо Грудев
(ГЕРБ; 2019)
Кметство
   кмет
Леново
Георги Желязков
(ГЕРБ)

Лѐново е село в Южна България. То се намира в община Асеновград, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Леново се намира на 25 km югоизточно от Асеновград, на 287 m надморска височина в североизточните Родопи. Климатът се характеризира с прохладно лято и мека зима.

Край селото има два язовира с обща водна площ 2000 дка: „Леново“ (на река Чинардере, западно от селото) и „Мечка“ (на река Мечка, югоизточно от селото. Подходящи са за отдих и риболов.

В Леново има четири минерални извора. В бъдеще това може да се окаже ценна възможност за развитие на балнеолечение, а екологично чистият климат и красивата природа са предпоставка за развитие на екотуризъм.

История[редактиране | редактиране на кода]

Знае се, че селото е образувано през 1722 г. Най-напред е била заселена местността „Горния Караюрт“, впоследствие „Юртищата“, а когато пламнала чумна епидемия – е преместено на сегашното си място – по-близо до гората.

От централните Родопи тук са се заселили много фамилии, предимно от селата Петково и Момчиловци, както и няколко от село Манастир. Предполага се, че поп Манол Тенев, който е дал къщата си за училище, е преселник от Петково. По спомени на местното население, последният преселнически род от Родопите, е бил на Кольо Калайджията.

До 1905 г. селото се е наричало Китенлък, а след това е преименувано на Леново, затова че се е отглеждал много лен.

До 2000 г. е било в община Първомай. Указ № 32 / обн. в Държавен вестник от 14 февруари 2000 г. отделя село Леново и неговото землище от община Първомай и го присъединява към община Асеновград;

В съседство със селото е могилата Текето, наричана още Тепето. Тук са открити остатъци от кюпове и отломки от мрамор. Личат основи от зидове, вероятно от тракийско и по-късно християнско светилище, превърнато от турците в теке, макар че турци в миналото е имало малко. Намерена е оброчна плоча с тракийски конник и златни прибори и накити.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има четири минерални извора с топла и студена вода. Добиваната от тях минерална вода извира от дълбочина 180 m. и е с температура 19 – 21 °C, което я превръща в една от най-хладните изворни води в България. Минералният ѝ състав е подходящ за стомашно-чревни и бъбречни заболявания. Водата се бутилира под марката „ЛеновО“ от бутилираща компания „Леновекс“.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. е възобновена традицията в селото да се провежда ежегоден събор, които се състои на 8 септември в местността, наречена от жителите „Аязмото“.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Леново

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]