Ваклино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ваклино
Общи данни
Население 167 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,049 km²
Надм. височина 25 m
Пощ. код 9672
Тел. код 05747
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 10032
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   - кмет
Шабла
Мариян Жечев
(ГЕРБ)

Ваклино е село в Североизточна България. То се намира в община Шабла, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Ваклино е малко село, разположено на древния път Via Pontica. То е предпоследното българско село, пътувайки към Румъния, на 5 км преди Дуранкулак. Разположено е на 570 км от София, на 95 км от Варна, на 88 км от Добрич, на 13 км от Шабла.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1942 година името на селото е Караманлии.[1]


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

През Ваклино минава дере, което в миналото представлява естественото корито на Дуранкулашкото езеро. Дерето към езерото е гъсто обрасло с орехови и други гори, които са идеално място за живот на различен по вид дивеч: сърни, диви свине, чакали, лисици.

Това, което го прави по-различно от останалите села, които не са разположени непосредствено на бреговата ивица, е благоприятното му местоположение до морето и до Дуранкулашкото езеро или „гьолът“, както се нарича от жителите на околните села. Разстоянието до езерото е 5 км по черен добруджански път. По същия път ще трябва да изминете 13 км, за да стигнете „Гарда“. Това е старо съоръжение, строено през 50-60-те години на място, отделяло морето от езерото. Излизайки на морския бряг на това място, ще се насладите на приказен плаж с дължина 10 км.

На север от „Гарда“ е къмпинг Космос, а на юг е плажът на къмпинг Карвуна. Разстоянието между двата къмпинга е равно по около 5 км в двете посоки. Доскоро излизайки на това място можеше да се наблюдава корпусът на заседналия в плитчините през 1965 г. италиански кораб „Аячо примо“. Днес корабът е почти потънал, но години наред неговата снага, извисявайки се над водата, беше визитна картичка на всички любителски снимки, правени по тези места.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николай Мичев, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987“, София, 1989.