Вера Недкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вера Недкова
Родена
Починала
Националност  България
Академия Национална художествена академия,
Майстершуле във Виена
Учители Никола Маринов
Направление живопис

Вера Тодорова Недкова е българска художничка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Плочата на къщата-музей на Вера Недкова
Къщата-музей на Вера Недкова, ул. „11 август“ 2, София

Недкова е родена в македонския български град Скопие в 1906 година в семейството на българския търговски агент Тодор Недков. През 1923 година учи живопис в Художествената академия в класа на професор Никола Маринов, но на следващата година заминава за Виена, където през 1930 година завършва Държавната художествена академия (Майстершуле), специалности живопис и реставрация. Работи за кратко във Флоренция, където изучава творчеството на Джото, Мазачо, Пиеро дела Франческа, а през 1934 година се връща и установява в България. През същата година става член на Дружеството на новите художници и взема участие във всичките му изложби.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Художественото наследство на Недкова е богато и разнообразно: живопис, графика, офорти, ескизи, малка пластика. В ранния период на творчеството си, 1930 – 37 г., Вера Недкова рисува основно фигурални композиции и портрети. Предпочитани техники са пастелът и температа. В по-късните си работи залага на маслените бои и основното ѝ изразно средство става колоритът. Рисува пейзажи, натюрморти, селски бит, голо тяло. В периода 1946 – 1961 г. работи в Националния археологически музей като реставратор и консерватор.

Участва в общи художествени изложби на СБХ и в над 15 изложби на български художници в чужбина. Нейни платна са притежание на български галерии и частни колекции по света. През 1965 г. издателство „Български художник“ публикува книга за Вера Недкова с автор Драго Джидров.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

Недкова е носител на множество отличия, сред които:

През 1977 г. е провъзгласена за „народен художник[1], а през 1983 г. – за „герой на социалистическия труд“.[2]

Музей[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г., година преди смъртта си, Недкова завещава на държавата в лицето на НХГ своя апартамент в София, цялото си имущество и творби: 117 живописни творби и 1282 рисунки, 57 икони, съдове и малка пластика. През 2004 г. в дома ѝ е открит музей на художничката.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Указ № 800 от 23 май 1977 г. Обн. ДВ. бр. 43 от 3 юни 1977 г.
  2. Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 2, Издателство на БАН, София, 1987 г.
  3. Обновеният дом-музей „Вера Недкова“ ще представя на части дарението на художничката, което е от над 2000 картини и експонати, actualno.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония