Вирусни хеморагични трески

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вирусни хеморагични трески
Електронна микрография нас вируса на ебола.
Класификация и външни ресурси
МКБ-10А96 – А97
Вирусни хеморагични трески в Общомедия

Вирусни хеморагични трески (или трески с кръвоизливи) са вид човешки и животински болести, причинявани от пет различни семейства РНК вируси: Arenaviridae, Filoviridae, Bunyaviridae, Togaviridae и Flaviviridae. Всички видове хеморагически трески се свързват с треска и кръвоизливи и могат да прераснат в силна треска, шок или дори смърт в крайни случаи. Някои от вирусите на хеморагичнаите трески причиняват сравнително леки болести, като скандинавската нефропатия епидемика, причинена от хантавируса Пуумала, докато други, като африканския вирус на еболата причиняват тежки, опасни за живота болести.

Причинители[редактиране | редактиране на кода]

Най-новооткритият вирус, причиняващ хеморагична треска е вируса Лухо, нов член на Arenaviridae, описан през 2009 г. и открит в Южна Африка.

Биологично оръжие[редактиране | редактиране на кода]

Вирусите на хеморагичните трески се използват по много начини. Може би някои биха вкарвани в човешкото тяло по респираторен начин. Историческо свидетелство за ползването на хеморагичната треска като биологично оръжие не съществува за много от тези вируси, но такова използване е обмисляно.[1]

Важни епидемии на хеморагическа треска[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Woods, Op. cit., pg 145.
  2. „Black Death did not kill indiscriminately.“ 29 януари 2008, Will Dunham. Reuters.