Вирусна треска О`ньонг ньонг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вирусна треска О`ньонг ньонг
Класификация
група: Група IV ((+)ssRNA)
семейство: Togaviridae
род: Alphavirus
вид: O’nyong’nyong
virus
Вирус на O'nyong'nyong
Научно наименование
Уикивидове O'nyong-nyong virus
Вирусна треска О`ньонг ньонг
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 А92.1
МКБ-9 066.3

Треска O'nyong'nyong е арбовирусна инфекция при хората. Причинителят на заболяването е вирус от род Alphavirus, който се пренася от комари от род Anopheles.[1] Вирусът е близък по структура с тези причиняващи заболяванията Чикунгуня и Игбо Ора.

Исторически сведения за заболяването[редактиране | редактиране на кода]

До момента са описани две епидемии от това заболяване. Първата е описана през 1959 - 1962 г. Разпространява се от Уганда към Кения, Танзания, Заир (днес Демократична република Конго), Малави и Мозамбик. Това е най-голямата известна до момента епидемична вълна на арбовирусна инфекция, в която биват заразени около два милиона души. Причинителят е изолиран в Института по вирусология в Ентебе през 1959 г. от кръв на човек и комар от Северна Уганда.

Втората епидемия е описана през 1996 - 1997 г. и поразява около 400 души в Уганда. Предполага се, че и в периода 1904 - 1906 г. преминава епидемична вълна от това заболяване. Това показва, че то се проявява през период от 30 - 50 години.

Описани са епидемични взривове и в Централна[2] и Западна Африка[3].

Името на болестта идва от един от нилотските езици, луганда[4] разпространен в Уганда и Судан и буквално означава „счупени стави“. На езика ниянджа говорен в Малави болестта се нарича kabadula, което означава „отрязани колена“.

Етиология[редактиране | редактиране на кода]

Причинител на треска O'nyong'nyong е вирус от семейство Togaviridae. Той е с диаметър около 60 nm.[5]

Епидемиология[редактиране | редактиране на кода]

Вирусът O'nyong'nyong се предава от болен на здрав организъм посредством преносител комари от род Anopheles, като основните вектори са комарите Anopheles funestus и Anopheles gambiae. От епидемията през 1959 г. е установено, че географското разпространение на болестта е с около 3 km на ден.[5]

Клинични признаци[редактиране | редактиране на кода]

Инкубационният период е дълъг и надхвърля 11 дена след ухапване.[5] Заболелите хора показват признаци на полиартрит, кожен обрив и треска. Често проявяващи се признаци с главоболие, болка в очите и гърдите, лимфаденит и летаргия. Клиничните признаци продължават 1 - 2 седмици, смъртни случаи не са известни.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Лечението е симптоматично с цел намаляване на болката. Няма разработена ваксина.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Posey DL, O'rourke T, Roehrig JT, Lanciotti RS, Weinberg M, Maloney S. O'Nyong-nyong fever in West Africa. // Am. J. Trop. Med. Hyg. 73 (1). Юли 2005. с. 32.
  2. O'Nyong-nyong fever in West Africa.
  3. O'nyong-nyong Virus, Chad
  4. o'nyong-nyong
  5. а б в WANTED: O’NYONG-NYONG VIRUS