Георги Филиповски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Филиповски
Ѓорѓи Филиповски
почвовед от Северна Македония
Ѓорѓи Филиповски.jpg
Роден
Починал

Етнос македонци
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Област Геология

Георги Филиповски (на македонска литературна норма: Ѓорѓи Филиповски) е виден почвовед от Северна Македония, един от основателите на Земеделския факултет на Скопския университет, академик на Македонската академия на науките и изкуствата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1919 година в леринската паланка Суровичево, Гърция (днес Аминдео). Завършва основно образование в Битоля, Югославия. От 1937 до 1941 година учи агрономия в Земун. След разгрома на Югославия в 1941 година се прехвърля да учи в Софийския университет, където се дипломира в 1942 година. Работи в университета като асистент по педология до 1944 г.

От 1945 до 1947 година е шеф на Педологическия агротехнически отдел на Земеделския изпитателен институт в Скопие, а след това преподавател в Земеделско-горския факултет на Скопския университет и ръководител на катедрата по педология в Земеделския факултет. От 1963 до 1965 година е ректор на университета. От 1965 година е почетен член на университета Брадфорд в Англия. На 18 август 1967 година е избран за академик - член на МАНИ, а в 1973 година – за член на Академията на науките и изкуствата на Босна и Херцеговина. Автор е на трудове върху географията, генезиса и мелиорацията на почвите. Основният му труд е шесттомната „Почвите в Република Македония“.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Блаже Конески ректор на Скопския университет
(1963 – 1965)
Ксенте Богоев
     Портал „Македония“         Портал „Македония