Григор Велев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Григор Петров Велев
български учен и общественик, националист
Роден
Починал
4 октомври 2020 г. (85 г.)

Григор Петров Велев е български учен и общественик, кандидат за президент на изборите през 2006 г.. По професия лекар патолог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Григор Петров Велев е роден на 22 януари 1935 г. в гр. Хасково. Основно и средно образование завършва в родния си град. През 1958 г. се дипломира във Висшия медицински институт – Пловдив и постъпва на работа в Първостепенната окръжна болница в Хасково като ординатор–патолог. През 1960 г. взима специалност по патология и е назначен за завеждащ Патолого-анатомичното отделение. След конкурс през 1966 г. започва работа като асистент в Катедрата по патология в ИСУЛ, София.

Проф. д-р Григор Велев е женен, има две деца и трима внуци.

Умира на 4 октомври 2020 г. на 85-годишна възраст.[1]

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

  • През 1973 г. защитава дисертация на тема „Имунна стимулация на чернодробната регенерация“ и получава научното звание кандидат на медицинските науки (сега: доктор по медицина).
  • През 1984 г. е хабилитиран за доцент по патология.
  • От 1984 г. е ръководител на катедрата по Обща и клинична патология при ВМИ, Стара Загора.
  • През 1985 г. защитава дисертация „Биопсична диагностика на хроничния хепатит“ за получаване на научното звание доктор на медицинските науки. През същата година е хабилитиран за професор.
  • През 1989 г. е избран за ректор на Висшия медицински институт – Стара Загора.

Специализира в Москва и Париж по имунопатологията на черния дроб. Научното му творчество включва 137 публикации в областта на стомашно-чревната, чернодробната, онко- и имунопатологията, сред които и пет монографии. Под редакцията му са написани „Ръководство за лекари патолози по Обща и клинична патология“ и четири учебника за студенти по „Обща патология“ и „Клинична патология“. Съавтор е на четири „Ръководства за практически упражнения по патология“.

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

След 1989 г. проф. д-р Григор Велев се занимава активно и с политическа публицистика от позициите на модерния градивен национализъм. Публикувал е повече от 160 статии, анализи и коментари, посветени на актуални политически събития в България и чужбина. Участвал е в десетки предавания на различни телевизии, посветени на политическите проблеми в България.

През 1995 г. оглавява екип от видни български учени при БАН за създаване на „Българска национална доктрина“. През 1997 г. доктрината е представена на президента Петър Стоянов. През 1998 г. Доктрината е внесена от представители на СДС, ВМРО-БНД, ДП, БЗНС-НС в парламента за обсъждане.

През 1997 г. проф. д-р Григор Велев е избран за председател на създадения по негова инициатива „Научен център за българска национална стратегия“, в който се разработват проекти и програми, посветени на различни проблеми, отнасящи се за успешното развитие на България. В него работят около 70 учени.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

От 1995 г. е председател на „Движението за приятелство и сътрудничество между Р България и Република Македония“. Той и неговият син д-р Петър Велев откриват в гр. Скопие, Р. Македония, през 2003 – 2005 г. „Българска книжарница“ с 10 000 тома книги, която се превръща в културен център на българите от Вардарска Македония.

От 2004 г. е председател на Комитета за защита на Западните покрайнини, който подготвя и публикува „Меморандум относно промяната на статута на Западните покрайнини“ и организира парламентарно питане до Министерството на външните работи за отношението на Р. България по този национален проблем.

Основател и председател е на Сдружението на националния елит „Строители на нова България“. По негова инициатива е създадена и регистрирана средношколската Спортно-творческа организация „Български юнак“, която обединява българската младеж и работи за нейното патриотично и родолюбиво възпитание.

Проф. д-р Григор Велев е автор на монографията „Национализмът“, в която разглежда въпросите: съвременните теории за същността и общественото значение на национализма; мястото на модерния национализъм в политическия живот на нациите и националните държави; историята на българите през погледа на националиста; защо е необходима на България национална доктрина; България като член на ЕС; национализма на балканските страни и др.

През 2006 г. публикува и книгата „Българският национализъм и неговото бъдеще“. Основател и дълго време е редактор на в. „За българската нация“.

Проф. д-р Григор Велев е съучредител (3 март 2006 г., София) на партията Обединение на българските националисти „Целокупна България“, (ОБН „Целокупна България“). Тази партия се представя за „изградена върху принципите на Модерния градивен национализъм и идеологията на Българската национална доктрина“.

Участие в президентските избори 2006[редактиране | редактиране на кода]

На учредителното събрание на ОБН „Целокупна България“ проф. Григор Велев е избран за председател на Националния изпълнителен съвет. На 22 юли 2006 г. Националният политически съвет на ОБН „Целокупна България“ единодушно издига кандидатурата на проф. д-р Григор Петров Велев за президент на Р. България в двойка с о.р. арм. ген. Йордан Мутафчиев.

Главният лозунг в предизборната му кампания е: „НЕ на фикусите в политиката! В Европа с нов морал!“ „Фикусът е стайно растение, безполезно и старомодно, нито красиво – нито грозно, то заема от жизненото ни пространство, но го държат, за да прави добро впечатление.“ Този лозунг е насочен срещу нерешителността и бягането от отговорност, които (според проф. Григор Велев) проявява Георги Първанов при изпълнение на президентските си задължения.

За двойката гласуват 0,7% от избирателите.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Бележки[редактиране | редактиране на кода]