Направо към съдържанието

Джордж Мъстърс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джордж Мастерс)
Джордж Мъстърс
George Musters
английски изследовател
Роден
Починал
25 януари 1879 г. (37 г.)

Националност Великобритания

Джордж Чауърт Мъстърс (на английски: George Chaworth Musters, на испански известен като Хорхе Мустерс) е английски флотски офицер, изследовател на Южна Америка.

Произход и младежки години (1841 – 1869)

[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 февруари 1841 година в Неапол, Италия, по време на пътуване на родителите му Джон Мъстърс, армейски офицер, и съпругата му Емили. През 1854 г. постъпва във Военноморския флот, а скоро след това е назначен на борда на кралската яхта. Няколко години плава в южната част на Атлантическия океан и посещава източните брегове на Южна Америка. През 1866 г. напуска флота и няколко години се занимава със земеделие и овцевъдство в Уругвай.

Изследователска дейност (1869 – 1871)

[редактиране | редактиране на кода]

През 1869 г. посещава Фолклендските о-ви, а оттам заминава за Пунта Аренас с цел проникване във вътрешните, все още напълно непознати райони на Патагония.

През април 1869 г. напуска Пунта Аренас на Магелановия проток и се отправя на север. Отначало се движи недалеч от югоизточното крайбрежие на континента през вече известни и картирани долни течения на южните патагонски реки Галегос и Койле и достига до устието на Санта Крус. Оттам се изкачва по река Рио Чико (Южна) до устието на Рио Белграно, където се среща с конните патагонци – племето на теуелчите. Заедно с тях продължава право на север, като изминава около 800 км до езерото Науел Уапи (40º 40` ю.ш., от което изтича река Рио Лимай, от басейна на Рио Негро).

През 1870 г., достигайки горното течение на Рио Лимай, Мъстърс и неговите индианци продължават на изток и достигат до долното течение на Рио Негро. Там той се прощава със своите „честни, вежливи, приветливи и добродушни приятели“ и завършва пътешествието си в Кармен де Патагонес. За малко повече от година Мъстърс изминава над 2750 км, като голяма част от този път той извършва заедно с теуелчите – с тях ловува, храни се и спи в обща шатра. Своите впечатления от пътешествието си описва в книгата „At home with Patagonias“ (в превод „У дома с патагонците“), която е публикувана през 1871 г. в Лондон.

Следващи години (1872 – 1879)

[редактиране | редактиране на кода]

През 1872 г. Мъстърс извършва пътуване в Западна Канада. Оттам през 1873 г. отива до Чили, като прави опит да пресече Южна Америка от Валдивия до Буенос Айрес, но експедицията се проваля поради това, че е арестуван от местната полиция заради убийството на няколко индианци.

През 1873 г. в Лондон се жени за Херминия, дъщеря на боливийски търговец. Заедно със съпругата си заминава за Боливия и пребивава там до 1876 г., като участва в няколко геоложки изследвания за търсене на полезни изкопаеми.

През 1876 се завръща в Лондон и през 1878 е назначен за британски консул в Мозамбик.

Умира на 25 януари 1879 г. на 37-годишна възраст.

Неговото име носят:

Уаки, убиващ пума, илюстрация от At Home with the Patagonians
  • At Home with the Patagonians, a Year's Wanderings on Untrodden Ground from the Straits of Magellan to the Rio Negro, London, 1871, 2nd ed. 1873.
  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965, стр. 406 – 409.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата George Chaworth Musters в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​