Джудже

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джуджета)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Джуджета са митични същества.

Митологична информация[редактиране | редактиране на кода]

  • Дверг, двеорг, цверг (в превод на български "джудже") в нордическата и германска митология е дребно на ръст човекоподобно същество, което живее в гората или в планината. Планинските джуджета прекарвали голяма част от времето си под земята, копаейки своите тунели. Прието да се смята, че джуджетата са били миньори. Всеки по-голям род разполагал със собствена мина. За предводител на род се избирало най-старото джудже. Интересно предположение е, че всички родови мини били свързани посредством тунели, като по този начин се образувал джуджешки град.

В романите на Толкин[редактиране | редактиране на кода]

  • В романа на Джон Роналд Руел Толкин, Властелинът на пръстените, джуджетата са паредставени като добри бойци но и като алчни същества обичащи алкохола . Джуджетата, за разлика от Хората и Елфите не са Чеда на Илуватар, те са създадени от Ауле Ковача, който направил седем Бащи на Джуджетата. Измежду всички Бащи, в Толкиновите творби се появява единствено Дурин Безсмъртния, най-стария от Седемте. Като Ауле, техния създател, джуджетата обичали ковашкото изкуство, каменоделството и минната работа. Те копали и обработвали метали в планините на Средната земя и създали едно от най-големите си подземни кралства Мория където обаче от алчност копали толкова на дълбоко че събудили страшен и могъщ демон от сенките - Балрог .Иначе джуджетата се държали настрана от другите раси и не обичали да общуват с тях, поради тази причина техният език (Хуздул) бил държан в тайна и те не казвали своите “вътрешни” имена на никого от друга раса. Не ги изписвали дори и на гробовете си. Първите джуджета били направени от Ауле Ковача във Валинор, защото той предчувствал идването на Чедата на Илуватар и пожелал да направи свои Чеда, за да ги научи на изкуство и способности. Работата на Ауле била обречена, защото той нямал властта да даде живот на своите Чеда . Тази способност принадлежала само на Илуватар. Когато джуджетата били готови, гласът на Илуватар казал, че Еру е съгласен да даде на джуджетата живот, ако те се събудят след Първородните (елифите). Така и станало . Илуватар обещал да събуди Бащите на Джуджетата "когато му дойде времето" и го сторил не много след събуждането на Елфите . Първият и най-главен от джуджетата бил Дурин който основал кралството Хазад-дум (Мория) в Мъгливите планини . Хазад-дум бил основната цитадела по времето, когато джуджетата прекосили Сините планини . Други две могъщи крепости били Габилгатол на север и Тумунзахар на юг .
  • Ауле правил джуджетата по времето, когато Светът отвъд Аман все още бил под контрола на Мелкор и затова той ги направил твърди и непреклонни, за да оцеляват в опасности и несгоди. По природа джуджетата са упорити и потайни, въпреки че са добри и лоялни приятели. Те са важни и горделиви, казано е още, че усвояват бързи различни умения. Вероятно най-добрата позната черта в характера на джуджетата е техният силен инстинкт в работата с метал и камък, което без съмнение е придобито от техния създател Ауле. Казано е, че в древни времена са предпочитали работата с мед и желязо, но по-късно те обработват злато и сребро, както и неговата разновидност – митрил, който добивали в мините на Хазад-дум . От всички материали обичали най-много скъпоценните камъни.
  • Въпреки, че живеели далеч повече отколкото хората (около 250 години), джуджетата са смъртни. Какво става обаче след смъртта им е неизвестно . Някои смятът че стават на камък а други че Ауле Ковача ги събирал и след края на света те щели да му помогнат в изграждането на Арда(На езика на Древните, 'Арда' означава целия свят и всичко на него).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Толкин Дж. Роналд, "Властелинът на пръстените"