Направо към съдържанието

Държава Хатай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Държава Хатай
دولة حطاي
Hatay Devleti
1938 – 1939
Знаме
Знаме
      
Карта на Френски мандат в Сирия и Ливан и държавите създадени през 1922 г. Република Хатай е разположена на територията на бившия санджак Александрета (на картата горе вляво).
Карта на Френски мандат в Сирия и Ливан и държавите създадени през 1922 г.
Република Хатай е разположена на територията на бившия санджак Александрета (на картата горе вляво).
КонтинентАзия
СтолицаАнтакия (Антиохия)
Официален езиктурски, левантински арабски, френски
Форма на управлениеПарламентарна република
Държавен глава
1938–1939Тайфур Сьокмен
Министър-председател
1938–1939Абдурахман Мелек
История
Площ
5678 km2
Население
Преброяване234 379 (от 1938 г.)
ВалутаТурска лира
Предшественик
Санджак Александрета Санджак Александрета
Наследник
Хатай Хатай
Днес част отТурция
Държава Хатай в Общомедия

Държава Хатай (на турски: Hatay Devleti, на френски: État du Hatay, на арабски: دولة حطاي), известна още неофициално като Република Хатай (на арабски: مهورية حطاي), е преходна политическа единица, съществувала от 7 септември 1938 г. до 29 юни 1939 г., намираща се на територията на Санджак Александрета на френския мандат в Сирия. Държавата се трансформира де факто в провинция Хатай на Турция на 7 юли 1939 г. и де юре се присъединява към страната на 23 юли 1939 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Преди това част от вилаета Халеб на Османската империя, санджак Александрета е бил окупиран от Франция в края на Първата световна война и е бил част от френския мандат в Сирия.

Санджак Александрета е автономен санджак от 1921 до 1923 г. в резултат на френско-турския договор от Анкара, тъй като има голяма турска общност, както и арабско и арменско население. След това е присъединен към държавата Халеб, а през 1925 г. е директно присъединен към Сирийската държава, все още със специален административен статут.[1]

Маршал Мустафа Кемал паша (по-късно известен като Мустафа Кемал Ататюрк) отказва да приеме Санджак Александрета като част от мандата и в реч от 15 март 1923 г. в Адана той описва санджака като „родина, където турците живеят от векове и не може да бъде пленник от ръцете на врага" [2] Турската политика, насочена към анексиране на санджак Александрета, когато френският мандат в Сирия трябва да изтече през 1935 г. Турците в Александрета инициират реформи в стила на Ататюрк и създават различни организации и институции, за да насърчават идеята за съюз с Република Турция.

През 1936 г. изборите връщат двама сирийски независими депутати (подкрепящи независимостта на Сирия от Франция) в санджака и това предизвиква обществени бунтове и страстни статии в турската и сирийската преса. По-специално е влиятелен арабският националист Заки ал-Арсузи .

В отговор правителството на Ататюрк измисли името Хатай за санджак Александрета, като препратка към хетите (сиро-хетски държави) и повдига „Въпроса за Хатай“ (на турски: Hatay Meselesi) в Обществото на народите. От името на Обществото на народите представители на Франция, Обединеното кралство, Холандия, Белгия и Турция изготвят конституция на санджака. Новият статут влиза в сила през ноември 1937 г., като санджакът става „отделен, но не отделен“ от Сирия на дипломатическо ниво, свързан както с Франция, така и с Турция по военни въпроси.[3]

На 2 септември 1938 г. събранието на санджака провъзгласява Санджак Александрета за Държава Хатай. Държавата просъществува една година под съвместен френски и турски военен надзор.

На 29 юни 1939 г., след референдум, законодателният орган на Хатай гласува за премахване на държавата Хатай и присъединяване към Турция. Този референдум е определен както за „фалшив“, така и за „нагласен“, тъй като турското правителство организира десетки хиляди турци извън Александрета, за да се регистрират като граждани и да гласуват. [4] Французите насърчават анексията, надявайки се, че то ще подейства като стимул за Турция да отхвърли съюза с Нацистка Германия.[5]

Хашим ал-Атаси, президент на Сирийската република, подава оставка в знак на протест срещу продължаващата френска намеса в сирийските дела, поддържайки, че французите са били длъжни да откажат анексията съгласно френско-сирийския договор за независимост от 1936 г.

Законодателна власт[редактиране | редактиране на кода]

Народното събрание на държавата Хатай (на турски: Hatay Devleti Millet Meclisi) се състоиот 40 членове, състоящи се от 22 турци, девет алауити, петима арменци, двама православни гърци и двама араби сунити .

Анексия[редактиране | редактиране на кода]

На 7 юли 1939 г. Великото национално събрание на Турция одобрява закона за създаване на провинция Хатай и включваща области от провинция Адана (тогава провинция Сейхан) и провинция Газиантеп. До 23 юли 1939 г. последните остатъци от властта на френския мандат са напуснали Антакия и територията е напълно анексирана от Турция. Резултатът е бягството на много араби и арменци в Сирия. Арменското население в региона, след като оцелява от арменския геноцид, мигрира към френския мандат в Сирия поради опасения от турско преследване и следователно не е в състояние да обмисли турския суверенитет.[6] След анексията почти цялото арменско население на Хатай се заселва в Халеб, като много други се преместват в Ливан, където основават съвременния град Анджар близо до руините на неговия исторически замък.

Население и демография[редактиране | редактиране на кода]

Етнически състав на Хатай (1936 г.)

Според изчисленията на Върховната комисия на Франция през 1936 г. от население от 220 000 души 39% са турци, 28% араби алавити, 11% арменци, 10% араби сунити, 8% други християни и 4% са черкези, кюрди и евреи. Въпреки че турците формират най-голямото етно-религиозно малцинство, говорещите арабски, включително сунити, алавити и християни, са по-многобройни.[7]

През 1937 г. повечето източници посочват, че от общо население от 186 хиляди души (което е според доклада на френското правителство от 1932 г.) в санджак Александрета, 85 хиляди души са турци, 25 хиляди са арменци, а останалото до голяма степен е съставено от на араби с някои гърци, евреи, кюрди и черкези.[8]

В масовата култура[редактиране | редактиране на кода]

Измислен Хатай, със собствен владетел и армия, е декорът за кулминацията на филма „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Sökmen, Tayfur: на турски: Hatay'ın Kurtuluşu İçin Harcanan Çabalar, Ankara 1992, ISBN 975-16-0499-0.
  • Dr. Abdurrahman Melek, Hatay Nasıl Kurtuldu, Türk Tarih Kurumu, 1966

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Picard, Elizabeth. Retour au Sandjak // Maghreb-Machrek (99). Paris, Documentation française, Spring 1982.
  2. History of Hatay (In Turkish) // Antakyarehberi.com. Посетен на 2012-06-19.
  3. Picard, Elizabeth. Retour au Sandjak // Maghreb-Machrek (99). Paris, Documentation française, Spring 1982.
  4. Robert Fisk. The Great War for Civilisation: The Conquest of the Middle East. Paperback. Vintage, 2007. ISBN 978-1-4000-7517-1. с. 335.
  5. Jack Kalpakian. Identity, Conflict and Cooperation in International River Systems. Hardcover. Ashgate Publishing, 2004. ISBN 0-7546-3338-1. с. 130.
  6. ARMENIA AND KARABAGH // Minority Rights Group. Посетен на 8 December 2014.
  7. Brandell, Inga. State Frontiers: Borders and Boundaries in the Middle East. I.B.Tauris, 2006. ISBN 978-1-84511-076-5. с. 144. Посетен на 30 July 2013.
  8. H. L. The Sanjak of Alexandretta // Bulletin of International News 13 (15). 23 January 1937. с. 3–7.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hatay State в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​