Елдермен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елдермен
Елементи от скалното светилище при връх Елдермен
Елементи от скалното светилище при връх Елдермен
Местоположение
42.5172° с. ш. 24.5844° и. д.
Елдермен
Местоположение в България Област Пловдив
Страна България
ОбластОбласт Пловдив
Археология
ВидСкално светилище
Епохакъсна Желязна епоха

Скалното светилище при връх Елдермен се намира се на около 1,5 km от село Старосел, Област Пловдив.[1]

Откритие[редактиране | редактиране на кода]

Светилището е открито по време на теренно проучване през октомври месец 2010 година от д-р Георги Мишев.[2]

Описание и особености[редактиране | редактиране на кода]

В подножието на върха е разположена разкопана от иманяри могила. Непосредствено под върха се намира огромен вторично изсечен басейн в скалния масив, с дължина 2 m и дълбочина 0,30 m. При басейна има оформен улей, който отвежда в посока изток, което е свидетелство за пряка връзка с култа към Слънцебога при древните траки. В близост до скалния басейн се наблюдават разпилени множество керамични фрагменти, вероятно изхвърлени от иманярски изкоп в близост до обекта.

Свидетелство за култа към Слънцебога при самия връх е грубо оформен в скалата диск обърнат на югоизток. Подножието на скалата също е осеяно с керамични фрагменти. От скалата с изсечения диск се открива гледка към Долнотракийската низина (подобно на храмът при Четиньова могила край Старосел).[3]

На няколко места при връх Елдермен могат да се видят типичните за древнотракийската обредност издълбани в скалите ями и жертвеници – характерни и за мегалитното светилище в местността Момини гърди. Наличието наличието на култови обекти при връх Елдермен и Момини гърди, които са в непосредствена близост до култовия комплекс при Четиньова могила, а също и тяхната визуална връзка с храма в нея, който е възникнал също върху древно скално светилище, показва принадлежността на изброените светилища, а и на останалите светилища в района, към един общ култов център, където е изповядван почитта към Великата Богиня майка - олицетворявана като Планина, Планински връх и същевременно като подмогилна утроба и към Слънцебога вярван като слънчевата светлина, проникваща в утробния мрак на подмогилния храм или като слънчевия скален диск, съединяващ небесната светлина и земната сила.[4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. wikimapia.org - Елдермен
  2. Мишев, Г.;„Тракийско материално и нематериално културно-историческо наследство в района на Тракийски култов център Старосел“, ИНИМ XXII, София 2010 г.
  3. Георги Мишев „Слънчев диск на връх Елдермен, района на с. Старосел“
  4. Фол, В.;„Скални топоси на вярата в Югоизточна Европа и в Мала Азия през древността“, Studia Thracica 10, София 2007 г.