Орлиците (защитена местност)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Орлиците
Nemoi dere.jpg
Ришки проход – защитена местност „Орлиците“, чешмата при „Немой дере“
Информация
Relief Map of Bulgaria.jpg
Тип защитена местност
Местоположение Камчия, община Сунгурларе
Данни
Надм. височина 500 – 840 m
Площ 315,6 ha

Защитена местност „Орлиците“ е защитена местност в България[1]. Обявена е като такава през 2003 година със заповед РД – 1214 на министъра на околната среда и водите.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

„Орлиците“ се намира в землището на село Камчия, община Сунгурларе, Бургаска област. Разположена е на площ 315,6 ha, която е част от държавния горски фонд на Държавно лесничейство Карнобат. В непосредствена близост до нея се намира Ришкия проход. Местността включва няколко отвесни скални формации – „Голямата Орлица“, „Малката Орлица“, „Беклембир“, с надморска височина 500 – 840 m и гората около тях. Старото название на местността е „Картал кая“ в превод от турски „Орлова скала“. Причината за това е че в миналото, а и нерегулярно и днес на тези скали гнездят или кацат за почивка скални орли (картали) и египетски лешояди (акбуба). От върховете на тези скали се открива чудесна панорама. От връх Беклембир (835 m) се открива изглед на язовир Камчия на запад и на север към на Шуменското плато, а дори и част от самия град Шумен при ясно време.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Ботаническите проучвания показват, че в Орлиците има над 340 вида висши растения, като 29 са редки, ендемични и защитени, включени в Червената книга на България. Такива са пролетната циклама, триръбестата хептаптера, източната ведрица, 14 вида диворастящи орхидеи всичките включени във Вашингтонската конвенция (CITES) и много други.

Дървесните видове са представени от бук, габър, зимен дъб, цер, липа, дива череша, турска леска, клен, планински ясен, планински бряст и др. Някои от тези дървета са с внушителни размери и вероятно са вековни.

Птичето разнообразие е също богато – 71 вида наблюдавани до момента: египетски лешояд, скален орел, голям и малък ястреб, черен кълвач и др. По скалите гнездят скални и червенокръсти лястовици, гарвани гробари, черношипи ветрушки. Бозайниците са представени от благородни елени, сърни, диви свине, вълци, лисици, чакали, белки, диви котки, язовци.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В непосредствена близост до Орлиците се намира малкия водопад „Крумовата вана“. Според легендата в каменната вана на водопада се е къпал Хан Крум.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]