Збаражки замък

от Уикипедия, свободната енциклопедия

 

Збаражки замък
на украински: Збаразький замок
Карта
Местоположение в Збараж (Тернополска област)
Информация
Страна Украйна
Терит. единицаТернополска област
Местоположениеград Збараж (Тернополска област)
СтилРенесанс и ранен Барок
АрхитектВинченцо Скамоци
СтроителАндреа дел Аква; и Г. ван Пеен (вероятно)
Основаване1631
Строителство1626–1631 г.
СтатутПаметник на архитектурата от държавно значение
Збаражки замък в Общомедия

Збаражкият замък (на украински: Зба́разький за́мок) е отбранителна крепост в град Збараж, Тернополска област на Украйна.

Намира се малко встрани от центъра на града, в парка, на така наречената Замъчна планина.

Стар замък[редактиране | редактиране на кода]

Първият Збаражки замък е построен през 1393 г. от князът на Збаражкото княжество – Дмитро-Корибут на Княжеската планина в днешното крайградско село Стари Збараж. Разрушен е от кримските татари през 1474 и 1598 г.

Изграждане на нов замък[редактиране | редактиране на кода]

План

Нов Збаражки замък е бил построен през 1626-1631 г. по проект на италианския архитект Винченцо Скамоци под ръководството на военния венециански инженер Андреа дел Аква, и (вероятно) холандския инженер Г. ван Пейн, като възложител на строежа е полския магнат Криштоф Збаражки. Проектът на замъка В. Скамоци описва в трактата „За идеята за универсална архитектура“ (друг превод — „Идеята за общата архитектура“, Венеция, 1615 г.), след това планът е осъществен в Збараж.

През 1675 г. замъкът е превзет и опожарен от турците.

Замъкът през XVII век[редактиране | редактиране на кода]

Общият вид на замъка в средата на XVII век е възпроизведен на гравюра на холандеца Вилхелм Гондиус. Збаражкият замък е показан с квадратен план, построен на хълм. Цокълът е от камък, върхът е от тухли, а стените са покрити с дялан пясъчник. Стените на втория етаж са дебели 175 см, а на нивото на горната изба – 105 см. Укреплението е било заобиколено от ров с дължина 40 м и oтбранителен земен вал с ширина 23 м. Ровът е бил пълнен с вода с помощта на хидравлична система. От всеки бастион в ъглите на замъка чрез проходи се стигало до вътрешността на замъка/двореца.

От изтока крепост е била заобиколена от гори, малки езерца и блата, от запад и север – от високите брегове на река Гнезна, от юг – обемист овраг. Първоначално по план външните надлъжни страни трябвало да са равни на диагоналите на квадрат, начертан по оста на главната фасада.

По-късни преустройства и разрушения[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 1649 г. армията на полската корона, укрепена в полеви лагер близо до замъка, претърпява дълга обсада от страна на казашката армия, водена от Богдан Хмелницки и неговите татарски съюзници от Кримското ханство. През 1675 г. крепостта е повредена от османско-татарската армия, водена от Ибрахим-Шишман паша.

Съвременният ансамбъл от сгради на замъка се формира по време на поредица от по-късни реконструкции. В средата на XIX век тук работи захарна фабрика под ръководството на генерал Бем. През 1896 г. в двореца на замъка избухва пожар. През 1920-те и 1930-те години организацията на полските запасни офицери извършва реконструкция на двореца на замъка, развивайки по-нататъшни планове за пригодяването му за гимназия. Тези планове не могат да бъдат осъществени поради началото на Втората световна война през 1939 г.

Днешно време[редактиране | редактиране на кода]

Впоследствие — през 1984 г. тук е открит младежки културен и спортен комплекс. След получаването на независимост на Украйна от СССР, от 1994 г. в двореца на замъка се помещава краеведческият музей на града. През същата година Збаражкият замък става архитектурна паметник на новосъздадения Държавен историко-архитектурен парк на град Збараж. През януари 2005 г. паркът получава национален статут и названието: Национален парк „Замъците на Тернополия“, чийто основен акцент остава Збаражкият замък.

Замъкът е квадратен в план, заобиколен от всички страни от блата. Укрепленията на замъка, които отразяват най-новите постижения на европейското фортификационно изкуство, се състоят от казематни валове с ескарпи, четири бастиона и ров, който обгражда целия замък.

На мястото на двореца — правоъгълен в план – преди е имало вътрешен двор. Самият дворец е двуетажен, каменен, измазан, с опростени форми, характерни за Ренесанса. Главният вход на сградата е подчертан с балкон върху каменни конзоли. Крайъгълните камъни на сградата са украсени с рустика. Покривът е едноскатен.

Фасадите на казематите са изпълнени също в ренесансови форми.

Входната крепостна кула е разположена на същата ос като парадния вход на двореца. Частично са запазени петоъгълните бастиони – до височината на крепостната стена. Всеки от тях е имал вторична порта, свързваща ги с казематите и двора на замъка.

След Втората световна война в замъка се помещават карцери на Народния комисариат на вътрешните работи на СССР, където са убити десетки хора, чиито тела са хвърлени в кладенец в двора на замъка и залети с бетон. В началото на 1990-те години останките са препогребани в гробището от местни жители.

От 1994 г. Збаражкият замък е част от комплекса от сгради на Збаражкия държавен историко-архитектурен парк.

Юбилейна монета на Националната банка на Украйна, посветена на 800-та годишнина от основаването на града
Юбилейна монета на Националната банка на Украйна, посветена на 800-та годишнина от основаването на града

През 2011 г. Националанта банка на Украйна издава юбилейна монета, посветена на 800-та годишнина от основаването на града.

През 2019 г. Збаражкият замък е напълно реставриран.

През 2021-2022 г. по програмата „Велика реставрация“ са обновени преходният мост и вътрешните стени на рова, прилежащи към отбранителния вал на крепостта.[1]

Снимки[редактиране | редактиране на кода]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Дуда І. Збаразький замок // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Яворський, Геннадій Іванович та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А  Й. — С. 633—634. ISBN 966-528-197-6 .
  • Мороз В. Замки Тернопілля. — Тернопіль : Підручники і посібники, 2009. — 176 с. — ISBN 978-966-07-1438-0.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Външно видео
Збаразький замок в (з висоти пташиного польоту) // Roman Pryshlyak. — 2014. — 28 вересня.
Збаразький замок в // 7chudes. — 2012. — 11 грудня.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]