Звуково оръжие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Звуков куршум)
Военноморско далекодействащо акустично устройство (LRAD) на борда на американския кораб USS Typhoon, операторът носи предпазващи слуха антифони

Звуково и ултразвуково оръжие (USW [1]) са типове неконвенционално, несмъртоносно оръжие, които биват различни разновидности, като общото между тях е, че използват звук (ултразвук, а също така и инфразвук), за да причиняват вреда и/или нараняване, с крайна цел да се дезактивира противника. Този тип оръжия са на въоръжение в ограничена употреба във военните и полицейски сили на САЩ и други страни и все още в проучвателна и изследователска фаза на тяхното разработване [2]. Някои такива оръжия са описани в научната фантастика или комиксите (напр. Батман: Анимационният сериал, 1992).

Тези устройства [3] са описвани като звукови куршуми, звукови гранати, звукови мини или звукови оръдия (звуковите оръдия са най-големите по размер такива оръжия, като в началото са правени разработки на акустични автомати (буквалният превод от английски може да е и топове – от acoustic cannon). Някои от тях действат чрез фокусиран „сноп“ от звукови вълни, докато други използват широко звуково поле.

Ефекти върху организма[редактиране | редактиране на кода]

Използването на звуково или ултразвуково оръжие върху индивидите причинява аудиторни промени, промяна във виброактивната чувствителност, мускулни контракции, увреждания на вътрешните органи и тъкани, сърдечносъдови поражения – включително масирани кръвоизливи, „ефекти“ върху централната нервна система, вътрешното ухо, вестибуларния апарат, гръдния кош и тъкани на белия дроб (конкретно в случаи, в които енергията на звуковата вълна е насочена към органите и гръдния кош) [4].

Обикновено симптомите са:

  1. силно главоболие [5]
  2. дезориентация
  3. загуба на паметта [6]

Овен че могат да предизвикват страх, безпокойство и депресия в психологически аспект, подобни звукови оръжия могат да бъдат използвани с цел „задушаване“ или възпрепятстване на дишането при самото им използване както и в определен период след това (разработки на Raytheon (2011)) – заради потенциалните вреди, които тези оръжия принципно оказват на респираторния тракт [7]. Този подтип нискочестотни звукови оръжия макар и да не засягат слуховият апарат, въздействат чрез резонанс върху дихателния апарат и могат да предизвикат задушаване или припадък заради липса на кислород, достигащ до мозъка [7]. Целта на този тип оръдия е да се използват предимно при масови безредици.

История[редактиране | редактиране на кода]

Възможно е за първи път звуково оръжие да е използвано още в древността – „древните евреи са първите воини, постигнали победа с разрушителната сила на звуковите вълни“, „крепостните стени на Йерихон се сринали на прах под мощните тръби на израилтяните“ [6], като остава спорен въпросът, дали технологиите от съответната епоха са позволявали неговото конструиране. В Германия през 1944 г. е тествано звуково оръдие, работещо със смес от метан и кислород (на немски: Schallkanone; на английски: Sound Cannon), конструирано от Рихард Валаушек (на немски: Richard Wallauschek).

Разработка и изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Разработката на модерни звукови и акустични оръжия започва (според официални данни) около 2002 под названието „звуков куршум“ [5], като вероятно първата употреба на термина „звуков куршум“ е от хърватската музикална група The Bambi Molesters в техния албум от 2001 Sonic Bullets: 13 from the Hip. Изследванията са провеждани върху популации от мишки [4], но през 2007 е обсъждано и тестването върху хора [8].

Звуковото оръжие може да използва насочен лъч, като с два ултразвукови сигнала се произвежда звук само когато достигнат мишената, тоест звукът може да не се чува от използващия т.нар. звуково оръжие [5]. Техническият принцип на работа е изваждане на две звукови (механични, не електромагнитни) вълни, с близка, но различна честота, като се получава „трептене“ – трета по-ниска честота.

Освен употребата на единично звуково оръдие, напоследък се използва и свързването на такива оръдия „в мрежа“, така че група от такива оръдия да действат върху определена целева площ, синхронизирано, тази площ може да е от стотици метри, и с това действие да постигат синхронизиран целеви резултат върху цялата област, включително живеещите в нея.

Свързани разработки са тези за лазерни плазмени и енергийно насочени оръдия, които също могат да произвеждат и имат ефекта на звуково оръжие [4].

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Нюйоркски полицай стои до акустично оръдие LRAD 500X на протест на Окупирай Уолстрийт на 17 ноември 2011 близо до градската община. На тениската пише: NYPD – New York Police Department

Оръдие LRAD е прицелено към протестиращите по време на Националния конгрес на републиканците, САЩ, 2004 в Ню Йорк [9], но не е използвано.

LRAD за първи път са използвани в САЩ от полицията в Питсбърг срещу протестиращи на срещата на Г-20, септември 2009 [10][11].

Полицията в Сейнт Луис на 18 август 2014 използва LRAD срещу демонстранти, протестиращи срещу убийството на Майкъл Браун във Фъргюсън, Мисури [12] При пряко предаване от Фъргюсън на 18 август, репортерът Майк Тобин коментира, че оръжието „Няма ефектът да прави хората инвалиди. Просто е шумно и дразнещо, и те кара да разбереш, че нещо голямо и официално идва, и че това се случва сега.“[13] По-късно Амнести Интернешънъл критикува използването на LRAD оръдие срещу протестиращи или членове на тяхната делегация във Фъргюсън, които „са съобщили за чувство на гадене от звука“ и че „оръжията LRAD могат да представляват сериозен риск за здравето, вариращ от временна болка и загуба на равновесие или слуха до трайно увреждане на слуха.“[14]

В Балтимор, САЩ на 29 април 2015 са използвани модернизирани LRAD устройства [15].

Страни използващи LRAD[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sonic weapon“ и страницата „Long Range Acoustic Device“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.

  1. UltraSonic Weapon
  2. Разликата между LRAD 500 например и по-следващите модели, е че LRAD 500 има формата на „звуков прожектор“, докато по-новите модели все повече наподобяват значителна по размер тонколона, която освен че е по-мобилна и с по-голяма мощност, макар на пръв поглед да изглежда като масивен звуков усилвател, за пускане на неприятни по височина (децибели) съобщения, но всъщност има и характеристики като „удърна енергийна вълна“, резонанс при стойности, които имат за цел да „неутрализират“ целта, дали чрез нервна парализа или блокаж на респираторната функция, ултра или инфразвук при децибели в пъти над бариерата на болка, и т.н.
  3. Често тези устройства са наричани оръжия, поради факта че дори наглед прости устройства, придобиват функционалността на оръжия
  4. а б в ((en)) TERROR with Directed Energy Weapon on Single Woman in N. Carolina, USA Архив на оригинала от 2015-05-19 в Wayback Machine., 18 юни 2014
  5. а б в ((en)) Sound to make an army flee, 24 юни 2002
  6. а б Петър Димитров, Новите оръжия НЕ носят смърт
  7. а б Raytheon vs. Democracy: New 'Crowd-control' Weapon Could 'Hinder Breathing', 18 декември 2011
  8. Acoustic weapon, Wired, декември 2007
  9. ((en)) ABC News. Technology & Science. 25 август 2004. Amanda Onion. RNC to Feature Unusual Forms of Sound: Unusual Forms of Sound to Emanate From RNC
  10. ((en)) Protesters Are Met by Tear Gas at G-20 Conference – NYTimes.com
  11. ((en)) LRAD used in residential neighborhood in Pittsburgh, Pa during the G20 summit
  12. ((en)) St Louis alderman says police pulled him out of car
  13. ((en)) Видео (2'45" – 3'10")[неработеща препратка]
  14. ((en)) On the Streets of America: Human Rights Abuses in Ferguson // Amnesty International. Посетен на 25 октомври 2014.
  15. Protests in Baltimore After Funeral Held For Baltimore Man Who Died While In Police Custody, Getty Images
  16. This Pain-Inducing Acoustic Device Used to Control Crowds in Azerbaijan Might Be U.S.-Made, 14 март 2013
  17. ((es)) El Diario: News: Los mossos utilizan un cañón de sonido para dispersar a los manifestantes en Barcelona
  18. ((en)) www.lapresse.ca

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]