Иларион Мъгленски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Свети Иларион Мъгленски
Ilarion Meglenski.jpg
Светител Мъгленски
Роден 12 век
Починал 21 октомври 1164
Почитан в Източноправославна църква
Празник 14 януари (Грегориански),
27 януари (Юлиански)
Свети Иларион Мъгленски в Общомедия

Иларион Мъгленски е български православен светец роден в 12 век в Охрид или в някой от големите градове в диоцеза на Охридската архиепископия, живял и действал в Мъгленско.

Въпреки знатния произход и младостта си, след получаване на добро образование, се замонашва. Впоследствие е избран за игумен в неизвестен манастир.

Впоследствие Охридският архиепископ Евстатий (между 1133 и 1142 година) назначава Иларион за епископ на българския град Мъглен. Там открито влиза в конфликт с местните еретици – богомили, арменци и павликяни, които правят и опит да го убият с камъни. Иларион е наречен и „воин срещу богомилите“, след като връща мнозина в лоното на православието и построява черква и манастир „Свети Апостоли“, на мястото на еретичните сборища.

Той умира на 21 октомври 1164 година. Първото житие за него вероятно написва от ученика му Петър, който е определен за игумен на манастира от самия светец. За св. Иларион Мъгленски научава дори византийския император Мануил I Комнин.

През 1206 година мощите на светеца са пренесени в Търново от цар Калоян и положени в църквата „Свети Четиридесет мъченици“. На негово име са посветени няколко творби, сред които е това житие създадено от Патриарх Евтимий разпространено, освен в България, в Сърбия, Молдова и Русия. Някои учени предполагат, че в основата на това житие стоят съчинения на самия мъгленски епископ, каквито обаче до днес не са запазени.

След превземането на Търново от османците през 1393 година мощите на светеца са загубени. Една от версиите предполага, че са отнесени в Цариград, а другата че са подарени на Константин Драгаш от султан Баязид I и впоследствие пренесени в „Свети Йоаким Осоговски“.

Паметта на св. Иларион Мъгленски църквата отбелязва на 21 октомври – денят на пристигането на неговите свети мощи в старопрестолния град Търново. Близо до Бахово се намира манастирът „Свети Иларион Мъгленски“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония