Илия Делчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Илия Делчев
български аграрен учен
Роден
29 януари 1923 г. (96 г.)
Научна дейност
Област Агрономия

Професор Илия Владимиров Делчев е български учен в областта на генетиката на културните растения, роден на 29 януари 1923 г. в с. Златовръх, Пловдивска област.

През 1942 г. завършва престижното средно земеделско училище в Садово. През 1943 г. постъпва на военна служба, по-късно взема участие в партизанското движение, а след 9 септември 1944 г. се записва като доброволец за участие във войната срещу Хитлеристка Германия.

През март 1945 г. започва да следва агрономство в Агрономическия факултет на Софийски университет и се дипломира през 1947 г. След завършването си работи в двореца Евксиноград и като директор на Двореца в Балчик.

През 1949 г. Илия Делчев печели конкурс за асистент по генетика и селекция към Агрономическия факултет на Пловдивски университет. През 1961 г. защитава кандидатска дисертация, през 1966 г. е хабилитиран като доцент, а през 1976 г. като професор в Аграрен университет, Пловдив. От 1967 до 1970 г. проф. Делчев работи като преподавател в катедрата по генетика и селекция на Агрономическия факултет на Хаванския университет (Куба), където издава и учебник за студенти по генетика на испански език.

Научната дейност на проф. Делчев е свързана с генетиката и селекцията на зърнено-бобови култури. Той е дългогодишен ръководител на катедрата по генетика и селекция на университета. Има издадени 5 учебника по генетика, написал е над 50 научни публикации и има признати 10 оригинални сорта полски фасул. Бил е ръководител на 5 докторанти, над 50 дипломанти, член на научните съвети на няколко института, на два СНС при ВАК.