История на Финландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скандинавия
Тази статия е част от
темата Скандинавия
География
Планини
Полуостровът
Викингите
Викингска епоха
Варяги
Викинги
Тинг
Покръстване
Политически съюзи
Калмарска уния
Дания-Норвегия
Швеция-Норвегия
Швеция-Финландия
История
На Скандинавия
На Дания
На Финландия
На Норвегия
На Швеция
На Исландия
На Оландските острови
На Фарьорските острови
Други
Скандинавизъм
Валутен съюз
Съюз за защита
Северногермански езици
Скандинавска митология
Карта на Великото херцогство Финландия от 1662 г.
Финландия през 1941 г., когато владее най-много земи през цялата си история

Територията, която днес представлява Финландия, е заселена веднага след Ледниковия период – втората половина на 8-ото хилядолетие преди новата ера. По-голямата част от района е в границите на Кралство Швеция от 13 век до 1809 г., когато територията е отстъпена на Руската империя и става автономно Велико херцогство Финландия. Катастрофалният глад във Финландия от 1866 – 1868 г. е последван от регулиране на икономиката и политическо развитие.

През 1917 г. Финландия обявява своята независимост. Последвалата гражданска война между Червената и Бялата гвардия завършва с победа на Бялата гвардия, която получава власт в страната. След като вътрешното положение се стабилизира, предимно земеделската икономика започва бързо да се развива. Взаимоотношенията със Запада – в частност с Швеция и Обединеното кралство, са добри, но връзките със СССР преди Втората световна война остават по-враждебни. По време на войната Финландия на 2 пъти се бори срещу СССР и се налага да предаде големи части от Карелия на Съветския съюз. Въпреки това остава независима демократична страна. През Студената война съществува Съгласие за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между СССР и Финландия. Политически феномени като финландизация и радикален социализъм, наречен „taistolaisuus“, са част от вътрешните работи по онова време. Урхо Кеконен е президент в продължение на 25 г. – от 1956 до 1981 г.

През своята независимост Финландия запазва капиталистическа икономика, а брутният вътрешен продукт на глава от населението достига най-високите си стойности през 1970-те, какъвто остава и до днес. През 1992 г. Финландия се изправя пред изкуствено икономическо прегряване и криза в Запада, СССР и местния пазар. По време на кризата стоковият пазар намалява с 50%, БВП спада с 15%, безработицата се увеличава с 1/5 от цялата работна сила, а публичният данък се удвоява до 60% от БВП.

Неотдавна Финландия предприема още по-зрели стъпки към гражданска и икономическа свобода. След реформите тя вече стои на по-високо ниво в класациите за материално благоденствие. Страната се присъединява към Европейския съюз през 1995 г. Според референдум от 2005 повече финландци не желаят страната им да се присъединява към НАТО.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]