Йовко Пищийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йовко Пищийски
български католически свещеник
Роден
7 август 1971 г. (51 г.)

РелигияКатолическа църква

Монсеньор Йовко Пищийски е български католически свещеник, първият българин дипломат при Светия Престол (Ватикана).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йовко Генов Пищийски е роден на 7 август 1971 г. в град Раковски. Той е родственик на отец Йосиф Пищийски – генерален викарий на южната католическа епархия в България от 1975 г. до 2005 г. На 27 септември 1997 г. е ръкоположен за свещеник от епископ Георги Йовчев. Между 1992 и 1999 г. учи в Италия.

През 1999 г. отец Йовко е назначен за енорист в енорията „Свети Архангел Михаил“ в Секирово, където служи шест години. На 3 октомври 2005 г. отец Пищийски заминава за Италия, където продължава обучението си в Папската академия, в която се подготвят папските дипломати. Той е първият българин, приет в тази академия. На 5 юни 2007 г. защитава докторска дисертация на тема „Юридически и пасторални проблеми на смесените бракове между католици и православни в България“ в Папския урбаниански университет и се дипломира с титлата „доктор“ по каноническо право.[1]

През лятото на 2007 г. получава своето първо назначение в Апостолическата нунциатура в Сенегал, Кабо Верде, Гвинея Бисау, Мали и Апостолическата легация в Мавритания, а от 2008 г. вече е секретар в гореспоменатите посолства на Светия Престол. След това е дипломат последователно в Апостолическите нунциатури в Панама, Холандия и Сингапур.

През 2019 г. е назначен за втори съветник на посолството на Светия Престол във Франция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]