Касъм-Жомарт Токаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Касъм-Жомарт Токаев
Қасым-Жомарт Кемелұлы Тоқаев
казахски политик
Kassym-Jomart Tokayev (2020-02-01).jpg
Роден

Националност Флаг на Казахстан Казахстан
Образование Московски държавен институт по международни отношения
Дипломатическа академия
Политика
Партия Нур Отан
Президент на Казахстан
от 20 март 2019 г.
Семейство
Съпруга Надежда Токаева
Деца 1
Касъм-Жомарт Токаев в Общомедия

Касъм-Жомарт Кемелули Токаев (на казахски: Қасым-Жомарт Кемелұлы Тоқаев; на руски: Касы́м-Жома́рт Кеме́левич Тока́ев)[1] е настоящият президент на Казахстан, считано от 20 март 2019 г.[2] до редовните избори през 2020 г.[3], висш казахстански политик, както и съветски, казахстански и международен дипломт.

Преди това е висш служител на Организацията на обединените нации (заместник генерален секретар на ООН и генерален директор на Службата на ООН в Женева), 2 пъти председател на Сената на Казахстан (горната палата на парламента), министър-председател и 2 пъти министър на външните работи на Казахстан.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров, съпровождани от специалния пратеник на ООН по Сирия Лахдар Брахими (зад тях) и помощник генералния секретар на ООН Токаев (вляво), 13.09.2012

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейство на интелектуалци в столицата Алмати, Казахска ССР, СССР на 17 май 1953 г. Баща му Кемел Токаев (1923 – 1986) е известен казахски писател, член на Президиума на Върховния съвет на Казахската ССР. Майка му Турар Шабарбаева (1931 – 2000) работи в Алма-Атинския педагогически институт за чужди езици.

Младият Токаев завършва МГИМО (1975). Постъпва в Министерството на външните работи на СССР и работи в съветското посолство в Сингапур до 1979 г. Заминава (1983) за 10-месечен стаж в Пекинския лингвистически институт. Работи в посолството на СССР в КНР (като втори секретар, първи секретар, съветник) от 1985 до 1991 г. Постъпва в курсове за повишаване на квалификацията на ръководни дипломатически кадри в Дипломатическата академия на СССР през 1991 г.

Назначен е за заместник-министър (1992), после за първи заместник-министър (1993) и за министър на външните работи на Казахстан (1992). Става заместник министър-председател (март 1999) и министър-председател на Казахстан през октомври 1999 г. Подава оставка от премиерския пост през януари 2002 г. и впоследствие е назначен отново за министър на външните работи и едновременно държавен секретар (при президента). Междувременно защитава дисертация в Дипломатическата академия на Русия и получава научна степен доктор на политическите науки (2001).

Избран е за председател на Сената на парламента през януари 2007 г. В това си качество е избран за заместник-председател на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 2008 г.

През 2011 г. генералният секретар на ООН Пан Ки-мун обявява решението си да назначи Токаев за помощник генерален секретар (Under Secretary-General) на ООН и генерален директор на Службата на ООН в Женева, както и за личен представител на генералния секретар на ООН на Конференцията по разоръжаване и по длъжност генерален секретар на Конференцията по разоръжаване[4].

Избиран е също за председател на съветите на министрите на външните работи на Общността на независимите държави и на Шанхайската организация за сътрудничество.

Токаев отново е избран за председател на Сената на Казахстан през октомври 2013 г.

Изявява се като общественик – в продължение на 13 години е президент на Федерацията по тенис на маса на Казахстан. Автор е на 9 книги и многобройни статии по международните отношения. Свободно владее казахски, руски, английски, китайски, ползва френски язык. Женен е, има син.

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. С варианти Касим-Жомарт (дори с неправилното Йомарт) за личното име, Кемелулъ за бащиното име и Токайев за фамилното име.
  2. Президент Казахстана Нурсултан Назарбаев ушел в отставку. // Радио Свобода. Посетен на 2019-03-19. (на руски)
  3. Касым-Жомарт Токаев стал Президентом Казахстана. // KTK. Посетен на 2019-03-20. (на руски)
  4. Kazakhstan Today
Нурсултан Назарбаев президент на Казахстан
(20 март 2019 – …)